Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.2°C16.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.7°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.0°C14.9°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.5°C16.8°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.7°C11.2°C
0 BF 93%
Αγρότες / Άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση ή κλιμάκωση και τρακτέρ στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση ή κλιμάκωση και τρακτέρ στην Αθήνα

13461379.jpg

Αμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους, με βασικότερο αυτό της μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής, αναμένουν οι αγρότες ενόψει της συνάντησης αντιπροσωπείας τους την ερχόμενη Τρίτη με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας ως αυτονόητο ότι αν δεν ικανοποιηθούν, θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, στην οποία πάντως δεν φέρεται η κυβέρνηση διατεθειμένη να κάνει...υποχωρήσεις.

Παράλληλα, την Παρασκευή στη κλειστή σύσκεψη των συντονιστικών των μπλόκων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, αποφασίστηκε η σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με 15 μέλη: 6 από τη Θεσσαλία, 6 από Μακεδονία και Θράκη, 2 από τη Στερεά και 1 από την Πελοπόννησο.

Διάλογος για τον διάλογο

Πάντως, ο Δ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι «σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί - και δεν είναι λίγα», ενώ επανάλαβε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.

Η δήλωση αυτή καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου σε σχέση με το επιτακτικό αίτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής με: αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh (στα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα), επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Αντίθετα, υπόσχεται ό,τι όφειλε να πράξει εδώ και πέντε χρόνια για: τις κακές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τους ανύπαρκτους ελέγχους για νοθεία, τα έργα υποδομής και τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν ποτέ κ.ά. Ομολογεί δε εκ των υστέρων, χωρίς βέβαια να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις αποφάσεις της και εκμεταλλευόμενη τις μικρές οπισθοχωρήσεις της Κομισιόν κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ε.Ε. σε χρονιά ευρωεκλογών, ότι είναι προβληματική η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ αποσιωπά το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που η ίδια ενέκρινε σε εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Το μόνο που έχει αναφερθεί πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι εξετάζεται ο τρόπος ώστε να δοθεί νωρίτερα η ανεπαρκής επιστροφή ΕΦΚ που ανακοινώθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος.

Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τον οποίο ουσιαστικά αγνόησαν με τις αποφάσεις τους οι συντονιστικές των μπλόκων κάνει επισκέψεις σε συγκεκριμένες περιοχές και μπλόκα επαναλαμβάνοντας τα γνωστά και μιλώντας και για «τοπικά αιτήματα» - κάτι που παραπέμπει σε... διασπαστικές διαθέσεις.

Λύσεις ή κινητοποιήσεις μέχρι την Αθήνα

Οι αγρότες σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει ειλικρινής διάλογος για τα αιτήματά τους, όμως περιμένουν λύσεις σε αυτά.

Σημειώνουν ότι η κινητοποίηση συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, τα μπλόκα παραμένουν και το Σάββατο βγήκαν και νέα μπλόκα πανελλαδικά όπως έχει συμφωνηθεί. Ζητούν λύσεις ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να καλλιεργήσουν, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα παραμένει στη φαρέτρα των αγροτικών μπλόκων, ενώ προτάσεις έχουν γίνει για πραγματοποίησή του την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε πλήρη εξέλιξη οι κινητοποιήσεις

Τα περίπου 50 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα παραμένουν, ενώ και την Παρασκευή συνεχίστηκαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Μεγάλο συλλαλητήριο έγινε στην πλατεία της Καρδίτσας με τα 1.000 τρακτέρ του μπλόκου της περιοχής, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα.

Για τέσσερις ώρες απέκλεισαν την Παρασκευή αγρότες από τη Δυτική Μακεδονία το τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα (σύνορα με Βόρεια Μακεδονία) μόνο για τα φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα (όχι τα Ι.Χ.), αναγγέλλοντας ολικό κλείσιμο αν δεν δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους την Τρίτη, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Μάλγαρα, Μουδανιά κ.α.), της Πελοποννήσου κ.λπ.

Στην Κρήτη στήθηκε μπλόκο στον κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο, ενώ μηχανοκίνητη πορεία έκαναν και οι αγρότες στην Καλλονή Λέσβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL