Live τώρα    
Ταλαιπωρία και ενστάσεις με τη Φυσική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταλαιπωρία και ενστάσεις με τη Φυσική

Με καθυστερήσεις και ενστάσεις κύλησε η χθεσινή ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης που εξετάστηκαν στο μάθημα της Φυσικής. Οι υποψήφιοι, εκτός από το άγχος τους, είχαν να αναμετρηθούν και με την κακή εκτύπωση ενός σχήματος, που προκάλεσε καθυστέρηση μίας ώρας στην έναρξη της εξέτασης. Συγκεκριμένα, ενώ τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους, στη συνέχεια αποσύρθηκαν, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώθηκε ότι σε πέντε εξεταστικά κέντρα του Βορείου Αιγαίου δεν ήταν ευκρινές ένα σχήμα. Οι υποψήφιοι ξεκίνησαν τελικά να γράφουν με μία ώρα καθυστέρηση.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τα χαρακτηρίζει «απαιτητικά», ενώ διατυπώνει ενστάσεις για τρεις ερωτήσεις (Β2, Δ2, Δ3), επισημαίνοντας ότι ήταν «έξω από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής». Επιπροσθέτως, τονίζει ότι προκλήθηκε σύγχυση στους εξεταζόμενους, λόγω διευκρίνισης που δόθηκε για το Β2 από την Επιτροπή των Εξετάσεων. Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η αναστάτωση αυτή επιβάρυνε τη συνολική απόδοση των υποψηφίων. Τέλος, η ΕΕΦ σημειώνει ότι τα θέματα δεν είχαν την απαραίτητη διαβάθμιση, ενώ τα περισσότερα ερωτήματα απαιτούσαν αυξημένη μαθηματική επεξεργασία, σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής και του συνολικού χρόνου εξέτασης.

Χωρίς προβλήματα κύλησε η ημέρα για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης που διαγωνίζονταν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Στους εξεταζόμενους δόθηκε προς επεξεργασία ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ο Κρητικός» του Δ. Σολωμού, ενώ επιπλέον τους ζητήθηκε να το συγκρίνουν με απόσπασμα από τη νουβέλα του Ν. Λαπαθιώτη «Κάπου περνούσε μια φωνή». Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, οι ερωτήσεις ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) παραδέχεται ότι στο θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Εσπερινών Λυκείων δόθηκε «μια ασύμβατη υπόθεση», αλλά περιέργως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος». Με ανακοίνωσή της, η ΚΕΕ δηλώνει ότι "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Εντύπωση προκαλεί ότι η ΚΕΕ αναφέρει ότι στο μάθημα διαγωνίστηκαν 500 υποψήφιοι, θέλοντας προφανώς να περιορίσει την έκταση του προβλήματος. Όμως, το λάθος είναι λάθος ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποψηφίων.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν αύριο με εξεταζόμενα μαθήματα κατεύθυνσης την Ιστορία, τη Βιολογία, τη Χημεία-Βιοχημεία και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0