Με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας απαντούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών να καλέσει σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού.


Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.
Αυτή την ώρα πλήθος διαδηλωτών βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών #τεμπη_έγκλημα #Συνταγμα pic.twitter.com/9H3bsk92kj
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025
Ομιλίες από συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν, ενώ μεταξύ των συνθημάτων ακούστηκε το «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί να πέσει η κυβέρνηση που δολοφονεί».
Πλήθος διαδηλωτών βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών #τεμπη_έγκλημα #Συνταγμα pic.twitter.com/olCSxWpsVZ
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025





Η αρχή για τη σημερινή μαζική κινητοποίηση γίνεται με την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού στα κοινωνικά δίκτυα. Στην ανάρτησή της καταγγέλλει το «ανήθικο και ατιμωτικό» κλείσιμο της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών και καλεί σε συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το μήνυμά της εξαπλώθηκε αστραπιαία, συγκεντρώνοντας πάνω από 21.000 κοινοποιήσεις και περισσότερες από 33.000 αντιδράσεις.

Συλλογικότητες και οργανώσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα δίνοντας ραντεβού όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Ρόδο, Τρίκαλα, Ρέθυμνο, Πάρο, Τήνο, Καρδίτσα και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.
Μαρία Καρυστιανού: «Το λιγότερο είναι να ξέρουμε τι έχει συμβεί»
«Μαζευτήκαμε, λοιπόν, σήμερα εδώ, μία βδομάδα μετά την αδιανόητη και παράνομη κίνηση του ανακριτή να κλείσει μία δικογραφία 2,5 ετών, χωρίς να έχουμε τις βασικές απαντήσεις. Και κυρίως τι ήταν αυτό που έκαψε τα παιδιά μας. Για μας που θα πρέπει να υπομείνουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με αυτόν τον πόνο, το λιγότερο είναι να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ...» είπε σε αρχική της δήλωση.
Tο μήνυμά της Μαρίας Καρυστιανού: «Το λιγότερο είναι να ξέρουμε τι έχει συμβεί» #τεμπη_έγκλημα #Συνταγμα #Καρυστιανου pic.twitter.com/riN8pPwyeM
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025
Στην ομιλία της η κ. Καρυστιανού ευχαρίστησε «από καρδιάς» τους συγκεντρωμένους που όπως είπε «μαζευτήκατε μαζί μας για να γίνουμε πάλι μια αγκαλιά, μια φωνή, για να διεκδικήσουμε τη δικαιοσύνη και για να μιλήσουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει».
«Καταλαβαίνετε ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν αφορά μόνο 56 οικογένειες. Αφορά όμως όλη την κοινωνία γιατί ο καθένας από εμάς που είμαστε στις πλατείες και στους δρόμους σήμερα θα μπορούσε να είναι επιβάτης σε εκείνο το μοιραίο δρομολόγιο. Το δικαίωμα για ασφαλή μετακίνηση με κάθε δημόσιο μέσο είναι υποχρέωση του κράτους και έχει πληρωθεί με τους φόρους μας. Το ίδιο ισχύει και για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη που ζει σε δημοκρατική χώρα να βιώνει αληθινή δικαιοσύνη. Να είναι σίγουρος ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, χωρίς ξεπλύματα ευθυνών για πολιτικούς που μέσα από την ασυλία θα ξεφεύγουν και θα συνεχίσουν τα εγκλήματα εναντίον όλων μας. Βγήκαμε λοιπόν στους δρόμους για να πούμε ότι η ασυλία και το ακαταδίωκτο είναι αντίθετα με την πραγματική δημοκρατία και μη συμβατά με τα συμφέροντα της κοινωνίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας της η κ. Καρυστιανού.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα αγαπημένα μας ουράνια παιδιά. Γίνανε αγαπημένα παιδιά όλης της Ελλάδας. Κι εμείς όλοι γίναμε η φωνή σας. Γίναμε το όνειρο που δεν προλάβατε να ζήσετε. Γίναμε εκείνη η τελευταία ανάσα που πήρατε με δυσκολία. Και τα παιδιά όλων έγιναν δικά μας παιδιά. Και όλοι έχουμε γίνει ένα. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να πας γρήγορα εκεί που θέλεις. Κι εμείς έχουμε αποφασίσει πού θέλουμε να πάμε. Οραματιζόμαστε μια όμορφη, δίκαιη και ανεξάρτητη χώρα» πρόσθεσε στην ομιλία της αργότερα η Μαρία Καρυστιανού.


Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν πλήθος κόσμου στάθηκε σιωπηλό καθώς διαβάζονταν ένα-ένα τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η φωνή που απαριθμούσε τους νεκρούς αντήχησε σαν συλλογικό μνημόσυνο, ενώ τα 57 δευτερόλεπτα σιγής, όσα και οι ζωές που χάθηκαν, φόρτισαν την ατμόσφαιρα με βαθιά θλίψη αλλά και οργή για τη δικαίωση που παραμένει ζητούμενο.
Συγκινητικές στιγμές στο #Σύνταγμα κατά την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών #Τέμπη pic.twitter.com/7dbZQf3IPm
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025
Οι πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο για να τιμήσουν τους νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών βίωσαν, λίγο αργότερα, σκηνές έντασης και συμπλοκές που ανάγκασαν τον κόσμο να αποχωρήσει βιαστικά.
Όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκαν επεισόδια διαφόρων ειδών, τα οποία και διέλυσαν πρόωρα τη συγκέντρωση.
Επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές που έχουν οπισθοχωρήσει στην Καραγιώργη Σερβίας και παραμένουν απλά στο σημείο. #Τεμπη #Συνταγμα pic.twitter.com/tY2BYHwrea
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025
Ένταση επικράτησε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις και 25 προσαγωγές, επιχειρώντας να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Η παρουσία ισχυρών δυνάμεων καταστολής και οι εικόνες βίαιης παρέμβασης σκίασαν τη μνήμη των θυμάτων και μετέτρεψαν μια ειρηνική διαμαρτυρία σε σκηνικό αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ένταση επικράτησε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου η #αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις #συλλήψεις και 25 #προσαγωγές, επιχειρώντας να διαλύσει τους συγκεντρωμένους #Τεμπη #Συνταγμα pic.twitter.com/aBZMcaYlPg
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 6, 2025
Nωρίτερα έγιναν κοντά στα Προπύλαια 26 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη της κατάληψης των προσφυγικών κι η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν στοχευμένη, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόκληση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, που έχασε τη μητέρα του στο έγκλημα των Τεμπών, καταγγέλλει ότι στο Σύνταγμα έχει κοπεί η σύνδεση στο ίντερνετ. Δηλαδή, στο κέντρο της πρωτεύουσας, λίγα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η καλύτερη απάντηση στη φωνή της κοινωνίας είναι το μαύρο στην επικοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της ΕΛΑΣ παραμένει κλειστός από τις 4 το απόγευμα ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα και οι συρμοί διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Την ίδια στιγμή, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Το κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με κλούβες των ΜΑΤ, ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους και κλειστούς σταθμούς του μετρό.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τον χώρο της ΔΕΘ, φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη στα Τέμπη και καταγγέλλοντας την κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης των κινητοποιήσεων και έπειτα έκανα πορεία.
Στις 20:00 ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χιλιάδες πολίτες απέξω φώναζαν «Δολοφόνοι, δολοφόνοι».

Πριν από λίγο τελείωσε η πορεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στην πλατεία ΧΑΝΘ διαδηλώνει το ΠΑΜΕ. Πρωτοβάθμια συνδικάτα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και την πλατεία Αγίας Σοφίας και κάποια τμήματα κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης.
Στο Λευκό Πύργο συγκεντρώθηκαν μελισσοκόμοι κτηνοτρόφοι και αντιπροσωπεία αγροτών καθώς και άτομα που αντιδρούν για τον προσωπικό αριθμό και την παράνομη μετανάστευση. Όσοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήγαν στην πλατεία ΧΑΝΘ και οι υπόλοιποι παραμένουν στα κιγκλιδώματα μεταξύ νότιας πύλης ΔΕΘ και Βελλιδείου. Πίσω από τα κιγκλιδώματα του Βελλιδείου έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς θυμάτων των Τεμπών και κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους.
Πριν από τις πορείες έγιναν 16 προσαγωγές και 3 συλλήψεις (2 για ναρκωτικά και 1 για μη έκδοση ταυτότητας).


Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023».
Οι συγκεντρωμένοι, με πανό και συνθήματα, ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η μνήμη των θυμάτων σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Μετά τις ομιλίες και το τέλος της συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και από το δικαστικό μέγαρο.
Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο, στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.
*Ρεπορτάζ από Κώστα Παπαντωνίου και Κωνσταντίνα Λύρου
*Video από Κώστα Παπαντωνίου