Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.8°C19.7°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C18.3°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.3°C22.5°C
6 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
3 BF 45%
ΕΣΥ / Η ιδιωτικοποίηση περνάει από τον αυταρχισμό και την απαξίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Η ιδιωτικοποίηση περνάει από τον αυταρχισμό και την απαξίωση

134678610-a.jpg

Πυκνώνουν διαρκώς οι καταγγελίες από γιατρούς Κέντρων Υγείας για αυταρχική και έκνομη συμπεριφορά διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών με εντολές για υπερεφημέρευση και διαρκείς μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που παραθέτει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αποτελούν οι πρόσφατες καταγγελίες από τους γιατρούς του Κ.Υ. Γυθείου Λακωνίας για έκνομα «εντέλλεσθε» υπερεφημέρευσης και από τους γιατρούς του Κ.Υ. Ψαχνών Ευβοίας για «εντέλλεσθε» μετακίνησής τους στη Σκύρο «λόγω ελλείψεων και αναγκών». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. Ψαχνών, με κάλυψη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 3 Μαρτίου, στην οποία θα παρευρίσκεται και αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία απαιτεί από τις διοικήσεις της 5ης και 6ης ΥΠΕ να αναιρέσουν αμέσως τα έκνομα «εντέλλεσθε» και να στελεχωθεί η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Συνολικό σχέδιο

Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι από το συνολικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Η αυταρχική και έκνομη αντιμετώπιση γιατρών είναι ένας από τους λόγους (μαζί με το μισθολογικό, την υπερεφημέρευση κ.τ.λ.) που οι επαγγελματίες στην Υγεία επιλέγουν τη φυγή από το σύστημα. Όσοι παραιτούνται δεν αντικαθίστανται και το προσωπικό του ΕΣΥ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα. Έτσι φτάνουμε σε ένα πλήρως απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λιγότεροι εργαζόμενοι, όσοι παραμένουν καλούνται να καλύψουν τα κενά και να υπερεφημερεύουν, εργάζονται με πενιχρά και πεπαλαιωμένα υλικοτεχνικά μέσα, αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που τους υποτιμούν επαγγελματικά και επιστημονικά. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν μπορούν να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες Υγείας και όπου αυτό γίνεται συμβαίνει μόνο λόγω της αυτοθυσίας των γιατρών, των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα, είτε ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει χώρο στην Υγεία είτε μειώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, στα απογευματινά χειρουργεία δεν εμπλέκονται ιδιώτες, ωστόσο το γεγονός ότι ο ασθενής θα κληθεί να πληρώσει στο δημόσιο σύστημα, που έτσι κι αλλιώς έχει πληρώσει μέσω ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος. Το επιχείρημα του Άδωνη Γεωργιάδη ότι ο τιμοκατάλογος στις ιδιωτικές κλινικές είναι πιο ακριβός αποτελεί απλώς μια φθηνή δικαιολογία. Επίσης, δεν αργεί η στιγμή που θα εμπλακούν οι ιδιώτες με το ΕΣΥ και θα μπουν εργολάβοι σε φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα - όπου δεν έχουν μπει ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση υλοποιεί μεθοδικά αυτό που δεν κατάφερε μέσα στην πανδημία. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά η επιτυχία της που θα τη βοηθήσει να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL