Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
Εγνατία Οδός / Κλείνει η σήραγγα στο Μαλακάσι – Έκθετος ο Ταχιάος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγνατία Οδός / Κλείνει η σήραγγα στο Μαλακάσι – Έκθετος ο Ταχιάος

ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΑΛΑΚΑΣΙ
photo υπ. Υποδομών - Μεταφορών

Κλείνει η σήραγγα της Εγνατίας Οδού στο Μαλακάσι και από σήμερα Παρασκευή (12/4) διακόπτεται η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση και η στατική επάρκεια της σήραγγας.

Η απόφαση να κλείσει η σήραγγα στο Μαλακάσι εκθέτει τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος είχε αμφισβητήσει προ ημερών τις καταγγελίες από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Με σημερινή ανακοίνωση ο Νίκος Ταχιάος και αφού προηγήθηκε αυτοψία από κοινού με τους επικεφαλής της Εγνατίας Οδού ΑΕ στις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, κάνει γνωστό ότι κλείνει και διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη σήραγγα στο Μαλακάσι με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από παρακαμπτηρίους.

Η απόφαση του Νίκου Ταχιάου είναι αντιφατική καθώς αρχικά υποστηρίζει ότι: «από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι  ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής».

Και αμέσως μετά αναφέρει ότι ελήφθη η απόφαση να κλείσει η σήραγγα:

«Ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία».

Και το ερώτημα είναι: Αφού όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο επιτόπιος έλεγχος δεν διαπίστωσε στατική ανεπάρκεια, για ποιο λόγο θα πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος από τον οποίο και θα κριθεί εάν και πότε θα δοθεί η σήραγγα στην κυκλοφορία.

Επισημαίνεται ότι με δηλώσεις του στις αρχές Απριλίου ο γαλάζιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης, όπως αναφέρει το epiruspost, χαρακτήρισε την Εγνατία Οδό, έναν επικίνδυνο δρόμο ενώ ανέφερε ότι μία από τις σήραγγες στο τμήμα που παρακάμπτει την Κατάρα έπρεπε να κλείσει καθώς είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

«Η Εγνατία Οδός σήμερα είναι επικίνδυνη.. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η συντήρηση που γινόταν ήταν πολύ επιφανειακή», είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να κλείσει «Γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα.. Η σήραγγα έχει χαλάσει.. Όλα από κάτω. Είναι έτοιμo να καταρρεύσει, θέλει πολλά λεφτά και πάρα πολύ δουλειά».

Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες του γαλάζιου Περιφερειάρχη Ηπείρου προκάλεσαν εσωκομματικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να εκδοθεί στη συνέχεια δελτίο Τύπου στο οποίο υποστηριζόταν ότι επρόκειτο για «ιδιωτική συζήτηση».

Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  στους αρμόδιους υπουργούς και ζητά ενημέρωση για το θέμα.  Όσον αφορά στους ισχυρισμούς περί «ιδιωτικής συζήτησης» και όχι δηλώσεων από τον γαλάζιο Περιφερειάρχη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν ότι μόνο γέλωτα προκαλούν οι αναφορές σε «ιδιωτική συζήτηση» ενώ επρόκειτο για δημόσια συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL