Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Ιδιωτικοποίηση υδάτινων πόρων και άλλες αυθαιρεσίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Ιδιωτικοποίηση υδάτινων πόρων και άλλες αυθαιρεσίες...

Eurokinissi

Με προκάλυμμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της πολύπαθης Θεσσαλίας, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες για την απόληψη της βιομάζας από τα δάση με κρατική επιδότηση, υποκριτικά τάζει γρήγορες κατεδαφίσεις αυθαίρετων όταν επί δύο χρόνια πάγωσε δρομολογημένες κατεδαφίσεις με τελεσίδικες αποφάσεις σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες, ενώ δεν ενεργοποίησε το θεσμικό πλαίσιο που χρονολογείται από το 2017 για δημιουργία τοπικών και περιφερειακών παρατηρητηρίων ελέγχου της δόμησης.

Ολα αυτά, μαζί με διάσπαρτες φωτογραφικές διατάξεις και άρθρα που απορρυθμίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τους κανόνες χωρικού σχεδιασμού στα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο - σκούπα 123 άρθρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Χωρίς τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που ενίσχυαν περαιτέρω το «τσιμέντωμα» της υπαίθρου και διαλαλούσε σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης πάνω από ένα τρίμηνο, το νομοσχέδιο αναρτήθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (23.57) για διαβούλευση.

Ιδιωτικοποίηση

Υπό την σκιά της επαναφοράς των αναχρονιστικών και ακυρωμένων από το ΣτΕ σχεδίων για την εκτροπή των νερών του Αχελώου προς τον Θεσσαλικό κάμπο, συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (ΟΔΥΘ Α.Ε.). Αυτός θα λειτουργεί, σύμφωνα µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «με την επιφύλαξη της εποπτείας του ως προς τα δίκτυα εγγείων βελτιώσεων, την οποία ασκεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και της εποπτείας του ΟΔΥΘ ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, την οποία ασκεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών».

Αντικείμενό του, η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης, καθώς και η χορήγηση αδειών χρήσης ύδατος. Κατά παρέκκλιση, θα εκπονεί το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) Θεσσαλίας.

Μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα αυτή είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατά κανόνα την ασκούσε η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του ΥΠΕν. Με μια διάταξη αμφιβόλου συνταγματικότητας, η Ανώνυμη Εταιρεία θα διενεργεί ελέγχους στο δίκτυο άρδευσης, στα αντιπλημμυρικά και αντιστραγγιστικά έργα και θα επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Θα στελεχωθεί από το προσωπικό των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων που καταργούνται αλλά και από την αποψίλωση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας συν 30 νέες προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Πάλι κατά παρέκκλιση, μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού στην Ανώνυμη Εταιρεία της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας του Τοπικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας και Ελέγχου Δόμησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 13 μελές Διοικητικό Συμβούλιο υποεκπροσωπούνται οι παραγωγοί της Θεσσαλίας!

Δάση

Με ένα μίνι νομοσχέδιο μες στο νομοσχέδιο μπαίνουν στα δασικά οικοσυστήματα τα υβριδικά σχήματα συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα μεταποιούν βιομάζα για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.ά., υπό την επίβλεψη της αποδεκατισμένης σε προσωπικό και μέσα δασικής υπηρεσίας. Περιγράφονται οι σχετικές διαδικασίες ανάθεσης, ελέγχου της παραγόμενης βιομάζας και αναφέρεται ότι οι ανάδοχοι θα επιδοτούνται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Αυθαίρετα

Αφού η κυβέρνηση τόσα χρόνια περιφρόνησε τις προβλέψεις του νόμου 4495/2017 για τη δημιουργία και λειτουργεία των περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων για τον έλεγχο και της αυθαίρετης δόμησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού - Παρατηρητηρίου τού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και την υπουργική απόφαση (2871Β/5-7-2019) για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργούσε μεταβατικά το ΤΕΕ, τώρα υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Πατώντας στον παραπάνω νόμο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων μεταφέρεται στο ΥΠΕΝ, συστήνεται θέση ειδικού επιθεωρητή για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού αρχείου ορθοφωτοχαρτών και λειτουργία πλατφόρμας από το ΤΕΕ για υποδοχή καταγγελιών με την καταβολή παραβόλου 200 ευρώ.

Εξυπηρετήσεις

Από το πλήθος των φωτογραφικών και λοιπών διατάξεων ξεχωρίζει αυτή που ξεδοντιάζει το περιεχόμενο των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, αρκετά από τα οποία είχαν αναθεωρηθεί το 2018-2019, καταργώντας τις πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις που αυτά περιέχουν. «Μάτι» βγάζει και η πονηριά περί αναγνώρισης του ιδρύματος με την επωνυμία «Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας» ως Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για να νομιμοποιηθεί, παρότι ιδιωτικός φορέας, η χρηματοδότησή του με δημόσιο χρήμα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL