Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.6°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.2°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.0°C24.3°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C22.7°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
0 BF 43%
Συσπείρωση Δημοσιογράφων / Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης απέναντι στις αγωγές SLAPP
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσπείρωση Δημοσιογράφων / Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης απέναντι στις αγωγές SLAPP

Δώρα Αυγέρη και Κώστας Αρβανίτης

Τα εναλλακτικά, ανεξάρτητα δημοσιογραφικά εγχειρήματα που ανοίγουν δρόμους στη δημοσιογραφική έρευνα και συχνά αποκαλύπτουν ό,τι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να αγγίξουν, ήταν παρόντα με τους εκπροσώπους τους χθες το απόγευμα στην εκδήλωση της παράταξης Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος στην ΕΣΗΕΑ. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους (SLAPPs) δημιουργούν συνθήκες απειλής και δίωξης της δημοσιογραφίας.

Οι αγωγές του ανιψιού και πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν -ή έστω κάλυψαν- τη σχέση που είχε με το παράνομο λογισμικό Predator και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, ενόψει και της δίκης που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Ήδη, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Δίκτυο Reporters United και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα του Predator ο ίδιος, αλλά και η ΑΥΓΗ έχουν υποστεί την πίεση του Γρ. Δημητριάδη με αγωγές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και από τη Συμμαχία εναντίον των SLAPPs στην Ευρώπη (CASE) «ως κορυφαίο παράδειγμα στρατηγικής αγωγής και απόπειρας φίμωσης του ερευνητικού ρεπορτάζ για θέμα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος».

Οι ερευνητικές ομάδες του Inside Story με εκπρόσωπο την Ελίζα Τριανταφύλλου, το Manifold με τον Γιάννη Ορέστη Παπαδημητρίου, το MIIR- Mediterranean Institute for Investigative Reporting με τον Κώστα Ζαφειρόπουλο, το Reporters United με τον Νικόλα Λεοντόπουλο και το Solomon με την Ηλιάνα Παπαγγελή παρουσίασαν τα εγχειρήματά τους που ξεκίνησαν την τριετία 2016-19, την επιμονή τους στο ρεπορτάζ και στην έρευνα, με όρους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της ενημέρωσης, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδίως ως προς τη χρηματοδότησή τους, όταν επιπλέον επιδιώκουν να διατηρούν την ανεξαρτησία τους. Μεγάλα θέματα, επιμονή αλλά και επισφάλεια, συνεργασία μεταξύ τους αλλά και αγωνία για τη χρηματοδότηση και την ανεξαρτησία τους ήταν ο κοινός παρανομαστής όλων των εισηγήσεων.

Ακριβώς για τα «εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης» των ανεξάρτητων ΜΜΕ η Λαμπρινή Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εισήγησή της παρουσίασε πειραματικά μοντέλα χρηματοδότησης τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Η εμπειρία τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική έχουν αναδείξει πρακτικές όπως το crowd funding και το angel funding (χρηματοδότηση από μεγάλα ιδρύματα) σε πηγές οι οποίες μπορούν να στηρίξουν ανεξάρτητα δημοσιογραφικά εγχειρήματα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ χθες, με εισηγήσεις από τους Σωτήρη Μανιάτη (Εφημερίδα των Συντακτών), Κωνσταντίνο Πουλή (The Press Project), Φωτεινή Λαμπρίδη (TVXS), Κώστα Βαξεβάνη, Θανάση Κουκάκη, Σταύρο Μαλιχούδη, Τάσο Τέλλογλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL