Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.6°C34.6°C
1 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C32.7°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.8°C31.5°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
33 °C
26.5°C34.4°C
1 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.9°C37.4°C
3 BF 18%
Δηλητηρίαση μαθητών - Λαμία / Το εργοστάσιο και ο έλεγχος του ΕΦΕΤ που έγινε στάχτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλητηρίαση μαθητών - Λαμία / Το εργοστάσιο και ο έλεγχος του ΕΦΕΤ που έγινε στάχτες

135058846a.jpg
Η φωτιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εργοστασίου το βράδυ της Κυριακής 19/5. Την προηγούμενη μέρα στον χώρο είχε βρεθεί για αυτοψία κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, το οποίο θα επανερχόταν την Δευτέρα για να συνεχίσει την έρευνά του

«Το παιδί είχε χλωμιάσει. Μετά από λίγο είχε και λιποθυμικό επεισόδιο». Ο Κ. περιγράφει στην ΑΥΓΗ την εικόνα που είχε ο γιός του, μαθητής πρώτης Δημοτικού στο 7ο Δημοτικό της Λαμίας, μετά τη δηλητηρίασή του. Συνήθως, λέει ο Κ., το παιδί τρώει το φαγητό που του έχει ετοιμαστεί ήδη στο σπίτι. Όμως την προπερασμένη Πέμπτη (16/5) στο σχολείο είχαν το αγαπημένο του γεύμα, μακαρόνια με κιμά. Ένα απόλυτα συνηθισμένο και υπεράνω υποψιών φαγητό.

«Στην αρχή μάς έλεγε ότι ζαλίζεται και συνέχισε με εμετούς και διάρροια μέχρι το βράδυ». Όσο περνούσε η ώρα οι γονείς του μικρού μάθαιναν και γι’ άλλα περιστατικά. Από γνωστή τους που είναι νοσηλεύτρια πληροφορήθηκαν ότι το ΕΚΑΒ δεν προλάβαινε να παραλαμβάνει ασθενείς, καθώς η έξαρση των συμπτωμάτων είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά.

Καταλαβαίνοντας πλέον τι έχει συμβεί ο Κ. επικοινώνησε με γονείς μεγαλύτερων μαθητών και του μετέφεραν την εμπειρία ότι και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα με τα σχολικά γεύματα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο 16ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο είχε προχωρήσει πέρυσι, 16 Μαΐου του 2023, σε καταγγελία, όπου αναδείκνυε μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τα σχολικά γεύματα.

Με επιστολή του στον ΟΠΕΚΑ (φορέας που παρακολουθεί την υλοποίηση προγράμματος και υπάγεται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) ο Σύλλογος επισήμανε ότι οι μερίδες που δίνονταν στα παιδιά ήταν μικρότερες από την ποσότητα που αναγραφόταν στη συσκευασία, περιλάμβαναν προϊόντα, όπως όσπρια, τα οποία δεν είχαν μαγειρευτεί καλά και λαχανικά τα οποία στην όψη τους έδειχναν αλλοιωμένα. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι είχαν βρεθεί μέσα στο φαγητό ξένα σώματα, όπως τρίχες αλλά και κομμάτι από μπλε πλαστικό (μάλλον σακούλα).

Σχολική μερίδα με κομμάτι πλαστικό (μάλλον από μπλε σακούλα)

Έναν χρόνο τους αγνοούσαν

Στους γονείς δεν δόθηκε καμία απάντηση ούτε από τον ΟΠΕΚΑ ούτε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, που ήταν ο άλλος βασικός παραλήπτης της καταγγελίας. Αντιθέτως, για το περιεχόμενο του κειμένου, άγνωστο με ποιο τρόπο, ενημερώθηκε η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», η οποία προμηθεύει τα σχολεία με τα γεύματα και η οποία απέστειλε εξώδικο σε βάρος των γονέων. Σε αυτό τους καταγγέλλει για συκοφαντική δυσφήμηση και φτάνει μάλιστα να ζητήσει τα πρακτικά από τις Γενικές τους Συνελεύσεις!

Το εξώδικο της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics» σε βάρος των γονέων, με το οποίο τους καταγγέλλει για συκοφαντική δυσφήμηση

Κατά ειρωνικό και επώδυνο τρόπο, ακριβώς ένα χρόνο μετά, 16 Μαΐου του 2024, δεκάδες παιδιά παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση (ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον ακριβή τους αριθμό) εξαιτίας της κατανάλωσης των σχολικών γευμάτων, με τον ΕΟΔΥ να βρίσκει στα δείγματα από το φαγητό τους το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Ο Κ. λέει ότι «ο κύκλος των θυμάτων είναι πιο διευρυμένος». Τα φαγητά που δεν καταναλώνονται δίνονται σε συμπολίτες τους που τα έχουν ανάγκη. «Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρουμε καθόλου σε τι κατάσταση είναι», συμπληρώνει και προσθέτει ότι μέχρι το Σάββατο, δύο μέρες μετά τη διανομή του σχολικού γεύματος, οι δάσκαλοι στο σχολείο του δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των μαθητών τους που είναι Ρομά.

Η Πυροσβεστική δίπλα, αλλά η φωτιά ανεξέλεγκτη

Στο μεταξύ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την έκβαση των ερευνών μετά τη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλος μέρος του εργοστασίου. Την προηγούμενη μέρα στον χώρο είχε βρεθεί για αυτοψία κλιμάκιο του ΕΦΕΤ. «Φυσικά, δεν βρήκαμε φαγητό, το φαγητό είχε μοιραστεί στα παιδιά, δεν υπάρχει φαγητό πίσω, ούτε μπορούσε να υπάρχει», απάντησε στην ΑΥΓΗ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος - γενικός διευθυντής ΕΦΕΤ.

Ετσι κι αλλιώς πάντως δεν θα μπορούσε να γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο ο έλεγχος από την πρώτη επίσκεψη, καθώς εκείνη τη μέρα τους ειπώθηκε ότι το λογιστήριο ήταν κλειστό. Συνεπώς δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητά του, όπως τιμολόγια για τα προϊόντα που αγοράζει η εταιρεία (στην προκειμένη, κρέας και μακαρόνια) και τα οποία θα μπορούσαν να δείξουν, για παράδειγμα, αν είναι νόμιμοι οι προμηθευτές.

Ο ΕΦΕΤ θα επανερχόταν με επίσκεψη την περασμένη Δευτέρα, όμως μεσολάβησε η φωτιά. Πέρα από τη χρονική στιγμή εκδήλωσή της, εντύπωση προκαλεί επίσης η ανεπαρκής αντιμετώπιση, την οποία θίγει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με το σύνολο της υπόθεσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Νομό Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως επισήμανε, μόλις ένα χρόνο πριν γινόταν διαφήμιση στην πετυχημένη άσκηση πυρόσβεσης στις εγκαταστάσεις, ενώ οι εγκαταστάσεις της 7ης ΕΜΑΚ βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά από αυτές της εταιρείας.

Μετά και τον συμπληρωματικό έλεγχο που έγινε τελικά την περασμένη Τρίτη, ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της λειτουργίας του, καθώς μετά τη φωτιά «οι εγκαταστάσεις του έχουν επιμολυνθεί και πρέπει να καθαριστούν».

Ελέγχους και άλλον προμηθευτή ζητούν οι γονείς

Με φόντο τα τελευταία γεγονότα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των συλλόγων γονέων όλων των σχολείων, με κοινό τόπο σε όλες τις κουβέντες την απουσία ελέγχου. «Δεν γίνονται έλεγχοι, ούτε στην προμήθεια, ούτε στην παραγωγή, ούτε στη διάθεση», μας ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 16ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, Χρυσούλα Ζωγόγιαννη. Όπως τονίζει, ακόμη το φαγητό μεταφέρεται από σχολείο σε σχολείο σε μια ακτίνα 25-30 χιλιομέτρων μέσα σε αμφίβολες συνθήκες, καθώς οι συσκευασίες δεν είναι καλές. «Πολλές φορές τα βλέπουμε χυμένα με ζουμιά».

Σκοπός των γονέων είναι να ασκήσουν πίεση προκειμένου να ανασταλεί η σύμβαση και να γίνει καινούρΓια με άλλον προμηθευτή, καθώς έχει χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην εταιρεία του Γιώργου Γιαννίτση. Η εξέλιξη συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του επιχειρηματία, οι εταιρείες του οποίου αναλαμβάνουν σχεδόν καθ’ αποκλειστικότητα την προμήθεια γευμάτων φορέων του δημοσίου, είτε πρόκειται για εκδηλώσεις είτε για περιπτώσεις καθημερινής σίτισης (Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας κ.ο.κ).

Περισσότερο ακόμη από τις αποζημιώσεις, βασική προτεραιότητα για τους γονείς αποτελεί όμως η συνέχιση του προγράμματος. Όπως τονίζουν, τα σημερινά γεγονότα δεν αναιρούν την αναγκαιότητά του για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων. «Θυμάμαι να ακούω έξω από τα κάγκελα παράπονα από τον κόσμο που έλεγε: “Ξέρεις τι είναι να παίρνεις ένα λίτρο γάλα και να το αραιώνεις με νερό για να τα ξεγελάσεις μπας και χορτάσουν;”. Και όταν το άκουσα έβαλα σκοπό να φέρω τα γεύματα και στο δικό μας σχολείο. Και τα κατάφερα. Και μπορεί να μην το έχουν όλες οι οικογένειες ανάγκη, αλλά για εκείνο το παιδί που το έχει, σημαίνει ότι θα γυρνάει πίσω και θα μπαίνει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι του», λέει η Χρυσούλα Ζωγόγιαννη.


Γιάννης Σαρακιώτης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νομού Φθιώτιδας):

Ανίκανοι να διασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη

«Το ζήτημα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης δεκάδων παιδιών στην πόλη της Λαμίας από σχολικά γεύματα καταδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε δύο και τρεις φορές πιο προσεκτικοί και επιμελείς όταν κάποια ενέργειά μας αφορά τη διατροφή και εν γένει την υγεία των παιδιών.

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή προβήκαμε στην κατάθεση μιας αναλυτικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης προς πέντε υπουργούς (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Εργασίας) της κυβέρνησης, οι οποίοι οφείλουν να προχωρήσουν στις δέουσες εξηγήσεις για την, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Τι έπραξαν όταν τέθηκαν υπ’ όψιν τους, από πέρυσι κιόλας, οι καταγγελίες και τα εξώδικα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Λαμίας, που εντόπισαν προβλήματα στα σχολικά γεύματα;

Τι έπραξαν απέναντι σε καταγγελίες και εξώδικα που μιλούσαν για μικρότερες ποσότητες τροφίμων, αλλά και για ωμά τρόφιμα και για γεύματα στα οποία υπήρχαν ξένα σώματα και για γεύματα που δεν τρώγονται ούτε από ενήλικες;

Η αδιαφορία τους αλλά και η ανικανότητα όλων των αρμοδίων ήταν η αιτία που επέφερε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα. Της μαζικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών, που το βράδυ της 16ης Μαΐου συνέρρεαν στις δομές Υγείας της πόλης.

Πέραν αυτού, η εξέλιξη αυτή υπονομεύει έναν εξαιρετικό θεσμό, αυτόν των σχολικών γευμάτων, που ετέθη σε ισχύ επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 12 του Ν. 4455/2017). Έναν θεσμό ο οποίος ήρθε να στηρίξει την ελληνική οικογένεια μέσα σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, αλλά και να συμβάλει στην προαγωγή μέσα στη μαθητική κοινότητα της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και στην ανάσχεση της παιδικής παχυσαρκίας.

Γνωρίζαμε ότι το “επιτελικό” κράτος του κ. Μητσοτάκη ήταν ανίκανο να ελέγξει και να διασφαλίσει ακόμη και τα στοιχειώδη, όπως είναι η υγεία, η σωστή διατροφή και εν τέλει η ασφάλεια των παιδιών μας. Αλλά πλέον αποδεικνύεται και επικίνδυνα αδιάφορο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL