Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
15.6°C21.7°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.7°C20.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.0°C18.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C14.6°C
0 BF 88%
Τέμπη / Ξεσπάει οικογένεια θύματος - Προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας και τη μνήμη των θυμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Ξεσπάει οικογένεια θύματος - Προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας και τη μνήμη των θυμάτων

Λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών
EUROKINISSI

Την ώρα που η κυβέρνηση εμμένει στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης του εγκλήματος και η δικαιοσύνη δείχνει αδύνατη να πράξει τα αυτονόητα, οι συγγενείς των θυμάτων απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες.

Την έντονη αγανάκτησή της για τη μη απόδοση δικαιοσύνης, εκφράζει οικογένεια θύματος του σιδηροδρομικό δυστυχήματος των Τεμπών, με επιστολή της στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη και τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, η οποία κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Όπως επισημαίνει η οικογένεια της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού -όπως υπογράφεται η επιστολή- «τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε στο κατηγορητήριο».

Και τονίζει ακόμα ότι «θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο».

Η οικογένεια ζητά «να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία» και ότι «έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών».

Την ίδια ώρα η οικογένεια του θύματος σχολιάζει την σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τονίζοντας ότι «είναι υποκριτικό και προσβλητικό να ακούμε αυτά τα λόγια τη σημερινή ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μηνυθεί από εμάς ως αρχηγός του επιτελικού κράτους. Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η δική του κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της το 2019 όφειλε να γνωρίζει για αυτή την κατάσταση. Αν έχει τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη όσο λέει, να παραιτηθεί της ασυλίας του και αυτός και ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής και να θέσουν τους εαυτούς τους στη διάθεσή της. Έως ότου το πράξει αυτό οφείλει τουλάχιστον να μην προσβάλλει τους νεκρούς μας!»

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του φάνηκε ιδιαίτερα προκλητικός με τον ίδιο να λέει, μεταξύ άλλων ότι «στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει». Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι' αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι». 

Αναλυτικά η επιστολή της οικογένειας

Προς:

Προϊσταμένη της  Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη

Εφέτη  Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη

Κοινοποίηση: 

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη

 Λάρισα, 28.2.2024

Αξιότιμοι κυρία Αποστολάκη  και κύριε Μπακαΐμη, 

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρομερή δολοφονία στα Τέμπη, τη δολοφονία της αγαπημένης μας Βασιλικής Χλωρού, αλλά και των υπόλοιπων 56 θυμάτων, θεωρούμε πλέον πως είναι απαραίτητο να σας εκφράσουμε και εγγράφως την αγανάκτηση μας. 

Τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δε βλέπουμε στο κατηγορητήριο. 

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και το ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας, δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα. Όλα αυτά φυσικά σας είναι γνωστά καθώς γνωρίζετε τη νομική επιστήμη πολύ καλύτερα από εμάς. 

Σας θέτουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: εάν γνωρίζαμε ότι το όχημα μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο. Πως θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης της μαζικής δολοφονίας στα Τέμπη ότι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα;

 Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. 

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια δε γίνεται αποδεκτή, πόσο μάλλον εάν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει όπως η μη υλοποίηση των συμβάσεων, η ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας, τους οποίους θα έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει από το 2019, η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση παραβιάζονταν τόσο τα όρια ταχύτητας όσο και οι σηματοδότες, αλλά και ότι συχνά οι αμαξοστοιχίες κινούνταν σε μονή γραμμή.

 Σας υπενθυμίζουμε το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές. 

Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο. 

Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σορός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία. 

Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

Οικογένεια της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL