Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
0 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.5°C
4 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
4 BF 35%
Εθνικό Αστεροσκοπείο / Αντιδρούν ερευνητές και εργαζόμενοι στην απόφαση της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Αστεροσκοπείο / Αντιδρούν ερευνητές και εργαζόμενοι στην απόφαση της κυβέρνησης

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την πλήρη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και να αποκεί από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ( ΓΓΕΚ), εκφράζουν οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι του ΕΑΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΑΑ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή «αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ΕΑΑ ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την ίδια την πρόοδο της έρευνας στη χώρα», ενώ τονίζουν ότι «ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες».

Παράλληλα οι σύλλογοι του ΕΑΑ καλούν όλους τους συλλόγους ερευνητών και εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας,την ΕΕΕ, την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΔΕΠ, επιστημονικούς συλλόγους και σωματεία, και την ΑΔΕΔΥ, να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου καθώς και συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00, ημέρα που θα συζητηθεί ο νέος νόμος στην ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη ανακοίνωση οι ερευνητές και εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου υπογραμμίζουν ότι το ΕΑΑ είναι το πρώτο εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της νεότερης Ελλάδας (181 χρόνια ιστορίας) και αποτελείται από τρία επιμέρους ερευνητικά ινστιτούτα:

1. Αστρονομίας αστροφυσικής διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης,

2. Ερευνών περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, 

3. Γεωδυναμικό.

«Το ΕΑΑ έχει ως βασική και θεμελιώδη αποστολή του την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών τομέων, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης, την εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών, την εκπαίδευση νέου επιστημονικού προσωπικού και τη μεταφορά της γνώσης στην ίδια την κοινωνία. Κάποιες από τις βασικότερες θεματικές του περιλαμβάνουν την αστρονομία, την αστροφυσική, τις διαστημικές εφαρμογές, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική φυσική και χημεία, την ενέργεια, τη μετεωρολογία, τη σεισμολογία και τη γεωφυσική.

Η κίνηση αυτή παραβλέπει κατάφωρα το γεγονός, ότι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της πολιτικής προστασίας. Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ΕΑΑ ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την ίδια την πρόοδο της έρευνας στη χώρα, καθώς ο φυσικός χώρος, ο μόνος με τις απαιτούμενες διοικητικές και θεσμικές δυνατότητες, για τα Ερευνητικά Κέντρα είναι η ΓΓΕΚ» τονίζουν.

Και επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

«1. Η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία.

2. Τα εθνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεργάζονται συχνά με υπουργεία, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς μέσω καθιερωμένων και δοκιμασμένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας μνημόνια συμφωνίας ή προγραμματικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ του ΥΚΚΠΠ και του ΕΑΑ μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και επιτυχώς μέσω τέτοιων διαδικασιών.

3. Ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες.

4. Η ΓΓΕΚ και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς και πάνω από δύο χιλιάδες επιστήμονες από το εξωτερικό, ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς, έχουν δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους με την παραπάνω απόφαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL