Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.5°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
3 BF 59%
Κηφισιά / Αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία Ρομά το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κηφισιά / Αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία Ρομά το 2019

Ομάδα ΔΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Σε 7,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ για καταδίωξη και ανθρωποκτονία 36χρονου Ρομά στη Κηφισιά το 2019. 

Σύμφωνα με το dnews.gr, η προχθεσινή ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας αποτελεί μια «νομολογιακά ιστορική απόφαση», που καταδίκασε εν ενεργεία αστυνομικό για το θάνατο Ρομά ύστερα από καταδίωξη. 

Στον αστυνομικό επιβλήθηκαν 7,5 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης οπλοχρησίας, αφού όταν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. 

Σημειώνεται πως το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο αστυνομικό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, γι’ αυτό και το χαμηλό πλαίσιο ποινής για ανθρωποκτονία. Του χορήγησε, επίσης, αναστολή μέχρι το Εφετείο, δηλαδή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. 

«Σήμερα, μετά από διαδικασία πολλών μηνών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας εξέδωσε μια νομολογιακά ιστορική απόφαση καταδικάζοντας εν ενεργεία αστυνομικό για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο, ο οποίος πυροβολώντας 4 φορές εναντίον δυο επιβαινόντων ανθρώπων σε εν κινήσει αυτοκίνητο, αφαίρεσε τη ζωή ενός Έλληνα πολίτη!

Η Δικαιοσύνη είναι το μοναδικό καταφύγιο κάθε ενός ανθρώπου που ζει στο παρόν περιβάλλον κοινωνικής αναξιοκρατίας και ανισότητας, γι’ αυτό και είμαι ειλικρινά περήφανος που ως παράγων της δίκης, υποστήριξη κατηγορίας, έγινα κοινωνός της διαδικασίας αυτής!», ανέφερε ο δικηγόρος Δημήτρης Σακάλογλου, που μαζί με το Νίκο Μίχο, εκπροσώπησαν τις οικογένειες των δύο θυμάτων, με βάση τις ίδιες πληροφορίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 στην Κηφισιά, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, επιδόθηκε σε καταδίωξη δύο Ρομά, όταν αντιλήφθηκε πως οι δύο άνδρες είχαν στο αυτοκίνητό τους μια 82χρονη γυναίκα, την οποία οδηγούσαν στο κοντινότερο ΑΤΜ.

Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου και οι δύο Ρομά έβγαλαν έξω την ηλικιωμένη γυναίκα, με τον πρώτο να πυροβολεί κατά του συνοδηγού του αυτοκινήτου, σκοτώνοντάς τον. 

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός

Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, ο κατηγορούμενος αστυνομικός κατά την απολογία του ισχυρίστηκε πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το θύμα και ότι μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Ρομά, δεχόταν απειλές από την οικογένεια του θύματος. 

Όσον αφορά στο συμβάν, ο αστυνομικός υποστήριξε ότι το υποστηρίξει ότι το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 2019, όταν επέστρεφε σπίτι του, είδε στην οδό Τριπόλεως στην Κηφισιά, δύο άνδρες να προσπαθούν να βάλουν σε αυτοκίνητο την 82χρονη, την οποία γνωρίζει καθώς είναι γειτόνισσά του.

Όταν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όπως είπε, προσπάθησε να τους σταματήσει, αλλά εκείνοι, έχοντας βάλει τη γυναίκα στο αυτοκίνητο, ανέπτυξαν ταχύτητα. Ο αστυνομικός τους καταδίωξε με το όχημά του, επιχειρώντας να τους σταματήσει με κορναρίσματα και ελιγμούς, κάτι που τελικά κατάφερε στη διασταύρωση Κηφισού και Δρόσου.

Ο άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ βγήκε από το αυτοκίνητό του και ταυτόχρονα εξήλθε από το άλλο όχημα ο ένας από τους δύο άνδρες και πιάστηκαν στα χέρια. Ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι ο άνδρας προσπάθησε να τραβήξει από την ζώνη του περίστροφο και τότε αυτός έβγαλε το δικό του πιστόλι και πυροβόλησε.

Η ηλικιωμένη βγήκε από το όχημα των δραστών και οι δύο άνδρες τράπηκαν σε φυγή. Μία ώρα αργότερα, ο 36χρονος Ρομά υπέκυψε στα τραύματά του. Ο 46χρονος συνεργός του, τον είχε μεταφέρει αιμόφυρτο στο νοσοκομείο «Υγεία», αλλά δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL