Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
13.9°C19.0°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.4°C
5 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.7°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C14.1°C
0 BF 94%
Λίμνη Κάρλα / Αποκαρδιωτική εικόνα - Μετά το 2025 η αποστράγγιση - 140.000 στρέμματα κάτω από το νερό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίμνη Κάρλα / Αποκαρδιωτική εικόνα - Μετά το 2025 η αποστράγγιση - 140.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Λίμνη Κάρλα
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας ταλαιπωρούν ακόμα την περιοχή και τους κατοίκους της που ακόμα και έξι μήνες μετά κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους καθώς η Λίμνη Κάρλα δεν μπορεί να αποστραγγιστεί.

Η Λίμνη Κάρλα «φούσκωσε» επικίνδυνα από την κακοκαιρία Daniel και έξι μήνες μετά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παρακάρλια χωριά, που βρίσκονται σε κίνδυνο και απειλούνται εκ νέου κατοικημένες περιοχές.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την περιοχή είναι δυσοίωνες καθώς διαπίστωσαν ότι η ροή της αποστράγγισης από τη σήραγγα που οδεύει τα νερά προς τον Παγασητικό λόγω φερτών υλικών που έχουν φράξει την οπή προσαγωγής και έχουν μικρύνει τη διατομή της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τις νέες προσομοιώσεις που γίνονται με βάση τα νέα δεδομένα να υπολογίζεται ότι τα νερά στα 140.000 περίπου στρέμματα που είναι κάτω από το νερό να φύγουν προς τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, αναφέρει το thessaliatv.gr.

Μάλιστα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να ερημώσει ο πιο εύφορος κάμπος της Θεσσαλίας. Έτσι, οι 3.500 περίπου αγροτικές οικογένειες της περιοχής στους δήμους Κιλελέρ, Αγιάς και Ρήγα Φεραίου θα πρέπει να αναμένουν ότι θα χάσουν τουλάχιστο ακόμη δύο καλλιεργητικές περιόδους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και την τοπική οικονομία μιας και πρόκειται για τον πιο εύφορο κάμπο στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την προσεχή Τετάρτη ομάδα δυτών που θα επιβλέπονται από τον καθηγητή Νίκο Δαναλάτο και το μηχανικό και γεωλόγο Αλέκο Μπελέση θα πραγματοποιήσουν υποβρύχιες έρευνες και θα πάρουν δειγματοληψίες για να δουν πως εξελίσσεται η ροή της αποστράγγισης στην περιοχή. 

Όπως σημειώνουν «είναι σαφές πως αν δεν υπάρξουν τεχνητές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση είτε με την κατασκευή της σήραγγας προς το Αιγαίο (που έχει πάντως σημαντικές δυσκολίες στο χρόνο αποπεράτωσης) ή με όποιον άλλο τρόπο όπως της απάντλησης των υδάτων και της μεταφοράς τους προς τον Γκουσμπασανιώτη, τότε η κατάσταση στην περιοχή θα είναι μη αναστρέψιμη».

Τα χωριά πέριξ της Κάρλας θα αρχίσουν να ερημώνουν –ήδη έχουμε κύμα μαζικής φυγής από νέους αγρότες-και σε τρία χρόνια από τώρα ολόκληρη η περιοχή δεν θα θυμίζει σε τίποτε την εικόνα πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL