Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού περιγράφει την κατάρρευση του ΕΣΥ εξαιτίας της υποστελέχωσης και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η τραγική υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, έχει μετατρέψει τις εφημερίες των νοσοκομείων σε χώρους βασανισμού των πολιτών, με αποτέλεσμα τα θερμά επεισόδια και οι εκρήξεις βίας να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με τελικούς αποδέκτες αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς».
Την αντίδραση της Πα.Σ.Ο.Νο.Π προκάλεσε η τελευταία επίθεση σε νοσηλευτή στο Τζάνειο νοσοκομείο από 25χρονο ασθενή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Όπως αναφέρουν οι νοσηλευτές, η βία κατά των υγειονομικών είναι «κομμάτι ενός ευρύτερου πάζλ κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που μόνο με γενναίες πολιτικές αποφάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί».