Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.7°C15.2°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.6°C12.3°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
12.0°C13.8°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C13.3°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
5 °C
4.9°C9.0°C
0 BF 100%
Νοσοκομείο Αγία Όλγα / Αναγκάστηκαν να ξηλώσουν τον διοικητή μετά τις εικόνες ντροπής στην ψυχιατρική μονάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομείο Αγία Όλγα / Αναγκάστηκαν να ξηλώσουν τον διοικητή μετά τις εικόνες ντροπής στην ψυχιατρική μονάδα

Ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο Αγία Όλγα
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Εικόνες ντροπής από την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες νοσηλείας είναι άθλιες, και ότι πέφτουν οι τοίχοι. Αποτέλεσμα της άθλιας κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο ήταν και η παύση της διοίκησης του νοσοκομείου από τα καθήκοντά της.

Ειδικότερα, η πρόεδρος των εργαζομένων, Δώρα Κούνα, τονίζοντας ότι το κτίριο είναι επισφαλές για ασθενείς και εργαζόμενους, επισημαίνει ότι «ήταν ένα κτίριο κόσμημα» που έγινε τη δεκαετία του 1990 και ότι από τότε δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο συντήρησης.

«Αυτή τη στιγμή το κτίριο είναι επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζομένους. Οι τοίχοι πέφτουν, το νερό πέφτει μέσα, όλα είναι σε χάλια κατάσταση, δεν γίνεται άλλο. Κάθε φορά που εφημερεύουμε, περιμένουμε ότι κάτι θα γίνε. Κάτι πρέπει να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κούνα.

Ο γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων, Δημήτρης Αβραμίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει ότι υπάρχει «μια μελέτη η οποία έχει πάει στο υπουργείο και περιμένουμε».

«Η κλινική εκπέμπει SOS» τονίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι συστεγάζεται και το αρχείο του νοσοκομείου. «Η κατάσταση είναι τραγική. Πρώτα για τους ασθενείς και μετά για το προσωπικό» σημείωσε ο κ. Αβραμίδης.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 ασθενείς οι οποίοι φιλοξενούνται σε άθλιες εγκαταστάσεις. Γιατρός ο οποίος εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο επισημαίνει σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση των χώρων νοσηλείας ότι τα κτιριακά προβλήματα είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στη διοίκηση αλλά και στο υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι πριν από τρία χρόνια η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για χρηματοδότηση και επισκευή του κτιρίου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.

Παύεται από τα καθήκοντά της η διοίκηση του νοσοκομείου

Μετά τη δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι 20 ασθενείς της ψυχιατρικής μονάδας το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παύεται η διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου, λες και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αν και «ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας» [ ] «Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου “Αγία Όλγα”, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL