Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.3°C23.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
3 BF 31%
ΠΟΕΔΗΝ / Η αύξηση στον μισθό των διοικητών είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό μισθό των υγειονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΕΔΗΝ / Η αύξηση στον μισθό των διοικητών είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό μισθό των υγειονομικών

Διάδρομος νοσοκομείου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Η ενέργεια των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικού χαρακτηρίζεται προκλητική και απαξιωτική προς τους γιατρούς πρώτης γραμμής, οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους, αλλά και η αύξηση που είδαν εδώ και λίγους μήνες είναι εξευτελιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιον Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, ο κανονικός μισθός των υγειονομικών δεν φτάνει ούτε την αύξηση στον μισθό των διοικητών.

«Έχουμε πει ότι υπάρχουν πολλοί διοικητές νοσοκομείων που δεν κάνουν να διοικούν ούτε περίπτερο» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί: «Εργολαβίες, απευθείας αναθέσεις, εγκαίνια σε έργα βιτρίνας κ.λ.π. Αναθέτουν σε εργολάβους τη καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση με τριπλό κόστος για το δημόσιο απολύοντας συμβασιούχους υπαλλήλους. Οι διοικητές επιλέγονται με κομματικά κριτήρια. Είναι κομματάρχες τοπικών βουλευτών». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, υπάρχουν και διοικητές άριστοι στη δουλειά τους. Ως εκ τούτω η ένσταση της ΠΟΕΔΗΝ δεν βασίζεται στο ύψος του μισθού, αλλά στα κριτήρια επιλογής.

Επίσης, ο Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει πως έχει ενδιαφέρον και ο τωρινός μισθός, την ώρα που αποδεδειγμένα δεν μπαίνουν στη διαδικασία ικανά στελέχη. Επομένως, «τα υπέρογκα ποσά των αυξήσεων προβληματίζουν μήπως τελικά έχουμε μία από τα ίδια στη νέα επιλογή» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφορικά με τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού, οι γιατροί αμείβονται στην καλύτερη με 1.850 ευρώ τον μήνα και οι νοσηλευτές με 800 ευρώ τον μήνα, αλλά μόνο οι αυξήσεις αγγίζουν τα 2.000 ευρώ. «Οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής με τους 30 νεκρούς της πανδημίας, με τα άπειρα χειροκροτήματα, τα παχιά επαινετικά λόγια  λαμβάνουν σήμερα  χαμηλότερο μισθό από τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη  και η ακρίβεια τσακίζει. Και όμως μας λένε δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις, για  ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Λεφτά όμως υπάρχουν να τα σκορπάνε σε διοικητές» σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής θα ήταν ικανοποιημένοι αν ο  συνολικός μισθός ήταν ισόποσος με την αύξηση των διοικητών. 

Και για να υπάρχει ένα συγκριτικό μέγεθος, ο ίδιος κοινοποιεί τον μισθό ενός μόνιμου τραυματιοφορέα: 865 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων 170 ευρώ είναι η οικογενειακή παροχή (έχει 4 παιδιά). «Ένας τραυματιοφορέας  που δεν έχει παιδιά  λαμβάνει 695 ευρώ το μήνα.  Χωρίς δώρα. Πως να ζήσει; Και μετά αναρωτιούνται γιατί υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα;» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL