Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.8°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.6°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C16.6°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
15.2°C15.2°C
1 BF 63%
Εξάρχεια μετρό / «70 χρόνια τα κόβεις σε πέντε λεπτά;»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξάρχεια μετρό / «70 χρόνια τα κόβεις σε πέντε λεπτά;»

134183110a.jpg

«Όλη μας η ζωή είναι τα δέντρα». Ένας πατέρας επιχειρεί να εξηγήσει στον μικρό του γιο, επιστρέφοντάς τον από το σχολείο, τους λόγους για τους οποίους βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι γείτονές τους στην πλατεία. Όπως και γιατί φώναζαν προς τον εργάτη που βρισκόταν μέσα από την περίφραξη, καθώς εκείνος λιγόστευε στιγμή με τη στιγμή τα κλαδιά μιας χαρουπιάς με πυκνό φύλλωμα που απέκτησε μέσα σε δεκαετίες.

Λίγο νωρίτερα, πριν το σχόλασμα του μικρού, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την επανέναρξη των εργασιών. Στο άκουσμα του πριονιού και στη μυρωδιά καμένου από τη μηχανή του εργαλείου, που ζεσταίνεται όσο κόβει περισσότερο, ανέβηκαν στις λαμαρίνες της περίφραξης και άρχισαν να τη χτυπούν -ακίνδυνα για τον οποιονδήποτε- με τις παλάμες τους. Ήταν ακόμα μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ακουστούν πάνω από τον θόρυβο του εργοταξίου. Και να φτάσει το μήνυμα στον εργαζόμενο που προκαλούσε μια καταστροφή χωρίς επιστροφή. «70 χρόνια τα κόβεις σε πέντε λεπτά;» ήταν μία από τις φράσεις που διέσχισε σε ταχύτητα δευτερολέπτου τη στιγμιαία σιωπή.

Χημικά, σπρωξιές και φακέλωμα των κατοίκων

Η απάντηση στη διαμαρτυρία των κατοίκων από την αστυνομία ήταν να φέρει η τελευταία στο σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ και από τις δύο πλευρές της πλατείας με σκοπό να ξεκρεμάσει τον κόσμο. Ακολούθησαν χημικά με φυσουνιές πάνω στους Εξαρχειώτες -χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας μία κάτοικος γύρισε σπίτι της έχοντας το πόδι της κιτρινισμένο από τη σκόνη του δακρυγόνου που έριξαν τα ΜΑΤ- αλλά και σπρωξίματα. Οι αστυνομικοί παρέμειναν προκλητικοί και στη συνέχεια, χαμογελώντας στον κόσμο ειρωνικά. Ενώ όταν υπήρξαν αντιδράσεις για τη συμπεριφορά τους, δύο από αυτούς έβγαλαν μπροστά τα προσωπικά τους κινητά και τραβούσαν τα πρόσωπα των παρευρισκόμενων και των δημοσιογράφων. Ένας άλλος αστυνομικός έδειχνε να αναρωτιέται για τις αντιδράσεις, λέγοντας «Μα καλά, όλη η Αθήνα μέσα στο τσιμέντο είναι».

Και ενώ, όπως φαίνεται, το έλλειμμα ευαισθησίας εντοπίζεται σε εντελώς διαφορετικές τάξεις ανθρώπων, η κυβέρνηση φάνηκε να το εντοπίζει στους κατοίκους που δέχονται ξύλο και προσαγάγονται (ακόμα τέσσερα άτομα σύρθηκαν στο Α.Τ. Εξαρχείων χθες το χάραμα) για να το υπερασπιστούν. «Δε θα κάνουμε βήμα πίσω για το μετρό στην περιοχή» είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για «επαναστατική γυμναστική» από πλευράς των κατοίκων που... «τους έπιασε ο πόνος για τα δέντρα».

