Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.0°C25.9°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.4°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
2 BF 64%
Μεθοδευμένη ανακατανομή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεθοδευμένη ανακατανομή

134548263a.jpg

Οποιοσδήποτε εξακολουθεί να κυκλοφορεί κανονικά σ’ αυτή την πόλη, την περπατάει, μπαίνει σε λεωφορεία, μετρό και τραμ ή παίρνει κανένα ταξί διαπιστώνει την ανάπτυξη και την υπανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών - και τις αλλαγές χρήσης γης, και τις αλλαγές του χαρακτήρα σε διάφορες γειτονιές.

Οποιοσδήποτε εξακολουθεί να ζει αυτή την πόλη, ιδίως το κέντρο της, θα έχει πιάσει κουβέντες (ή θα έχει παρακολουθήσει κουβέντες από το διπλανό τραπεζάκι στο καφέ) που δείχνουν ότι ο κανονικός κόσμος που ζει στην πόλη αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά το παιχνίδι με τα ακίνητα, με την περιουσία του δηλαδή. «Δεκαπέντε χρόνια τώρα με κάνουν χρυσό να πουλήσω το διαμέρισμά μου. Καταλαβαίνεις τι κέρδη έχουν να βγάλουν;» μου έλεγε ένας ταξιτζής, από τους παλιούς κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας, κλείνοντάς μου με νόημα το μάτι. Καθώς μάλιστα περνούσαμε από τις περιοχές του κέντρου, όπου πιάνεται η καρδιά σου βλέποντας όλα αυτά τα νέα παιδιά να κυκλοφορούν σαν ζόμπι από την πρέζα, δεν δίστασε στιγμή να πει ευθαρσώς ότι «βέβαια, άμα θες να μοσχοπουλήσεις μια γειτονιά, πρώτα την υποβαθμίζεις. Δες τα Εξάρχεια, το Μουσείο…». Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληγε και ένας άλλος, φίλος αυτός, παλιός Κυψελιώτης, που αναγκάστηκε να βρει αλλού χώρο για το μανάβικό του, αφού ολόκληρη -ναι, ολόκληρη- η πολυκατοικία θα γίνει Airbnb. Ακριβώς δίπλα σε ένα άλλο!

Οι κανονικοί άνθρωποι δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν επιστημονικούς όρους -gentrification ας πούμε- ούτε μιλάνε για real estate. Δεν μελετούν τις έρευνες που δείχνουν πόσοι Κινέζοι ή Ισραηλινοί επενδύουν (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) στα ακίνητα τέτοιων περιοχών. Δεν βλέπουν ούτε ακούν πόσοι σοβαροί οικονομολόγοι και πολιτικοί εντοπίζουν τις βλαβερές συνέπειες της Χρυσής Βίζας στην αγορά ακινήτων, πώς εκτινάσσει δηλαδή τις αξίες και τα ενοίκια στις περιοχές τους. Ούτε διαβάζουν τις εκθέσεις του ΔΝΤ, σαν αυτή που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής, που βλέπει φούσκα ακινήτων στην Ελλάδα και υπερτιμημένα ενοίκια.

Ολα αυτά τα ζούνε. Καθημερινά. Στο πετσί τους. Και μια χαρά αντιλαμβάνονται -και όποιος μιλά μαζί τους το ακούει- ότι η φάμπρικα των χιλιάδων πλειστηριασμών, που επίσης ανέδειξε η ΑΥΓΗ της Κυριακής, όπως και οι διευκολύνσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν σηματοδοτούν τίποτε άλλο από μια μεθοδευμένη ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL