Με στόχο να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης για την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών συναντήθηκαν γυναικείες συλλογικότητες, επιστημονικούς φορείς, συνδικάτα, Δημοτικές επιτροπές ισότητας και επιτροπές ισότητας των ΑΕΙ στη σύσκεψη την 21.9.2024 που κάλεσε η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών σε αίθουσα της ΟΤΟΕ.
Παραβρέθηκαν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας και επιτροπές ισότητας των ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί της ομάδας «Σκασιαρχείο» και μία σειρά οργανώσεις-μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και η παρουσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και Ομοσπονδιών από το χώρο της Ενέργειας, καθώς και των Στρατιωτικών Ενώσεων.
Κοινή διαπίστωση ήταν η αντιμετώπιση, που βιώνουν οι γυναίκες στην οικογένεια και την εργασία, λόγω της έντονης ύπαρξης πατριαρχικών δομών, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και η σεξουαλική παρενόχληση και το mobbing/ ο εργασιακός εκφοβισμός στο χώρο εργασίας.
Σημαντική ήταν και η παρουσία ανδρών συνδικαλιστών που δήλωσαν την πρόθεσή τους να εργασθούν προς την κατεύθυνση καταπολέμησης αυτών των μορφών καταπίεσης των εργαζομένων γυναικών. Οι ομιλήτριες από τις Δημοτικές επιτροπές Ισότητας αναφέρθηκαν στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του ρόλου τους, την όξυνση των προβλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την απουσία δομών και πόρων για την βοήθεια στις κακοποιημένες γυναίκες, παράγοντες, οι οποίοι, ωστόσο δεν τις αποτρέπουν από την έμπρακτη στήριξη ευάλωτων γυναικών και παιδιών.
Όλοι και όλες ανεξαιρέτως οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες αναγνώρισαν την μεγάλη αναγκαιότητα για συντονισμό και τη σημασία που είχε το συγκεκριμένο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών για την επίτευξη μιας στενής και σταθερής δικτύωσης, αλληλοενημέρωσης και συντονισμένης δράσης.
Προτάσεις για δράση από κοινού κατατέθηκαν από πολλούς ομιλητές/ριες και σημειώθηκε η ουσιαστική άρνηση της Πολιτείας για συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, που έχουν την μακρόχρονη εμπειρία από το πεδίο, σε αντίθεση με τις συστάσεις της GREVIO, της επιτροπής ελέγχου για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Η δε σιωπή από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης να δεχθεί να έλθει σε διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις είναι εκκωφαντική και απαράδεκτη.
Αποφασίστηκε:
- η άμεση συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα σχεδιάσει τα βήματα προς τις δράσεις για την 25 Νοέμβρη
- η δημιουργία Δικτύου επικοινωνίας και δράσης της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών και των συνδικάτων, καθώς και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας και, τέλος,
- Η ένταξη και νέων οργανώσεων/φορέων στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών