Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.6°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.3°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
2 BF 41%
Μαχητικά αεροσκάφη / Πώς εκτινάσσονται οι πιλότοι (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαχητικά αεροσκάφη / Πώς εκτινάσσονται οι πιλότοι (βίντεο)

Σωτήρια ήταν για τον 29χρονο Έλληνα πιλότο του μαχητικού F-15 Block 52 η διαδικασία εκτίναξής του όταν διαπίστωσε ότι είχε χάσει τον έλεγχο του αεροπλάνου. 

Ο υποσμηναγός κατάφερε να ανοίξει και να ανέβει στη μικρή σωσίβια λέμβο που βρισκόταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης και αν και παρέμεινε για, περίπου, 1,5 ώρα στα παγωμένα νερά μπόρεσε με το κινητό του τηλέφωνο να δώσει το στίγμα του και να ενημερώσει ότι βρίσκεται σώος στη θάλασσα.

Στα βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία εκτίναξης των πιλότων στην περίπτωση που έχει χαθεί ο έλεγχος του μαχητικού αεροσκάφους. Διαδικασία για την οποία όλοι οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών είναι εκπαιδευμένοι. 

Κατά τη διαδικασία εκτίναξης αυτόματα αφαιρείται ο θόλος του μαχητικού αεροσκάφους και στη συνέχεια ειδικός μηχανισμός απελευθερώνει το αλεξίπτωτο που κρατά τον πιλότο. 

Με αυτοματοποιημένο τρόπο κόβονται οι ιμάντες ενώ το κάθισμα χαμηλώνει σιγά -σιγά αφού πρώτα έχει ξεκουμπώσει από την αρχική του θέση.

Να σημειωθεί ότι κατά την εκτίναξη ο πιλότος βρίσκεται σε κατάσταση blackout καθώς οι δυνάμεις G που αναπτύσσονται είναι πάνω από τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Ο πιλότος ανακτά τις αισθήσεις του καθώς πέφτει,  και τις περισσότερες φορές αν δεν υπάρχει τραυματισμός, πριν φτάσει στο έδαφος ή τη θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL