«Δε μπορούμε πια να αφήνουμε στο "πάμε και όπου βγει" το μέλλον μας» τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόσφατο μπλακάουτ στο FIR Αθηνών που προκάλεσε το απόλυτο χάος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων, Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ).
Η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί που εργάζονται στην ΥΠΑ, κάνει λόγο για ένα «απαράδεκτο και ντροπιαστικό για τη χώρα μας περιστατικό» επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια του προβλήματος «δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για το μέλλον».
Επισημαίνει την ίδια ώρα ότι «είναι προφανές ότι αν δεν υπερέβαλαν εαυτούς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και το προσωπικό της ΥΠΑ, προκειμένου να διαχειριστούν με ασφάλεια τις πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στο Athinai FIR, μπορεί να είχαμε τραγικές εξελίξεις».
«Η σοβαρή βλάβη και πτώση κρίσιμων συστημάτων επικοινωνίας δεν αποτελεί ούτε “μεμονωμένο περιστατικό” ούτε τεχνική αστοχία χωρίς υπεύθυνους. Αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα χρόνιας αδράνειας, κακής διαχείρισης και λανθασμένων επιλογών των διοικήσεων, που αγνοούν συστηματικά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων» τονίζει η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ.
Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων υπενθυμίζει ότι «οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια αναδεικνύουν την παλαιότητα του εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών και τονίζουν την ανάγκη για αντικατάστασή του με σύγχρονο εξοπλισμό που να πληροί τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών».
Και προσθέτει, μεταξύ άλλων ότι «είναι τραγικό ότι ενώ τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι ιλιγγιώδη (μόνο κατά το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2025 ο τζίρος από τον τουρισμό ήταν 22,38 δις, αυξημένος κατά 8,9% σε σχέση με το 2024), τίποτα όμως από αυτά δεν πήγε για την απαραίτητη αναβάθμιση των απαρχαιωμένων, ευάλωτων και ανεπαρκώς συντηρημένων συστημάτων επικοινωνίας της ΥΠΑ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Την Κυριακή 04/01/2026, βιώσαμε ένα ακόμη απαράδεκτο και ντροπιαστικό για τη χώρα μας περιστατικό. Στις 09:00 περίπου το πρωί σημειώθηκε ολική απώλεια των συχνοτήτων επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας (Κ.Ε.Π.ΑΘ.Μ.) και απώλεια κάποιων από τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η Προσέγγιση Αθηνών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αεροπορικές μεταφορές, ενώ είναι προφανές ότι αν δεν υπερέβαλαν εαυτούς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και το προσωπικό της ΥΠΑ, προκειμένου να διαχειριστούν με ασφάλεια τις πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στο Athinai FIR, μπορεί να είχαμε τραγικές εξελίξεις.
Η έκταση του συμβάντος ήταν πρωτοφανής και απαράδεκτη για ένα σύστημα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια του προβλήματος, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για το μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών: «Το FIR Αθηνών καλύπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου, δεδομένου ότι δεν άπτεται ζητημάτων κυριαρχίας, αλλά δικαιοδοσίας».
Η σοβαρή βλάβη και πτώση κρίσιμων συστημάτων επικοινωνίας δεν αποτελεί ούτε «μεμονωμένο περιστατικό» ούτε τεχνική αστοχία χωρίς υπεύθυνους. Αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα χρόνιας αδράνειας, κακής διαχείρισης και λανθασμένων επιλογών των Διοικήσεων, που αγνοούν συστηματικά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων.
Πρόσφατα η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωνε ότι παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη στις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ στον λόφο Μερέντα στο Μαρκόπουλο Αττικής, µε αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το Τερματικό Radar Μερέντας καθώς και οι εφεδρικές συχνότητες της Προσέγγισης Αθηνών, ενώ η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος ενημέρωνε για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού 2018/1048, σχετικά με τις διαδικασίες προσέγγισης PBN. Σοβαρά ερωτηματικά επίσης υπάρχουν σχετικά με τη λειτουργικότητα και διαθεσιμότητα της Τηλεπικοινωνιακής Υποδομής που παρέχει στην ΥΠΑ ο (ιδιωτικοποιημένος εδώ και χρόνια) ΟΤΕ.
Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια αναδεικνύουν την παλαιότητα του εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών και τονίζουν την ανάγκη για αντικατάστασή του με σύγχρονο εξοπλισμό που να πληροί τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών. Δυστυχώς έως τώρα το αίτημά τους δεν έχει τύχει ανταπόκρισης. Οι ευθύνες Διοικήσεων και κυβερνήσεων είναι τεράστιες ιδιαίτερα αφού για να ικανοποιήσουν τις (αεροπορικές και τουριστικές) εταιρείες νομοθετούν και πιέζουν να επιταχυνθεί η εναέρια κυκλοφορία, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η κίνηση είναι αυξημένη.
Είναι τραγικό ότι ενώ τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι ιλιγγιώδη (μόνο κατά το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2025 ο τζίρος από τον τουρισμό ήταν 22,38 δις, αυξημένος κατά 8,9% σε σχέση με το 2024), τίποτα όμως από αυτά δεν πήγε για την απαραίτητη αναβάθμιση των απαρχαιωμένων, ευάλωτων και ανεπαρκώς συντηρημένων συστημάτων επικοινωνίας της ΥΠΑ.
Όπως και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών, απέναντι στην κυρίαρχη λογική "κόστους – οφέλους" οφείλουμε να διεκδικήσουμε Σύγχρονες, Ασφαλείς, Δημόσιες Υποδομές, επαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες ώστε να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες στην κοινωνία. Δε μπορούμε πια να αφήνουμε στο "πάμε και όπου βγει" το μέλλον μας.