Ενώ οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης σχετικά με την άγρια κακοποίηση ενός σκύλου στην Αράχωβα Βοιωτίας, που συνέβη στις 26 Νοεμβρίου, ολοένα και περισσότερα εγκλήματα εις βάρος γατιών, σκυλιών, αλόγων, αρκούδων βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό δεν μας εκπλήσσει, δυστυχώς, καθόλου. Μας εκπλήσσει μόνο η επιλεκτική οργή.
Επιλεκτική οργή
Μπορεί οι κάτοικοι της Αράχωβας να ενοχλούνται από τους χαρακτηρισμούς σε βάρος τους, καθώς πολλοί, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους αποκαλούν συλλήβδην κακοποιητές και συνενόχους, εντούτοις και σ’ αυτή την κωμόπολη -που είναι κυρίως γνωστή ως χειμερινός τουριστικός προορισμός- τα εγκλήματα εις βάρος ζώων είναι συνηθισμένη πρακτική και όσοι νοιάζονται, λιγοστοί. Γι’ αυτό και ξενίζει η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, που με βεβαιότητα δηλώνει ότι ο άγνωστος -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δράστης αποκλείεται να είναι συντοπίτης τους.
Η κοινή γνώμη αντέδρασε επειδή ο σκύλος βρέθηκε με σοβαρά τραύματα στον πρωκτό από αμβλύ αντικείμενο, όπως αναφέρει η γνωμάτευση της Κλεονίκης Τόλα, της κτηνιάτρου που χειρούργησε τον Όλιβερ για να τον σώσει, εντούτοις δεν βλέπουμε τέτοια κλιμάκωση για άλλα εγκλήματα εις βάρος ζώων, τα οποία είναι εξίσου ειδεχθή ή και μαζικά.
Η στοχοποίηση οδηγεί σε δολοφονίες
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δολοφονίας τριών αρκούδων, μιας μαμάς με τα δύο μικρά της που ακόμα τη θήλαζαν. Το έγκλημα έγινε γνωστό στις 3 Δεκεμβρίου, όταν περαστικός βρήκε τα πτώματα να κείτονται στην άκρη του δρόμου εντός περιοχής NATURA 2000, στο 106ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης, στον Νομό Καστοριάς. Και οι τρεις αρκούδες είχαν πυροβοληθεί από κυνηγό ο οποίος χρησιμοποίησε μονόβολα βλήματα για να τις σκοτώσει. Κάποιοι, για θολώσουν τα νερά, δήλωναν ότι τα ζώα χτυπήθηκαν από όχημα, εντούτοις από τα τραύματα φαινόταν ότι οι αρκούδες πυροβολήθηκαν και πουθενά στο οδόστρωμα δεν υπήρχε αίμα.
Τα ζώα ο δράστης τα εκτέλεσε γιατί απλώς μπορούσε να το κάνει. Άλλωστε, οι κυνηγοί στη χώρα μας είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτοι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι καθημερινή η στοχοποίηση και των αρκούδων από ΜΜΕ, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς, που παρουσιάζουν και αυτά τα πλάσματα ως τέρατα, τα οποία διαρκώς καταστρέφουν την ιδιοκτησία των ανθρώπων. Το τι κάνει διαχρονικά το είδος μας στα ζώα και στο περιβάλλον τους δεν μπαίνει ποτέ στο πλάνο της κριτικής.
Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των ζώων, μετά την αντίδραση φιλοζωικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, έδωσε παραγγελία για σχετικές έρευνες τόσο για την υπόθεση του Όλιβερ στην Αράχωβα όσο και για τις δολοφονίες των αρκούδων στον Νομό Καστοριάς.
Για ένα «κοπρόσκυλο»
Κι ενώ οι έρευνες γι’ αυτές τις υποθέσεις τρέχουν και θέλουμε να ελπίζουμε πως οι δράστες θα εντοπιστούν, στις 7 Δεκεμβρίου ακόμα ένα μαζικό έγκλημα εις βάρος ζώων, γατιών αυτή τη φορά, έγινε γνωστό. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιθάκης «Ο Άργος» στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μέσα σε τέσσερις μέρες στο λιμάνι του νησιού, στο Βαθύ, επτά γάτες εντοπίστηκαν νεκρές, πεταμένες στη θάλασσα…
Στο μεταξύ, στα Γιαννιτσά Πέλλας φιλόζωοι παλεύουν να πιάσουν μια γάτα που παγιδεύτηκε σε συρμάτινη θηλιά-παγίδα και στη Ρόδο ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι αναζητούν ποιος έβαλε στο πεζοδρόμιο στην περιοχή της Ανάληψης δόκανο και βασάνισε μέχρι θανάτου μια γάτα, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της, καθώς είχε μολυνθεί από την προχωρημένη σήψη στο διαλυμένο πόδι της.
Στην Κάρπαθο, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, κάποιος δηλητηρίασε ένα άλογο και στη Ζάκυνθο, μετά το φρικτό περιστατικό στο Μουζάκι της εκτέλεσης ενός σκύλου κατ’ εντολή (η ιδιοκτήτρια του ζώου έδωσε εντολή στον ανιψιό της να σκοτώσει το ζώο, το οποίο δεν ήθελε πια), αναζητούν ποιος στο χωριό Σκουλικάδο πέταξε μέσα σε ελαιώνα ένα τσουβάλι με 12 νεογέννητα κουτάβια και τα σκότωσε.
Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι καθημερινά αναρίθμητα, λίγα καταγράφονται και ακόμα πιο λίγα καταγγέλλονται. Ελάχιστοι δράστες διώκονται, δικάζονται και καταδικάζονται. Άλλωστε, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ακόμα θεωρείται ρουφιανιά το να καταγγείλεις τον κακοποιό ζώων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι αν το κάνεις, αστυνομικοί θα γελάσουν ή θα ειρωνευτούν επειδή νοιάστηκες για ένα «κοπρόσκυλο».