Λένε όχι οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στο να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα) οι μαθήτριες στα σχολεία. Λένε όχι στη συστηματική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει το πολιτικό Ισλάμ στη σημερινή κοσμική τουρκοκυπριακή κοινότητα στα Κατεχόμενα.
Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν στις 8 Απριλίου 2025 για την αλλαγή που επιβλήθηκε στα σχολεία της κατεχόμενης Κύπρου, διαμαρτυρίες οι οποίες συνεχίζονται καθημερινά με μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώνουν τα σωματεία των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης παρά τις πιέσεις και τις απειλές που δέχονται. Αλληλέγγυα είναι συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι που επιμένουν στην κοσμική κοινωνία.
Η συνέντευξη με την πρόεδρο της Συντεχνίας των Εκπαιδευτικών στα Κατεχόμενα έγινε μέσω e-mail μετά την αναχώρηση του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα. Η Σελμά Εϊλέμ (Selma Eylem) γεννήθηκε το 1969 στη Λευκωσία, σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας (1988-1993), διορίστηκε καθηγήτρια Αγγλικών σε τουρκοκυπριακό κολέγιο στην Αμμόχωστο και από το 2017 εκλέχτηκε (η πρώτη γυναίκα) πρόεδρος του σωματείου των εκπαιδευτικών, θέση στην οποία παραμένει έως σήμερα. Είναι από τα δραστήρια μέλη σε δικοινοτικές συζητήσεις και δράσεις για την επίλυση του Κυπριακού και μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. Μας διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί γιατί δεν είναι θέμα μαντίλας ή ελευθερίας, αλλά αντίδρασης στην απόφαση της Άγκυρας και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν να εμβαθύνει την κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία έχει υιοθετήσει κοσμικές αξίες και τρόπους ζωής.
Ασκηση πίεσης σε μαθήτρια
«Σε ένα από τα Γυμνάσιά μας ένα κορίτσι 13 ετών, που φοιτούσε στο σχολείο για δυόμισι χρόνια ακολουθώντας τους σχολικούς κανόνες και χωρίς να καλύπτει το κεφάλι του, επιχείρησε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του με καλυμμένο κεφάλι μετά τις διακοπές του μέσου τριμήνου τον Φεβρουάριο του 2025 γιατί αυτό ήθελε η οικογένειά του. Παρά τις συνομιλίες με το κορίτσι αυτό και την οικογένειά του και παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε στήριξη από το “υπουργείο Παιδείας”, επενέβη η “πρεσβεία” και η επιβολή συνεχίστηκε. Ο αντιπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου (εννοεί στα Κατεχόμενα) πήγε στην αυλή του σχολείου με ένα μαύρο όχημα Vito και πήρε το παιδί στο όχημά του, ασκώντας πίεση. Εικόνες από αυτό δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο. Στη συνέχεια η “πρεσβεία της Τουρκίας” στη Λευκωσία (εννοεί την κατεχόμενη) έδωσε οδηγίες και το “Υπουργικό Συμβούλιο” αποφάσισε να τροποποιήσει τον πειθαρχικό κανονισμό, ο οποίος βασίζεται στον κοσμικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπει κανένα θρησκευτικό ή πολιτικό σύμβολο σε δημόσιους χώρους, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις και παιδαγωγικά προβλήματα. Ωστόσο, η τροποποίηση επιτρέπει στα παιδιά κάτω των 18 ετών να καλύπτουν το κεφάλι τους, παρέχοντας έτσι προνόμιο σε μία μόνο θρησκεία.
Το “Υπουργικό Συμβούλιο”, το οποίο έλαβε αυτή την απόφαση -παράνομα, καθώς η τροποποίηση αντιβαίνει στο “σύνταγμα” και στον εθνικό νόμο περί εκπαίδευσης-, υπέκυψε στην επιβολή του πολιτικού Ισλάμ από το AKP στα κορίτσια μας. Αγνόησε την επιστημονική έκθεση ψυχολόγων και ψυχιάτρων, σύμφωνα με την οποία η πίεση σε παιδιά κάτω των 18 ετών προς αυτή την κατεύθυνση είναι επικίνδυνη. Επίσης, έκλεισε τα αυτιά του στις απαιτήσεις, στη βούληση και στην αντίδραση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με τη στήριξη και την οργάνωση περίπου εκατό συνδικάτων, οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και πολιτικών κομμάτων στις 8 Απριλίου και στις 2 Μαΐου 2025, ζητώντας κοσμική εκπαίδευση, κοσμική κοινωνική δομή και απορρίπτοντας την επιβολή αντιδραστικών ρυθμίσεων.
Εκφοβισμός μιας ανεκτικής κοινωνίας
«Το ζήτημα αυτό δεν είναι ούτε θέμα μαντίλας ούτε ζήτημα ελευθερίας. Είναι μια προσπάθεια του AKP να εμβαθύνει την κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία έχει υιοθετήσει κοσμικές αξίες και τρόπους ζωής, έχει καταφέρει να συμβιώσει με ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής για πολλά χρόνια και αποτελεί μια ανεκτική κοινωνία. Πρόκειται για μια πλευρά της κοινωνικής πίεσης που εφαρμόζει η Τουρκία εδώ και χρόνια μέσω της ροής πληθυσμού προς το βόρειο τμήμα του νησιού (εννοεί τους Τούρκους εποίκους) και για μέρος των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών πιέσεων.
Κατά την επίσκεψή του στο διχοτομημένο τμήμα του νησιού στις 3 Μαΐου 2025 (εννοεί στα Κατεχόμενα) ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στα εγκαίνια του “Προεδρικού Συγκροτήματος” (Κιουλιγιέ) και στο Teknofest, το Φεστιβάλ Τεχνολογίας, ενώ δήλωσε ότι “Αν προσπαθήσετε να τα βάλετε με τις μαντίλες των κοριτσιών μας στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», λυπάμαι, αλλά θα μας βρείτε απέναντί σας”, θέλοντας έτσι να εκφοβίσει τα συνδικάτα, τις οργανώσεις και το κοινό που αγωνίζονται για το ζήτημα αυτό. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ώστε να αποσυρθεί αυτή η αντιδραστική ρύθμιση που πλήττει την εκπαίδευσή μας και να ληφθεί υπόψη η βούληση της κοινωνίας μας στο θέμα αυτό».