«Για επαναστατική γυμναστική μίλησε ο κ. Μαρινάκης. Αν κρίνουμε από τους ένστολους εντολοδόχους της κυβέρνησης στην πλατεία Εξαρχείων και συνολικά στη γειτονιά, καταλαβαίνουμε ότι η μόνη “επανάσταση” την οποία ο ίδιος γνωρίζει είναι αυτή των μαύρων σελίδων της ελληνικής Ιστορίας. Μιλά δε για γυμναστικές γιατί προφανώς δεν χρειάστηκε ποτέ να τρέξει για τίποτα. Από υπουργικούς θώκους και με όλα τα μικρόφωνα στη διάθεσή του ο κ. Μαρινάκης μπορεί να λέει ό,τι πραγματικά γουστάρει. Εμείς, όμως, έχουμε τις δικές μας φωνές που δύο μέρες τώρα δεν κλείνουν, όπως δεν έκλεισαν εδώ και χρόνια» απάντησε με τη σειρά της η συνέλευση των κατοίκων «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων».

Εργασίες ξανά χωρίς άδειες

Στο μεταξύ, η υλοτόμηση των δέντρων προχώρησε, όπως και τη Δευτέρα, χωρίς να συνοδεύεται από τις σχετικές άδειες. Απαντώντας στον δικηγόρο των κατοίκων, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην πλατεία ανέφερε ότι είχε δοθεί προφορικά εντολή από την Εισαγγελία που επέτρεπε τη συνέχιση των εργασιών, αναιρώντας κατ’ ουσίαν τη σύσταση για παύση τους που είχε προηγηθεί μετά από υποβολή μήνυσης του Νάσου Ηλιόπουλου, του Πέτρου Κωνσταντίνου και του Δημήτρη Παπαχρήστου για την απουσία σχετικών αδειών (η οποία συμπληρώθηκε χθες από τον Π. Κωνσταντίνου για τη διερεύνηση επίσης τυχόν τέλεσης ποινικού αδικήματος για παράνομη επέμβαση και εκτέλεση έργου σε αρχαιολογικό χώρο). Σύμφωνα όμως με την ενημέρωση που παρείχε στη συνέχεια της ημέρας ο αρμόδιος εισαγγελέας, η συγκεκριμένη εντολή ουδέποτε παρασχέθηκε.

Τελικά, η άδεια από την οποία φέρεται να αντλούν τη νομιμοποίησή τους οι εργασίες έχει κάτω την υπογραφή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στοιχείο το οποίο ακόμη κι αν ισχύει, δεν αναιρεί την υποχρέωση να υπάρχει η άδεια στον χώρο, όπως και ότι δεν είναι από μόνη της επαρκής (τη στιγμή, μάλιστα, που παραμένει άγνωστο τι εργασίες ακριβώς αφορά), καθώς χρειάζονται και όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα από τα άλλα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες (Πολιτισμού, Δασική κ.ο.κ).

90 στα 100 δέντρα που μεταφυτεύτηκαν ξεράθηκαν

Στο μεταξύ, και το επιχείρημα της μεταφύτευσης που χρησιμοποιούν τόσο ο δήμος όσο και η Ελληνικό Μετρό για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις φαίνεται πως καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, σε δημόσια παρέμβαση για το θέμα προχώρησε το ανεξάρτητο σωματείο εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει καταγράψει ότι από τα 100 δέντρα για τα οποία επιχειρήθηκε να μεταφυτευθούν από άλλες πλατείες (Κολωνακίου και Κυψέλης) στο φυτώριο του δήμου στο Γουδή επιβίωσαν μόλις τα δέκα. Όπως εξηγεί στην παρέμβασή του, «η διαδικασία μεταφύτευσης χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν υπάρχουν», ενώ ταυτόχρονα «το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων με προσωπικό που αριθμεί λιγότερο από τα δάχτυλα ενός χεριού αδυνατεί να συνεχίσει τη συντήρηση των μεταφυτευμένων δέντρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL