Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.5°C24.6°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.0°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.9°C23.9°C
2 BF 46%
Εκκλησία / Κόντρα μητροπολιτών – Αρχιεπισκόπου για τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκκλησία / Κόντρα μητροπολιτών – Αρχιεπισκόπου για τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Κραδασμούς στην Ιεραρχία προκάλεσε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου περί μη βάφτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών μέχρι να φτάσουν σε ηλικία όπου εκείνα θα επιλέξουν εάν θα βαφτιστούν.

Ήδη, δύο μητροπολίτες εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με τον Ιερώνυμο ενώ στο παρασκήνιο ιεράρχες κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό καθώς το θέμα της βάφτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών έχει ανατεθεί προς μελέτη από την Ιερά Σύνοδο στη συνοδική επιτροπή για γνωμοδότηση.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο, χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου.

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με τη μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23 Ιανουαρίου 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ακόμα ότι «η μη βάπτιση των συγκεκριμένων παιδιών αποτελεί ιδιάζον κανονικό επιτίμιο σε αυτά επειδή υιοθετήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία αμαρτάνουν. Η συμφωνία του παρισταμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ίδιο θέμα αναιρείται από την έμπρακτη ενέργειά του, της βάπτισης δηλαδή νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια, στη Γλυφάδα».

Ο Χρυσόστομος είχε αναφερθεί στο θέμα και σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου είχε αναφέρει ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το μυστήριο του βαπτίσματος. Το πρόβλημα για την Εκκλησία δεν είναι να εκδικηθεί αυτούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη μορφή γάμου που επιλέγουν. Το θέμα για την Εκκλησία είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια μορφή σχέσεως, γαμικής έξω από τον παραδοσιακό γάμο».

Να σημειωθεί ότι και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, είχε πει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «αυτή η συγχώρεση, η κατανόηση, η αγάπη, για εμάς στην Εκκλησία είναι στάση ζωής. Η Εκκλησία δεν είναι ποτέ τιμωρητική. Ο κανόνας στην Εκκλησία γίνεται παιδαγωγία και όχι τιμωρία».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL