Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C21.3°C
5 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.4°C21.6°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C23.2°C
4 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.7°C
5 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.5°C19.0°C
2 BF 68%
Τρίκαλα / Σπρώχνουν στην αστεγία τετραμελή οικογένεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίκαλα / Σπρώχνουν στην αστεγία τετραμελή οικογένεια

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα

Χθες το πρωί ήταν η σειρά του περιβάλλοντα χώρου του Πρωτοδικείου Τρικάλων να γεμίσει με ανθρώπους που ζητούσαν να μην ξεσπιτωθούν οι γείτονές τους. Μετά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος και την απόκτηση του ακινήτου από την εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων Reoco Cosmos, μια τετραμελής οικογένεια κινδυνεύει να βρεθεί κυριολεκτικά στον δρόμο, καθώς δεν έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με φόντο την εκδίκαση του αιτήματος για προσωρινή αναστολή της έξωσης, με τον κόσμο να εκδηλώνει την αλληλεγγύη του με όποιον τρόπο μπορούσε, ακόμη και με ένα στιλό. Ο ένας μετά τον άλλον, οι συγκεντρωμένοι ακουμπούσαν στην πλάτη του μπροστινού τους προκειμένου να υπογράψουν ψήφισμα στήριξης. Ένα χαρτί γεμάτο μελάνι και νοιάξιμο.

Από το δικαστήριο ανακοινώθηκε ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή σήμερα, στις 9.30 το πρωί. Αν είναι θετική, η οικογένεια θα συνεχίσει να μένει στο διαμέρισμα που χτίζει αναμνήσεις για πάνω από είκοσι χρόνια, στην πολυκατοικία της Αγίου Κωνσταντίνου 28. Και ταυτόχρονα θα μπορέσει να πορευτεί με ηρεμία μέχρι τη δίκη της 15ης Μαΐου, όπου και θα κριθεί η προσφυγή για την ανακοπή του πλειστηριασμού.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαρίνα Κοντοτόλη με τον 73χρονο υπό έξωση Χρήστο Μπουλογεώργο
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαρίνα Κοντοτόλη με τον 73χρονο υπό έξωση Χρήστο Μπουλογεώργο

Η μέρα που ήρθε το χαρτί

Στις 17 του περασμένου Νοεμβρίου η ειρωνεία χτύπησε την πόρτα του Χρήστου Μπουλογεώργου. Μόνο που είχε το πρόσωπο ενός υπαλλήλου. Ήταν ο αγγελιοφόρος της διαταγής να παραδώσει μια για πάντα τα κλειδιά του σπιτιού του. Και να μείνουν κατά συνέπεια ο ίδιος, σε ηλικία 73 ετών, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά (24 και 28 ετών) κυριολεκτικά στον δρόμο. Ο κύριος Χρήστος στέκεται στην ημερομηνία γιατί θυμάται να τον βγάζουν πάλι έξω με τη βία τέτοια μέρα πριν από πενήντα χρόνια. «Βρισκόμουν κι εγώ μέσα στο Πολυτεχνείο. Λίγα μέτρα πίσω από τη Mercedes» λέει καθώς ξεκινάμε να περπατάμε στη γειτονιά του.

Τότε τον πήραν μακριά από το σπίτι που φώλιασαν οι ιδέες του. Τώρα τον ξεριζώνουν από εκεί που βρήκαν ένα πρώτο αντίκρισμα οι κόποι του. Για να τα καταφέρει να αποκτήσει δικό του σπίτι, χρειάστηκε η συνδρομή ενός στεγαστικού δανείου το 2001, εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη αποχρώσες ενδείξεις τι θα επακολουθούσε στην οικονομία. Η οικογένεια Μπουλογεώργου ζούσε χωρίς ανησυχία, βγάζοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα από το μανάβικο που λειτουργούσε. Τα χρήματα έφταναν τόσο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών όσο και για να πληρωθούν οι δόσεις του δανείου, με στόχο την εξόφλησή του σε βάθος εικοσαετίας.

Ολα άλλαξαν όταν άνοιξε δίπλα τους ένα σούπερ μάρκετ. «Για έναν χρόνο πουλούσε τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα να μας πάρει όλη την πελατεία». Σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί, μετέφεραν το μαγαζί σε άλλο σημείο της πόλης το 2009. «Δώσαμε πολλά χρήματα. Πριν προλάβουμε όμως να στεριώσουμε, μας έπνιξε η κρίση και κλείσαμε οριστικά». Από το 2011 σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις για το δάνειο. Τα λεφτά που έβγαιναν πήγαιναν στους προμηθευτές και στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα

Αναδιανομή πλούτου με κερδισμένα τα funds

Η περίπτωση του Χρ. Μπουλογεώργου είναι ενδεικτική της διαδρομής που ακολουθούν τα κόκκινα δάνεια και των συμφερόντων που αναπτύσσονται. Από την Alpha Bank, στην οποία ανήκε το δικό του, πωλήθηκε στο ιρλανδικό fund Galaxy Funding Designated Activity, από το οποίο ορίστηκε υπεύθυνη για τη διαχείριση του δανείου στην Ελλάδα η εταιρεία Cepal Hellas, θυγατρική της Alpha. Με τη σειρά της το έβγαλε στο σφυρί, όπου τελικά το απέκτησε ως μοναδική πλειοδότρια η Reoco Cosmos, εταιρεία ιδίων συμφερόντων με τη Cepal…

Το φαινόμενο είναι γενικό. Μόλις ο Χρ. Μπουλογεώργος μίλησε για τη δική του περίπτωση, είδε να του εκμυστηρεύονται ότι βρίσκονται σε παρόμοια θέση κι άλλοι Τρικαλινοί. Όπως επισημαίνει άλλωστε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) έχουν περιέλθει πανελλαδικά 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ., τα οποία απειλούνται με πλειστηριασμό. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά στρώματα προς τα funds και τις τράπεζες».

Από την άλλη, όσο βολικό κι αν έχει γίνει το καθεστώς για τις εταιρείες, ο δικηγόρος της οικογένειας Μπάμπης Τσιρογιάννης παρατηρεί ότι στους πλειστηριασμούς προκύπτουν συχνά ζητήματα επί της διαδικασίας, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το δικαστήριο, όπως η αναλογικότητα. «Κατά πόσο μπορεί δηλαδή ένα σπίτι εμπορικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ να βγαίνει στο σφυρί για χρέος μόλις 40.000 ευρώ τη στιγμή που το σπίτι είναι υποθηκευμένο». Είναι έτσι κι αλλιώς απάνθρωπο όμως, τονίζει, «να αφήσεις χωρίς στέγη μια οικογένεια με μοναδικό της εισόδημα μια πενιχρή σύνταξη 450 ευρώ και τον κατώτατο μισθό που πληρώνεται ο ένας γιος».

134597416c.jpeg

Μαρίνα Κοντοτόλη: Στεκόμαστε δίπλα τους

Τα νέα για την έξωση μαθεύτηκαν πρώτα από τα sites, χωρίς όμως να αναφέρουν το όνομα του Χρ. Μπουλογεώργου. Τις τελευταίες μέρες όμως, όταν τον συναντούσαν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, τους αποκάλυπτε ότι «τα κοράκια ήρθαν για μένα». Σοκαρισμένη για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, η τοπική κοινωνία στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του. Όπως και η βουλεύτρια Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαρίνα Κοντοτόλη. «Η κυβέρνηση επιτρέπει στα funds να λειτουργούν ασύδοτα. Από το 2020 και τον νέο Πτωχευτικό Νόμο έχουν γίνει 75.000 πλειστηριασμοί, και φυσικά θα υπάρξει και συνέχεια» σημείωσε σε δήλωσή της στην ΑΥΓΗ με φόντο το Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν αγώνα ζωής από μεριάς της οικογένειας, η οποία αποφάσισε να βγει μπροστά και για τα σπίτια των γειτόνων της και απηύθηνε έκκληση στην ελληνική Δικαιοσύνη «να δείξει ένα πρόσωπο ανθρωπιάς, το οποίο δεν έχει καταφέρει να δείξει η σημερινή κυβέρνηση».

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Συγκέντρωση στα Τρίκαλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL