Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.4°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C18.4°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.0°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 68%
Εργατική Πρωτομαγιά / Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα - Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργατική Πρωτομαγιά / Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα - Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς

Πρωτομαγιά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Καλέσματα για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνομοσπονδίες, με δεκάδες κινητοποιήσεις να είναι προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα.

Η «Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας, σύμβολο αναγνώρισης δικαιωμάτων και αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ καλώντας σε συγκέντρωση μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 11:00 το πρωί την Πέμπτη 1η Μάη στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ακρίβεια, με τη στεγαστική κρίση, με τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων. Βρίσκει την κοινωνία ανοχύρωτη, καθώς τα βασικά δημόσια αγαθά εκποιούνται, καθώς η υγεία και η Παιδεία μετατρέπονται σε αγαθό για ελάχιστους. Το κίβδηλο αφήγημα της κυβέρνησης για μια ανθούσα οικονομία καταρρέει με το 60% των πολιτών να αναφέρει πως δεν τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους και το 88% να ομολογεί ότι κόβει από τα βασικά είδη διατροφής για να επιβιώσει» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, ενεργητικές πολιτικές για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση και προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητικές αποφάσεις. Διεκδικούμε ισχυρότερη εποπτεία του κράτους στους χώρους εργασίας, για να τηρείται η νομιμότητα και για να σταματήσει ο μαύρος κατάλογος ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Διεκδικούμε ποιοτικά δημόσια αγαθά, παιδεία και υγεία για όλους».

«Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ καλώντας σε δυναμική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00πμ, στην πλατεία Κοραή, αλλά και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

«Σήμερα οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι, εδώ και 15 χρόνια, με την κυβέρνηση να διακηρύττει προκλητικά ότι "και να έχει χρήματα, δε θα τα δώσει για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού" και να μας κοροϊδεύει με αυξήσεις ψίχουλα και επιδόματα πείνας. Σήμερα οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια Μητσοτάκη σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στη στέγη, που εξανεμίζει τους μισθούς μας» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Επαναφορά εδώ και τώρα του 13ου-14ου μισθού

- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια και προοπτική

- Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία

- Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά

- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.

- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).

- Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Πρωτομαγιά - Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία 

Με στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς στην Πρωτομαγιά, τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Λεωφορεία - Τρόλεϊ

Τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας).

Μετρό - Γραμμές 2&3

Οι Γραμμές  2 & 3 του Μετρό  θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά.

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ κλείνει τους σταθμούς Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.

Γραμμή 1 Μετρό ( Ηλεκτρικός) - Τραμ

Ακινητοποιημένοι θα είναι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί της Γραμμής 1 Μετρό «Κηφισιά Πειραιάς» και του Τραμ

Τρένα και Προαστιακός:

Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των προαστιακών γραμμών.

Δεμένα τα πλοία

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με την πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να ξεκινά στις 00.01 της 1ης Μαΐου και ημέρα Πέμπτη και να ολοκληρώνεται στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως τονίζει, 139 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο, «τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει τα εξής:

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, 139 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τον Μάη του 1886. Τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

H Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας, αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για εργασία με δικαιώματα, μισθούς αξιοπρέπειας και την κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών, ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, του ΕΣΥ και της δημόσιας Παιδείας.

Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν το Κοινωνικό κράτος. Ενάντια στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών δημοσίων αγαθών, όπως το νερό, και αφήνουν πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενάντια στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους. Ενάντια στη διάβρωση των θεσμών και του κράτους δικαίου από τις πολιτικές συγκάλυψης της κυβέρνησης της ΝΔ του εγκλήματος των Τεμπών.

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για πραγματικές αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για συντάξεις αξιοπρέπειας και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

Μεταξύ άλλων έχουν γίνει καλέσματα για απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα

Πειραιάς, 10 π.μ., στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., στην Τρίγωνη πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο

Αλιβέρι, 10:30 π.μ., στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

 Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10 π.μ., στην πλατεία Κεχαγιά

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., στην πλατεία Βαλλιάνου

Άρτα, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10:30 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δράμας

Έδεσσα, 11 π.μ., στους μικρούς Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ηρώων (θα ακολουθήσει πορεία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο)

 Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Ιεράπετρα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

 Ιθάκη, 10 π.μ., στο Βαθύ

Ικαρία, 10.30 π.μ., στον Εύδηλο στο μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής και στις 12 μ. στην πλατεία Χριστού Ραχών

Ιστιαία, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Καβάλα, 10.30 π.μ., στον δημοτικό κήπο

Καλαμάτα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κάλυμνος, 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

 Κέρκυρα, 11.00 π.μ., στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Κιλκίς, 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο

Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κυπαρισσία, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Λασίθι, 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Λαύριο, 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων

Λέρος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Πλατάνου

Λευκάδα, 10.30 π.μ., στον Αγ. Μηνά

 Λήμνος, 11 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., στην πλατεία

Μαντούδι, 10.30 π.μ., στην πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κεφαλόβρυσο

Ναύπλιο, 11 π.μ., στην πλατεία Καποδίστρια

 Ξάνθη, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., στα Δικαστήρια

Πτολεμαΐδα, στις 10.30 π.μ., στο παλιό πάρκο

Πύργος, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ρόδος, 11 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας

Σαλαμίνα, 10.30 π.μ., στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας

Σάμος, 10 π.μ., στο Βαθύ στο Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Σητεία, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10 π.μ., στην Παραλία

Τρίκαλα, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Τρίπολη, 10 π.μ., στην πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην παραλία Χαλκίδας – Στρογγυλό

Χανιά, 10 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου

Φλώρινα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Μόδη)

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην παραλία Χαλκίδας – Στρογγυλό

Φλώρινα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Μόδη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL