Ρεκόρ τετραετίας σημειώνεται το πρώτο πεντάμηνο του 2025 στα εργατικά δυστυχήματα καθώς μέχρι τις 12 Μαΐου 76 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ έχουν καταγραφεί 112 σοβαρά τραυματίες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μιλάμε για έναν νεκρό ανά δύο μέρες και καθημερινά έναν σοβαρό τραυματισμό στους χώρους εργασίας.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που κυριαρχεί στη χώρα μας δεν χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να διαπιστωθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έδειξε τις άγριες διαθέσεις της απέναντι στους εργαζόμενους αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο εκμετάλλευσής τους από τους εργοδότες τους.
Ενα από τα πρώτα βήματα που έκανε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Στη συνέχεια έφερε και το τελικό χτύπημα στην εργατική τάξη, αφού δεν ήρε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπάρχει από τον καιρό των Μνημονίων.
Οι ΣΣΕ εξασφαλίζουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για να βγάζουν το μεροκάματό τους οι εργαζόμενοι χωρίς να εξαντλούνται και να κινδυνεύουν, προκειμένου να μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να ζήσουν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους καλύτερους υπολογισμούς μόνο το 28% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ.
Ο κεντρικός πυρήνας της ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις ΣΣΕ είναι η επέκτασή τους ώστε να καλύψουν το 80% των εργαζομένων. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέκτεινε την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ).
Για να κατανοήσει κανείς το εύρος της ανεπάρκειας της Επιθεώρησης Εργασίας, στα Δωδεκάνησα, όπως και στη Μύκονο και στη Σαντορίνη δεν υπάρχει κανένας επιθεωρητής. Η Κρήτη καλύπτεται από τους ελεγκτές της Ανατολικής Αττικής και το Αιγαίο από τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.
Σχεδόν τα 3 στα 4 εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα είναι αόρατα από τις επίσημες στατιστικές.
Παράλληλα, οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν αναφέρει στη Eurostat ούτε μία επαγγελματική ασθένεια.
Σύμφωνα με έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία σε συνεργασία με υψηλού κύρους φορείς, υπολογίζουν μεσοσταθμικά τις επαγγελματικές ασθένειες σε 2.500 τον χρόνο. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία, όπως η καταπόνηση που πλήττει τους εργαζόμενους εξαιτίας του καύσωνα που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά.
Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται στον αγροτικό κλάδο, ακολουθούν ο κατασκευαστικός κλάδος, τα επαγγέλματα των ΟΤΑ, τα ναυπηγεία, τα επαγγέλματα θάλασσας και ο τουρισμός.
Για τη δυσοίωνη αυτή εικόνα της χώρας η κυβέρνηση ούτε που νοιάζεται. Αν ο κόσμος της εργασίας δεν αντιδράσει, θα έρθουν χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.