Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
15.6°C21.7°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.7°C20.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.0°C18.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C14.6°C
0 BF 88%
ΕΛΑΣ / Διακόσια κιλά κοκαΐνη πίσω από τις διπλές δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΑΣ / Διακόσια κιλά κοκαΐνη πίσω από τις διπλές δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα

ΓΑΔΑ
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Εμπόριο ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας, καθώς και ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντίπαλων εγκληματικών ομάδων, είναι πίσω από τις διπλές δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα το 2020.

Στο φως ήρθαν σήμερα νέα στοιχεία για την εξιχνίαση των τεσσάρων ανθρωποκτονιών, για την οποία με πρωτοβουλία της χώρας μας δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας με αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με την κωδική ονομασία «Ithaca».

Ειδικότερα, η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης και πυροβόλησαν τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, τραυματίζοντας ελαφρά και τη σύζυγο του ενός θύματος.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα περιοχή του Μαυροβουνίου, που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το 2014 η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις, όταν απώλεσαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στη χώρα μας προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η αντίπαλη προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη.

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν στην Ελλάδα, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα  Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη χώρα μας, επιτεύχθηκε η σύλληψη αλλοδαπού 44 ετών, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης, 27 Φεβρουαρίου 2024, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. 

Ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.  

Για τη δεύτερη δολοφονία που σημειώθηκε στην Κέρκυρα οι αρχές εκτιμούν ότι χρειάστηκε 1,5 εκατ. ευρώ.  

Μάλιστα, λίγο πριν τη δολοφονία στην ταβέρνα της Βάρης, οι δύο «στόχοι»  εντοπίστηκαν σε γνωστό εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων, το οποίο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Οι δράστες δεν θα δίσταζαν να υλοποιήσουν τις ανθρωποκτονίες μέσα σε αυτό, χωρίς να σκεφθούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν παράπλευρα θύματα. Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιό τους οφείλεται στην καθυστερημένη άφιξη του οπλισμού στο σημείο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL