Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Απογευματινά χειρουργεία / Η σκόπιμη αποτυχία του μέτρου και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απογευματινά χειρουργεία / Η σκόπιμη αποτυχία του μέτρου και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης

Άδωνις Γεωργιάδης απογευματινά χειρουργεία
(INTIME NEWS)

Η αποτυχία των απογευματινών χειρουργείων φάνηκε πριν καλά καλά αυτά ξεκινήσουν. Ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας από τις 12 Μαρτίου και την πρώτη επί πληρωμή επέμβαση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, ασθενείς που δεν είναι ούτε λίγους μήνες στη λίστα αναμονής ή δεν είναι καθόλου χειρουργούνται, καταβάλλοντας φυσικά το αντίστοιχο αντίτιμο. Στο «Παπαγεωργίου» περίπου οι μισοί ασθενείς δεν βρίσκονταν σε λίστα αναμονής. Στην Αθήνα υπήρξαν περιστατικά με ογκολογικούς ασθενείς που έκαναν επέμβαση, γεγονός που δείχνει ότι για μία τόσο ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών κριτήριο προτεραιοποίησης είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός! Ταξικοί φραγμοί και ασθενείς δύο ταχυτήτων και με τη βούλα...

Μάλιστα, ο Άδωνης Γεωργιάδης υπερασπίστηκε με σθένος αυτή την εξέλιξη, πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, είπε πως ένας τρίτος που δεν βρίσκεται σε λίστα αναμονής και θα χειρουργούνταν σε ιδιωτική κλινική, τώρα θα πληρώσει λιγότερα στο δημόσιο σύστημα, το οποίο θα επωφεληθεί. «Για ποιο λόγο να του απαγορεύεται να πληρώσει λιγότερα; Για να μην πάει ένας παραπάνω στο ΕΣΥ; Για να μη χάσει έναν ασθενή πελάτη μια ιδιωτική κλινική; Αυτό σας καίει; Αυτό είναι το κώλυμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα προστατεύσει τους κλινικάρχες; Πείτε το» σημείωσε, χωρίς αιδώ. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά του βρίσκονται στα ίδια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε για να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία, πριν την εφαρμογή τους. Τόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης όσο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζονταν ότι το βασικό θετικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των λιστών αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, που θα αφορούν όσους δεν έχουν χρήματα για επέμβαση το απόγευμα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι πάνω από 100.000 πολίτες και περίπου το 25% απ' αυτούς περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο, αυτή η μείωση που έταζε η κυβέρνηση δεν υφίσταται, καθώς οι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ πλέον ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι δεν υπάρχει προτεραιοποίηση με βάση τον χρόνο αναμονής στις λίστες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει τάξει και 50.000 δωρεάν χειρουργεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ούτε αυτό έχει εξασφαλίσει. Οπότε προς ώρας αυτή η διευκόλυνση δεν υπάρχει. Εν ολίγοις, όποιος έχει λεφτά, χειρουργείται.

Η αποτυχία της κυβέρνησης όμως δεν είναι τυχαία. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, η παιδοχειρουργός στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Αγγελική Κρικρή εκτιμά ότι η κυβέρνηση θέλει σκοπίμως να αποτύχουν τα απογευματινά χειρουργεία με την υπάρχουσα συνθήκη, ώστε να εισχωρήσουν πιο εύκολα γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ και να αλλάξουν όλο το αποτύπωμα της συνθήκης εργασίας σε αυτό. Τη ίδια ώρα, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει τους ιδιώτες να μπουν στο -κατ' όνομα- δημόσιο σύστημα Υγείας. «Τώρα υπάρχουν γιατροί 3-4 ταχυτήτων. Ο μόνιμος, ο επικουρικός, ο πανεπιστημιακός, αυτός με λίγο μπλοκάκι. Θα προστεθεί ο ιδιώτης με πολύ μπλοκάκι και το πρωί θα δουλεύει ο γιατρός των 1.500 ευρώ, με τους φτωχούς ασθενείς» εξηγεί η Αγγελική Κρικρή.

Ηθικά ακατάλληλα

Παράλληλα, η Αγγ. Κρικρή επισημαίνει και μια άλλη πτυχή. Επί της αρχής αυτή η μεταρρύθμιση είναι ακατάλληλη ηθικά, καθώς ήδη οι πολίτες έχουν καταβάλει τους φόρους τους, δηλαδή έχουν πληρώσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας. «Το κράτος δεν κάνει κάποια φιλανθρωπία. Το χειρουργείο δεν είναι δωρεάν, πληρώνεται από τους φόρους μας» υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Άρα τι θέλουν να κάνουν; Να πληρώνεις τους φόρους σου, αλλά μετά να αγοράζεις και υπηρεσίες Υγείας. Ήδη έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες στην Ευρώπη για την ιδιωτική Υγεία». Σε δεύτερο χρόνο, το κίνητρο που δίνεται είναι η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει παρακράτηση 40% από τη φορολογία. Ουσιαστικά, το κράτος λέει στους γιατρούς ότι το φακελάκι που παίρνει όποιος το παίρνει θα το παίρνει νόμιμα το απόγευμα, αλλά θα κρατάει τα μισά.

Η ιδιαιτερότητα των Παίδων

Η Αγγελική Κρικρή μεταφέρει την εμπειρία της από τα νοσοκομεία Παίδων. Στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων βρίσκονται περίπου 3.000 παιδιά! Τα δύο Παίδων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, το «Η Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Οπότε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι ανέφικτη, γιατί την επόμενη μέρα της γενικής εφημερίας διεκπεραιώνονται επείγοντα περιστατικά της νύχτας που πέρασε. «Δεν μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία, τουλάχιστον με το υπάρχον προσωπικό και τις υπάρχουσες συνθήκες» ξεκαθαρίζει η παιδοχειρουργός. Υπενθυμίζει ότι πριν από λίγους μήνες υπήρξε ο κίνδυνος να κλείσουν τα πρωινά χειρουργεία στο «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Σήμερα, με το ζόρι γίνονται τα τακτικά χειρουργεία και δεν βγαίνουν τα νούμερα για να γίνουν τα απογευματινά. Ουσιαστικά, επιχειρείται με μετακινήσεις μεταξύ των δύο Παίδων να καλυφθούν οι κενές θέσεις. «Αν καλυφθούν οι θέσεις στο “Αγλαΐα Κυριακού” και επιστρέψουν οι γιατροί σε εμάς, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα χειρουργείο εκτάκτων, δηλαδή να μη χρειάζεται να περιμένω το τακτικό χειρουργείο για να γίνει η επέμβαση. Αλλά, για να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, χρειαζόμαστε 13 νοσηλευτές. Εδώ δεν μας φέρνουν 1-2 που χρειάζονται για να ανοίξουμε έκτακτο χειρουργείο».

Υπάρχουν λύσεις

Επιστρέφοντας στο αρχικό επιχείρημα της κυβέρνησης, δηλαδή τη μείωση της λίστας αναμονής, η Αγγελική Κρικρή επισημαίνει ότι υπάρχουν λύσεις. Πρώτη και κύρια, η πρόσληψη προσωπικού. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν κάνει οι γιατροί στο Παίδων, αν ανοίξουν δύο πρωινές αίθουσες χειρουργείων, η λίστα αναμονής θα μηδενιστεί μέσα σε έξι μήνες. Αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το σύνολο των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα.

Επίσης, αν όντως θέλανε να πετύχουν τα απογευματινά χειρουργεία, «θα έδιναν χρήματα, κάτι θα έκαναν». Όπως εξηγεί η Αγγ. Κρικρή, η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο το μισθολόγιο των εργαζομένων, αλλά και τις υποδομές, τα κτήρια, τα μηχανήματα κ.τ.λ. «Δεν γίνεται να φοβάσαι μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι σου ή να σου μείνει μια βρύση στα χέρια. Όλα αυτά χρειάζονται λεφτά. Δεν μπορεί να σου λέει ο υπουργός ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Πάρε πρώτα καινούργιο εξοπλισμό».

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ό,τι γίνεται, γίνεται για να οδηγηθούμε σιγά σιγά στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Εξάλλου η κυβέρνηση το έχει δείξει και στην προηγούμενη θητεία της, καθώς το τελευταίο νομοσχέδιο πριν τις εκλογές του 2023 ήταν η ιδιωτικοποίηση του Παιδογκολογικού Τμήματος στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα απογευματινά χειρουργεία είναι απλά ένα βαγόνι στο τρένο της ιδιωτικοποίησης. «Όλα θα πληρώνονται. Νομίζεις ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό;» καταλήγει η Αγγελική Κρικρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL