Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.0°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.4°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.1°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
6 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.4°C12.9°C
0 BF 100%
Μοναστηράκι / Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Α» - «Μας έλεγαν ότι θα μας κάψουν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοναστηράκι / Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Α» - «Μας έλεγαν ότι θα μας κάψουν»

13415779a.jpg

«Με χτύπησαν στο κεφάλι με πέτρα ή παλούκι. Εγώ είμαι τυχερός. Σε άλλους τα τραύματα ήταν πολύ πιο βαριά. Κάποιον τον άρπαξαν, τον έβγαλαν έξω από το βαγόνι και τον χτυπούσαν όλοι μαζί με παλούκια και πυροσβεστήρες. Όλα ξεκίνησαν στο Μοναστηράκι. Ήμασταν στον ίδιο συρμό. Ανταλλάξαμε κάποια βλέμματα κι εκείνοι επιτέθηκαν. Ήταν περισσότεροι. Πάνω από διπλάσιοι. Μας στρίμωχναν μέσα και έριχναν με μπιτόνι λάδι και βενζίνη. Θέλανε να μας κάνουν να φοβηθούμε. Μας έλεγαν ότι θα μας βάλουν φωτιά, ότι θα μας κάψουν. Φωνάζανε “Propatria” (σ.σ.: πρόκειται για φασιστική οργάνωση με δραστηριότητα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής), “Σας γαμάμε”. Η αστυνομία επενέβη αφού όλα είχαν τελειώσει».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν 17χρονο. Ήταν ανάμεσα σ’ εκείνους που χτυπήθηκαν στο βαγόνι του τρένου από ομάδα φασιστών την ώρα που έφτασε ο συρμός στο Μοναστηράκι. Ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν, με το ένα του χέρι κρατάει το σημείο που είχε τραυματιστεί, προσπαθώντας να μετριάσει με πάγο το πρήξιμο. Γύρω του έχει κι άλλα χτυπημένα άτομα. Επίσης νεαρά παιδιά, τα οποία έχουν δεμένα τα κεφάλια τους με λευκές γάζες στο ύψος του μετώπου. Σε κάποιες περιπτώσεις το αίμα δεν σταματάει, κυλώντας στο μάγουλο.

Ενα παιδί δεν μπορεί ακόμα να σηκωθεί από την καρέκλα που κάθεται γιατί τον κοπάνησαν στο γόνατο. Μια κοπέλα χρειάζεται άμεσα ράμματα, φέροντας τραύμα που παραπέμπει σε χτύπημα από αμβλύ αντικείμενο - ανάμεσα στα πολλά που χρησιμοποιήθηκαν από τους φασίστες το βράδυ της Τετάρτης.

Εγκλώβισαν τους τραυματίες μετά τον ξυλοδαρμό τους

Σαν να μην έφταναν όλα όσα είχαν προηγηθεί, η αστυνομία προχώρησε σε αποκλεισμό του καταστήματος όπου είχαν καταφύγει στο Μοναστηράκι οι τραυματισμένοι διαδηλωτές και επιχείρησε αρχικά να μπει μέσα με σκοπό να τους προσαγάγει. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και διμοιρίες των ΜΑΤ σχημάτισαν κλοιό γύρω από το μαγαζί και ταυτόχρονα απέτρεψαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, σπρώχνοντάς τους αρκετά μέτρα μακριά από την πόρτα.

Η σχετικά σύντομη αποχώρηση των δυνάμεων (ένα τέταρτο μετά), χωρίς τελικά να υπάρξουν άλλες ενέργειες, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με ακόμη μία επιθετική συμπεριφορά της αστυνομίας προς τους αντιφασίστες, τη στιγμή που, αντίθετα, επέτρεπε κανονικά στα φασιστικά στοιχεία να κινηθούν όπως ήθελαν. Σε μία περίπτωση δε, άνοιξε τον δρόμο κυριολεκτικά όταν αστυνομικοί ζήτησαν από πολίτες να κάνουν στην άκρη τα δικά τους αυτοκίνητα ώστε να περάσει όχημα με φασιστοειδή για το μνημείο των Φουντούλη-Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο.

Το κοντράστ υπογραμμίζουν μαρτυρίες ανυποψίαστων ανθρώπων που κατέληξαν να βρίσκονται στη ΓΑΔΑ απλώς και μόνο επειδή ήταν παρόντες στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. «Με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου από την κλούβα. Τον μάζεψαν μαζί με δύο φίλους του επειδή κρατούσαν μαζί τους ερασιτεχνικές κάμερες» λέει στην ΑΥΓΗ μια καταγγέλλουσα. Πρώτα οι αστυνομικοί πλησίασαν για έλεγχο το ένα από τα παιδιά επειδή κρατούσε κάμερα και μετά προσήγαγαν και τους τρεις, όταν τα υπόλοιπα μέλη της παρέας πήγαν να δουν τι συμβαίνει. «Το φοβερό είναι ότι δεν φωτογράφιζαν καν εκείνη τη στιγμή. Τους ρώτησαν αν είχαν άδεια φωτορεπόρτερ, αν ήταν Έλληνες και τους πήγαν στη ΓΑΔΑ, όπου παρέμειναν για δύο ώρες».

Γνωστός στις Αρχές ο ναζί με το μπιτόνι

Στο μεταξύ, συνελήφθη μαζί με άλλα 12 άτομα ο νεοναζί που επιχείρησε να κάψει ζωντανούς τους επιβάτες συρμού του μετρό στο Μοναστηράκι. Πρόκειται για 27χρονο γνωστό στις Αρχές για το παραβατικό του παρελθόν, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2014 στο ΟΑΚΑ για κατοχή βεγγαλικών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Είχε... προδώσει μόνος του τον εαυτό του, ανεβάζοντας μετά την επίθεση βίντεο στα social media, στο οποίο φαίνεται να κρατά ένα μπιτόνι με βενζίνη και να περιλούζει το βαγόνι όπου έγινε η επίθεση. Ταυτόχρονα ακουγόταν να βρίζει χυδαία τους αντιφασίστες, φωνάζοντας φράσεις όπως «Ζήτω η Ελλάδα, ρε γ… Ανθέλληνες πουτ…».

Εισαγγελική παρέμβαση και αναμονή για ΕΔΕ

Εξελίξεις στο μεταξύ υπάρχουν και σε σχέση με το συμβάν στη Βικτώρια, όπου αστυνομικοί ξυλοκόπησαν πεσμένο διαδηλωτή τον οποίο είχαν ήδη ακινητοποιήσει. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο καταγράφεται το περιστατικό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια Ποινικής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αναζητηθούν το οπτικοακουστικό υλικό και όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει σε ποια ομάδα ανήκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να τους αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία θα αναμείνει επίσης και το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάληξη της εσωτερικής διαδικασίας, δεδομένου ότι είναι ελάχιστες εκείνες οι περιπτώσεις όπου έχει ανατραπεί το καθεστώς ατιμωρησίας για τους δράστες αστυνομικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL