Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.1°C23.4°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C25.6°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.0°C
4 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C21.5°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.2°C23.9°C
2 BF 43%
Βραβείο Ζαχάρωφ 2023 / Στην Jina Mahsa Amini και το ιρανικό κίνημα γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβείο Ζαχάρωφ 2023 / Στην Jina Mahsa Amini και το ιρανικό κίνημα γυναικών

Βραβείο Ζαχάρωφ 2023
europa.eu

Στην Ιρανή  Jina Masha Amini, η οποία δολοφονήθηκε από την αστυνομία Ηθών του Ιράν  στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 επειδή μια τούφα μαλλιά προεξείχαν από την μαντίλα της , δόθηκε  το φετεινό βραβείο  Ζαχάρωφ σε ειδική τελετή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αν και απαγορεύτηκε   στην οικογένεια της  δολοφονημένης 22χρονης να είναι παρούσα. Το βραβείο παρέλαβε ο συνήγορος της οικογένειας και δύο γυναίκες μέλη του Κινήματος « Γυναίκες , Ζωή, Ελευθερία» η οποίες είναι θύματα της αστυνομικής βίας και καταστολής. Η μία δέχθηκε σφαίρα κατά της διάρκεια των διαδηλώσεων μετά την δολοφονία της  Jina  ενώ η δεύτερη  έχασε την αδελφή της το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συγκλόνισε το μήνυμα της μητέρας της δολοφονημένης Jina η οποία με ποιητικό και βαθιά δημοκρατικό λόγο ζήτησε από όλους εμάς και κυρίως από τις γυναίκες να μην φοβηθούν στο μέλλον  να προφέρουν την λέξη  ελευθερία. Θα ήθελε να βρίσκεται η κόρη της στην τελετή απονομής  όπως και ο δικηγόρος της επεσήμανε πως μακάρι να  ήταν γυναίκα αυτή που θα μετέφερε το μήνυμα  στην Ευρώπη.  Όμως το Ιράν παραβιάζει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ζίνα ήταν νέα , όμορφη, 22 μόλις ετών ,φοιτήτρια Ιατρικής που ήθελε να μέσα από το επάγγελμα της να προσφέρει στην  κοινωνία. Η κραυγή για «Ισότητα, Ζωή ,Ελευθερία» ακούστηκε  στα Κουρδικά  και στο Κουρδιστάν αρχικά, στους δρόμους του Ιράν, στην Μέση Ανατολή ,στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Ένα τμήμα του μηνύματος  της  χαροκαμμένης μάνας της  Jina , διαβάστηκε στα κουρδικά.. Να το μήνυμα της : «

Η  jina  είναι όλη μου η ζωή , η καρδιά μου, το αίμα μου. Δεν  έχω ούτε πίστη, ούτε δυσπιστία. Ο μόνος λόγος της  ύπαρξης μου είσαι εσύ. Εσύ είσαι η άνοιξή μου, το άρωμα του ρόδου, η ευωδιά της καμμένης γής μετά την βροχή. Είσαι η αγαπημένη μου , το μόνο παράθυρο στην εσωτερική μου σκοτεινιά. Ψάχνω με τα μάτια σου να βρω το φώς. Μακάρι η κόρη μου να ήταν μαζί σας.  Όμως μας στέρησαν αυτήν την δυνατότητα . Βρισκόμαστε στην Γαλλία της Ζαν Ντάρκ , της Ιωάννας της Λωραίνης. Εδώ συναντώνται δύο γυναίκες που με τον θάνατό τους  διέσχισαν τα σύνορα για την διαχρονική χειραφέτηση των γυναικών. Τα  oνόματα της Ζαν Ντάρκ και της  Jina , είναι ο μυστικός κώδικας της ζωής. Είναι η ενσάρκωση της ζωής. Κινητοποιήθηκαν εκατομμύρια καταπιεσμένες γυναίκες σε ένα ταξίδι σωτηρίας. Αδικα της στέρησαν την ζωή. Πίστεψαν ότι θα  σταματήσουν τα όνειρά της.

Όμως αυτά παραμένουν ζωντανά όπως και τα όνειρα της Ζαν Νταρκ που δεν  εξαφανίστηκαν όταν έκαψαν το σώμα της. Είναι πλέον το νέο πνεύμα των καιρών. Η Ιωάννα της Λωραίνης και η κόρη μου ευαγγελίζονται την λύτρωση , τα ανθρώπινα δικαιώματα , την Δικαιοσύνη, της Ελευθερία, την Συνύπαρξη , την Ισότητα. Εγώ θα πενθώ για την  κόρη μου πάντα αλλά εσείς μην φοβηθείτε να λέτε την λέξη ελευθερία»..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL