Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C27.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.3°C26.4°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C23.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
3 BF 34%
Αγρότες / Βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους - Ώρα αποφάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους - Ώρα αποφάσεων

134455980.jpg

Εβδομάδα προετοιμασίας και ζυμώσεων είναι η τρέχουσα για τους αγρότες, που αυτές τις μέρες αποφασίζουν ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προγραμματίζοντας ακόμη και μαζικές εξόδους με τρακτέρ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ηδη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στη σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αποφασίστηκε οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αγροτών στα παρακάρλια χωριά του Νομού Λάρισας, που πλέον εδώ και τέσσερις εβδομάδες βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατύκαμπου και έχουν αποφασίσει κλιμάκωση του αγώνα τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους μετά και τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες και συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα.

Οπως επισημάνθηκε, έχουν περάσει μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα αποζημιωθεί, ενώ Ομοσπονδία και αγροτικοί σύλλογοι διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό για το βαμβάκι και το καλαμπόκι τα 300 ευρώ/στρέμμα και 350 ευρώ/ζώο για τους κτηνοτρόφους. Μεταξύ άλλων δε παραμένουν τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα και να μην ισχύουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες που φέρνει η νέα ΚΑΠ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως απαγορευτικοί για τους αγρότες όλης της Θεσσαλίας κ.λπ.

Συσκέψεις

Σήμερα το απόγευμα ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, την Τετάρτη 10/1 οι αγρότες στην Εύβοια (Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας) θα έχουν γενική συνέλευση, ενώ σε πανηπειρωτική σύσκεψη την Παρασκευή 12/1 καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας. Εντός των ημερών αναμένεται να συντονίσουν τη δράση τους και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία. Την επόμενη Τετάρτη 17/1 αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους οι αγρότες της Σάμου.

Στους δρόμους οι Γερμανοί αγρότες

Στο μεταξύ, στην όχι και τόσο μακρινή Γερμανία ξεκίνησαν χθες μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα. Η Γερμανική Ένωση Αγροτών έχει καλέσει σε εβδομάδα δράσης και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που θα κορυφωθούν με μεγάλη αγροτική διαδήλωση με τρακτέρ την επόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει σχέδιο λιτότητας με αιχμή την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό diesel και της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας των αγροτικών οχημάτων.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί στις 21/12 μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Στρουτγκάρδη, όπου υπολογίζεται πως συμμετείχαν πάνω από 3.000 τρακτέρ.

Νομοσχέδιο-σκούπα

Την ώρα που απειλείται η βιωσιμότητα αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένες και κακές πληρωμές επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ και προβλήματα σε τομείς παραγωγής αλλά και στις γεωργικές ασφαλίσεις, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως 19 Ιανουαρίου νομοσχέδιο-σκούπα (47 άρθρων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν παρέχει άμεσες λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά προβάλλει θέματα όπως τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τον αλιευτικό τουρισμό από μονάδες υδατοκαλλιέργειας, τη σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, τη σύσταση σχολής επαγγελμάτων κρέατος στην Κρήτη κ.λπ.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης, αν και όψιμα, αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων ενισχύσεων-αποζημιώσεων που χορηγούνται από το υπουργείο, ενίσχυση των αποζημιώσεων των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ που ασχολούνται με τις ζημιές από τις πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου και τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», καθώς και ορισμός-λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής από τους δήμους.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για ομαδικούς χώρους σταυλισμού, παράταση της προθεσμίας για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών έως 31/12/2025, αλιευτικές προσφυγές, πρόστιμα-κυρώσεις για την προστασία της φυτοϋγείας, προσθήκες βιοκτόνων προϊόντων από το υπουργείο, παράταση έως 30/6/2024 της προθεσμίας προσαρμογής των καταστατικών των αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL