Καμπανάκι κινδύνου για τη λειψυδρία, με τα στοιχεία για τη μείωση της έκτασης της λίμνης του Μόρνου, η οποία υδροδοτεί την Αττική, να είναι άκρως ανησυχητικά.
Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευση του Climatebook, η επιστημονική ομάδα του οποίου επεξεργάστηκε δορυφορικά δεδομένα, παρουσιάζοντας και σχετικές εικόνες.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου καθώς και των αποθεμάτων νερού του ταμιευτήρα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά».
Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook, στις 20 Οκτωβρίου 2023 (1 χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~14.8 km², ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2024 (φέτος) υπολογίστηκε στα ~10.8 km².
Την ίδια ώρα, βάσει της σχετικής δημοσίευσης «η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης».
Παράλληλα, όπως προστίθεται, «η μείωση της έκτασης της λίμνης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και από τα ανησυχητικά στοιχεία των αποθεμάτων νερού της ΕΥΔΑΠ. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα ο ταμιευτήρας της τεχνητής λίμνης του Μόρνου καταγράφει μια συνεχή μείωση των αποθεμάτων από τα μέσα του χειμώνα 2023-2024 μέχρι και σήμερα, όπου το απολήψιμο απόθεμα έχει φτάσει στα 283 εκατομμύρια m³. To ιστορικό χαμηλό έχει καταγραφεί στις 15 Νοεμβρίου 1990 με 77 εκατομμύρια m³».
Τέλος στη δημοσίευση σημειώνεται ότι σήμερα τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται στα 602 εκατομμύρια m³ (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη και Μαραθώνας).