Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.6°C19.6°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.6°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.0°C17.7°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C14.5°C
0 BF 100%
Black Friday / Εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και διαλείμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Black Friday / Εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και διαλείμματα

134266310b.jpg

Χωρίς διαλείμματα, ρεπό και άδειες καλούνται να εργαστούν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης λόγω της σημερινής Black Friday αλλά ενόψει και του γνωστού εορταστικού ωραρίου.

Εργαζόμενοι που αμείβονται με τον βασικό μισθό, εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και πολλές φορές κλείνουν 13-14 ώρες στη δουλειά συνθέτουν το μεσαιωνικό σκηνικό των ημερών στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Οπως δήλωσε στον ρ/σ 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην Ευγενία Χατζηγεωργίου ο πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπελόπουλος, «πρόκειται για μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να υφίσταται ένας εμποροϋπάλληλος, δεν μπορεί να αντέξει σε αυτές τις συνθήκες. Έχουμε πίεση μέχρι και για να μην κάνουμε διάλειμμα, έχουμε σπαστό ωράριο, εξαήμερη εργασία και μετακινήσεις σε μια πόλη χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς».

«Ένας εργαζόμενος πάει στο σπίτι του μόνο για να κοιμηθεί λίγο και να ξαναπάει για δουλειά. Πέρυσι είχαμε λιποθυμία συναδέλφου από τις πολλές ώρες δουλειάς. Ένας οργανισμός χρειάζεται να κάνει διάλειμμα, να τρώει και να ξεκουράζεται» προσθέτει ο Δ. Μπελόπουλος, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να μπαίνει στο ζύγι η ζωή μας ή τα κέρδη τους».

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ζητούν να δοθεί επιπλέον ρεπό λόγω της Black Friday, να γίνονται κανονικά τα διαλείμματα, να βάλουν οι μεγάλες εταιρείες λεωφορεία για να μεταφέρουν τους εργαζόμενους δωρεάν, καθώς και να υπάρχουν πυκνά δρομολόγια του ΟΑΣΘ για να μετακινούνται οι υπάλληλοι.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εμπόριο διαμαρτυρήθηκαν χθες στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εμποροϋπάλληλοι, τονίζοντας πως «είναι εξοργιστικό σήμερα, εν έτει 2023, να δουλεύει ο εμποροϋπάλληλος με σπαστό ωράριο, ξεκινώντας από το σπίτι του στις 8 το πρωί και επιστρέφοντας στις 11 τη νύχτα», προσθέτοντας πως οι απαιτήσεις των εργοδοτών και το ξεχαρβάλωμα του εργασιακού ωραρίου ενόψει Black Friday δεν είναι μεμονωμένο γεγονός.

Οι εμποροϋπάλληλοι διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με διασφάλιση του πενθήμερου και οκτάωρου. «Είναι αναγκαίο, δεν ζητάμε κάτι παράλογο, έχουμε μειωμένους μισθούς από το 2012 μέχρι και σήμερα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δ. Μπελόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL