Οι δύο αιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με τις οποίες ζητείται η ακύρωση των κοινωνών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες εξελέγησαν πρόσφατα τα μέλη της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναλυτικότερα, κατά την συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, υποστήριξαν ότι οι δύο εν λόγω Αρχές συγκροτήθηκαν αντισυνταγματικά με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν και προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΚΣ) Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου, Γεωργία Μπουρδάκου και ο Σταύρος Σπυρόπουλος ζήτησαν από την πλευρά τους την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του ΔΣΑ και υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας των αποφάσεων της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι καταστρατηγώντας την πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών, ο Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι τα 3/5 επί των 27 μελών της Διάσκεψης είναι 16, χωρίς σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Η εν λόγω κίνηση από την κυβέρνηση έγινε στο πλαίσιο ελέγχου της ΑΔΑΕ μέσω αλλαγής της σύνθεσή της, με αφορμή τις έρευνες του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου Ράμμου, στο δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών.