Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.9°C24.3°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.8°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.7°C
4 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.2°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 31%
ΕΚΠΑ / Η εκδικητική δίωξη και η μαζική απάντηση των φοιτητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΠΑ / Η εκδικητική δίωξη και η μαζική απάντηση των φοιτητών

134631916a.jpg

Πίσω από τα πανό βρέθηκαν για ακόμη μια μέρα οι φοιτητές χθες, αυτή τη φορά για το δίκιο του Δημήτρη Αντωνίου, ενός ανθρώπου που εργάζεται ως συμβασιούχος επί 19 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διώκεται για τη συμμετοχή του σε δράση που είχε αποφασιστεί συλλογικά από τη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Ένα συμβολικό, ελεγχόμενο μπλακ άουτ του server της τηλε-εξεταστικής, το οποίο κράτησε μία ώρα.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΠΑ έκανε γνωστό ότι έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τον εργαζόμενο, όπως και ότι μετά το συμβάν ο πρύτανης διέταξε αμέσως τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), από την οποία αναμένεται να περάσουν συνδικαλιστές όλων των βαθμίδων: όλο το Δ.Σ. του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, το προεδρείο της γενικής συνέλευσης που πήρε την απόφαση για αποκλεισμό, αλλά και δύο μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Με την προσωρινή παύση λειτουργίας του συστήματος οι διοικητικοί ήθελαν να αντιδράσουν στην παράκαμψη του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων που αποφασίζονται σε κατάμεστα αμφιθέατρα μέσα από την ηλεκτρονική διεξαγωγή της εξεταστικής.

Το εύκολο θύμα

Η πρωτοβουλία τους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ανακαλύφθηκαν δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις, ακόμη και ο τραυματισμός φοιτητή λόγω βίας που ασκήθηκε από συναδέλφους του. Πέρα, όμως, από τη συνήθη συκοφάντηση (όπως αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ επιτόπου της ΑΥΓΗΣ, καθώς βρισκόμασταν μαζί με τους συγκεντρωμένους έξω από το κλειδαμπαρωμένο Τμήμα Πληροφορικής στου Ζωγράφου καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης), κρίθηκε απαραίτητος και ο παραδειγματισμός. Θύμα του, ο πλέον ευάλωτος εργαζόμενος, αυτός, δηλαδή, που δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας. «Εγώ δεν περνάω από πειθαρχικά. Εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση του ιδρύματος απολύομαι» δήλωσε ο Δ. Αντωνίου στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Επισυνδέσεις». «Πλήρωσε» το γεγονός ότι προχώρησε σε δηλώσεις: «Τις οποίες, όμως, δεν κάνω από μόνος μου ως άτομο. Τις κάνω έχοντας συγκεκριμένο ρόλο. Είμαι μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Σε κάθε περίπτωση, ο Δ. Αντωνίου διώκεται γι’ αυτά που είπε και όχι γιατί τράβηξε το σύστημα από την πρίζα. Το κατέβασμα, άλλωστε, του server έγινε από απόσταση και μετά από ενημέρωση του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, ο οποίος διαβουλευόταν από το τηλέφωνο με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές σε ανοιχτή ακρόαση.

Το γεγονός υπενθύμισε χθες η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φοιτητών που συνάντησαν τον Ε. Ευσταθόπουλο στο γραφείο του στην Πρυτανεία, ζητώντας να σταματήσει η διοίκηση τη δίωξη του συμβασιούχου συνδικαλιστή, όπως και την ΕΔΕ. Ο ίδιος δήλωσε αναρμόδιος, παραπέμποντας στον πρύτανη, ενώ δεν είχε να απαντήσει κάτι ούτε για το γεγονός ότι ο Δ. Αντωνίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης του συμβάντος. «Αύριο θα είμαστε όλοι Αντωνίου» ήταν η φράση που ακούστηκε χθες δυνατότερα μέσα στην Πρυτανεία, όπου μετέφεραν απ’ το προαύλιο τη διαμαρτυρία τους οι φοιτητές μετά την αρχική άρνηση να γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία. Ήταν ο επίλογος της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα η εισαγωγή στη σημερινή, έκτη κατά σειρά πορεία των φοιτητών, με αφετηρία τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL