Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.1°C18.2°C
4 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.3°C17.4°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C17.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.8°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών / Δεν υπάρχει χρόνος και ανοχή για άλλες σκοτωμένες - Mέτρα τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών / Δεν υπάρχει χρόνος και ανοχή για άλλες σκοτωμένες - Mέτρα τώρα

Γυναικοκτονία στην Κρήτη
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών: Πες την με το όνομά της, ζητά τη νομική καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία με αφορμή το τελευταίο άγριο περιστατικό που έγινε στην Κρήτη.

«Οργή και αγανάκτηση μας διακατέχει. Άλλη μια γυναίκα νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της σήμερα στην Κρήτη. Μια νέα γυναίκα που άφησε  την οικογένεια και την πατρίδα της, για να βρει τον «εργασιακό παράδεισο» στη δική μας. Κάτι παρόμοιο και για τον σύντροφό της.

Και η οργή μας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν θα ακούσουμε τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι «θα αυξηθούν οι ποινές για τέτοια εγκλήματα» τονίζει η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

«Και η αγανάκτησή μας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, όταν θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι «αναγνωρίζει τη γυναικοκτονία ως κοινωνικό  όρο, όχι όμως ως νομικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αποτελέσματα είχε η αλλαγή η αυστηροποίηση του ποινικού συστήματος  μέχρι τώρα κύριοι κυβερνώντες; 

Τι όπλισε το χέρι του νέου άντρα; 

Τι  συνθήκες ζωής και εργασίας είχε το ζευγάρι; 

Γιατί δεν παρενέβη η αστυνομία νωρίτερα, εφόσον την είχαν απασχολήσει οι καυγάδες του  ζευγαριού;

Ποια κοινωνική υπηρεσία ασχολήθηκε με αυτά τα περιστατικά;

Τι δυνατότητες είχε η νεαρή γυναίκα να ενημερωθεί για τα δικαιώματά της και να ενδυναμωθεί για να διεκδικήσει τη ζωή της; » αναφέρει η πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία τονίζει πως «για άλλη μια φορά απαιτούμε:

Τώρα που συζητείται η αλλαγή του ποινικού κώδικα να συμπεριληφθεί ο όρος γυναικοκτονία. Για να λαμβάνεται υπόψη η διαφορά, όταν στο φόνο έχουν συμβάλει και πατριαρχικά κίνητρα. Για να γίνει κατανοητό ότι η  πατριαρχία σκοτώνει.

Να αυξηθούν οι δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης των γυναικών - ενδυνάμει θυμάτων.

Να διδάσκονται στο σχολείο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Να πάψει το σχολείο να είναι μηχανισμός παραγωγής βαθμών, αλλά να προσφέρει παιδεία για ισορροπημένες, αυτοδύναμες και αλληλέγγυες προσωπικότητες  για μια αρμονική συμβίωση».

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών: Πες την με το όνομά της  προσθέτει στην ανακοίνωσή της «εδώ το σύνολο των αιτημάτων που υπέβαλε η επιτροπή μας στις 15-12-23: https://tomov.gr/2023/12/15/tin-nea-tropopoiisi-diataxeon-p-k-k-p/

Απαιτούμε μαζί με τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στις δομές στήριξης θυμάτων βίας, να πληρώνονται στην ώρα τους και όχι να πρέπει κάθε λίγους μήνες να κηρύσσουν στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, όπως συμβαίνει με την εξαγγελθείσα στάση στις 21 Φλεβάρη. Καθώς και απαιτούμε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να βελτιωθεί η παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών για θέματα βίας κατά των γυναικών, αλλά και για να εργάζονται χωρίς το άγχος της απόλυσης. 

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τη βλάβη που επέρχεται από την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και ζητάμε την επανασύστασή της».

Και καταλήγει η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών: Πες την με το όνομά της, «δεν υπάρχει χρόνος και ανοχή για άλλες γυναίκες σκοτωμένες. Λάβατε μέτρα τώρα.» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL