Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Ιάσονας Αποστολόπουλος / Συγκλονιστικό βίντεο - Η στιγμή που δέχονταν πυρά ενώ διέσωζαν πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιάσονας Αποστολόπουλος / Συγκλονιστικό βίντεο - Η στιγμή που δέχονταν πυρά ενώ διέσωζαν πρόσφυγες

screenshot/twitter

Η συγκλονιστική διάσωση, εν μέσω πυρών, προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης, αποτυπώνεται στο βίντεο που δημοσίευσε ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter περιγράφει ότι «χθες το απόγευμα, παραστρατιωτικοί της Λιβύης (λιβυκό λιμενικό) μας επιτέθηκαν και άνοιξαν πυρ την ώρα που διασώζαμε πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, 95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης».

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι καθώς στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η Λιβύη δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα η επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον τους «νομικά, συνιστά πράξη πειρατείας» υπογραμμίζει ότι το λεγόμενο «λιβυκό λιμενικό» «πρόκειται για συμμορίες που έχουν στήσει ιδιωτικές φυλακές και σκλαβοπάζαρα μεταναστών στην Λιβύη».

«Οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα από τα φουσκωτά μας. Προσπαθούσαν να μας διώξουν για να επιστρέψουν τους πρόσφυγες στην Λιβύη, κάτι για το οποίο πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Ι. Αποστολόπουλος προσθέτοντας ότι «πάνω στο σκάφος των Λίβυων είδαμε τουλάχιστον 100 αιχμάλωτους μετανάστες από προηγούμενα περιστατικά. Τους είχαν στα γόνατα με το κεφάλι κάτω και τους σημάδευαν με όπλα. Βλέπαμε να τους χτυπάνε με ρόπαλα για να τους πειθαρχήσουν. Παρόλ’ αυτά, κάποιοι ξέφυγαν και βούτηξαν στο νερό».

Ο ίδιος περιγράφοντας ότι άνθρωποι που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τους Λίβυους παραστρατιωτικούς στην προσπάθεια να γλιτώσουν έπεσαν στη θάλασσα κολυμπώντας προς τη βάρκα των διασωστών ενώ ένας άλλος που βούτηξε «από την πρύμνη οι Λίβυοι έκαναν όπισθεν να τον πατήσουν. Δεν ξέρουμε τι απέγινε.  Άλλοι δύο Λίβυοι οδηγούσαν προκλητικά με το φουσκωτό τους ανάμεσα στους ναυαγούς αδιαφορώντας για την προπέλα».

«Δυστυχώς, μέσα στο χάος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν νεκροί. Σίγουρα κάποιοι πιάστηκαν από το λιβυκό σκάφος. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως διασώθηκε από εμάς. Αυτή την στιγμή έχουμε 58 ναυαγούς στο κατάστρωμα του πλοίου μας και είμαστε μια ανάσα από την Σικελία» σημειώνει ο διασώστης και προσθέτει ότι «αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματάνε την προσφυγιά, δεν διστάζουν να πυροβολούν διασωστικά καράβια, να βασανίζουν και να προξενούν ναυάγια».

Καταλήγοντας, ο Ι. Αποστολόπουλος κάνει λόγο για «μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες» υπογραμμίζοντας ότι «όσο εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL