Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.8°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.9°C17.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 63%
Κακοκαιρία «Elias» - Βόλος / Για δεύτερη φορά καθαρίζουν τη λάσπη από τα σπίτια και τη ζωή τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Elias» - Βόλος / Για δεύτερη φορά καθαρίζουν τη λάσπη από τα σπίτια και τη ζωή τους

13399298a.jpg

Μέχρι την καρδιά του Βόλου έφτασε το χώμα από τα ποτάμια που διασχίζουν την πόλη και υπερχείλισαν με την τελευταία κακοκαιρία (Κραυσίδωνας, Ξηριάς και Άναβρος). Χαρακτηριστική υπήρξε η εικόνα του πεζόδρομου Τάκη Οικονομάκη, ενός πολυσύχναστου σημείου στο οποίο βρίσκονται πολλές καφετέριες και μπαρ. Την προηγούμενη φορά ο δρόμος είχε μείνει ανέγγιχτος από την καταστροφή, όμως τώρα τα πόδια από τα τραπεζοκαθίσματα βυθίστηκαν στη λάσπη που σκέπαζε τις πλάκες.

Καταστροφές συνέβησαν και στο εσωτερικό πολλών καταστημάτων. Από την πρώτη στιγμή που μπόρεσαν να ανεβάσουν τα ρολά, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι πήραν σκούπες και φαράσια και άρχισαν την προσπάθεια να επανέλθει ο χώρος τους στην προηγούμενη κατάσταση. Ακόμα μια φορά έπρεπε να καθαρίσουν τις λάσπες με το νερό από τα εμφιαλωμένα και τα λούκια των πολυκατοικιών γιατί το δίκτυο ύδρευσης αδυνατούσε να ανταποκριθεί μετά τις νέες ζημιές.

Μήνυση από κατοίκους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Βέβαια, όσο πιο κοντά βρίσκονταν οι επιχειρήσεις στους ποταμούς τόσο το χειρότερο. Στις περιπτώσεις που τα ψυγεία γλίτωσαν το βραχυκύκλωμα, χάλασαν τα εμπορεύματα που φυλάσσονταν μέσα λόγω των συνεχόμενων και παρατεταμένων διακοπών στο ρεύμα (το 30% της πόλης παρέμενε σταθερά χωρίς ηλεκτροδότηση για δεύτερη ημέρα).

Ολες οι υποδομές της πόλης, οι πτυχές της καθημερινότητάς της και οι σταθερές της για ακόμα μια φορά κλονίστηκαν.

Οι κάτοικοι που μένουν σε δρόμους δίπλα από τον Κραυσίδωνα έχουν να αντιμετωπίσουν βγαίνοντας από την πόρτα τους τόνους από λάσπη και χώμα. Για να μπορέσουν να μετακινηθούν οι γαλότσες είναι απαραίτητες, καθώς το χώμα που έχει καλύψει τον δρόμο δεν έχει προλάβει ακόμη να στεγνώσει, ενώ υπάρχουν σημεία όπου η λάσπη φτάνει στο ύψος του καπό.

Εξοργισμένοι για τους χειρισμούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι οι πληγέντες των παρόχθιων οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου, που είδαν να πηγαίνει στράφι μέσα σε είκοσι μέρες η προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν πάρει την απόφαση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της αρμόδιας Αρχής, η οποία δεν προέβη στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να αποτραπεί μια νέα απόλυτη καταστροφή.

Καταγγελία για τα μπάζα από τον «Daniel»

Οπως καταγγέλλεται ακόμη στην ΑΥΓΗ, στα σημεία που υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας είχαν εναποτεθεί τα μπάζα που συγκεντρώθηκαν από την προηγούμενη φορά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνθήκη ασφυξίας για το ποτάμι την ώρα της βροχής και να παρασύρει μαζί με τα νέα και τα παλιά φερτά υλικά.

Ακόμα ένα ζήτημα που βάζουν οι κάτοικοι που πλημμύρισαν δύο φορές (σε αυτούς προστίθενται πολλοί ακόμη, όπως της οδού Παγασών και του Π. Λιμεναρχείου) είναι αν θα πάρουν και συμπληρωματικό ποσό αποζημίωσης. Από τον δήμο τούς ενημέρωσαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκ νέου αίτηση, εκείνοι όμως αγωνιούν ότι σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για τα πράγματα που έχασαν ξανά.

Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας καταφέρνει να προμηθεύεται πόσιμο νερό από υδροφόρες, ενώ μπήκαν ξανά νερά στο υπόγειό του, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ανάλογου μεγέθους ζημιές.

«Δεν γίνεται κάθε μέρα να ξυπνάμε σε άλλον κόσμο» έλεγαν αγανακτισμένοι και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρά την προσπάθεια να ξεκινήσει εγκαίρως η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, για ακόμα μια φορά τα κτήρια της σχολής στην Αρχιτεκτονική και τα Πολυτεχνικά τμήματα είναι ακατάλληλα να υποδεχτούν τους φοιτητές.

Με φόντο τις εικόνες διάλυσης, ο Αχιλλέας Μπέος θέλησε να δείξει ξανά ότι παίρνει την κατάσταση πάνω του. Όπως ανακοίνωσε, μετά από πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού, θα αναλάβει τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών, πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, «καθώς έχει πληρέστερη άποψη και γνώση της πόλης και των προβλημάτων της».

Βέβαια, λίγες ώρες πριν γίνουν αντιληπτές οι διαστάσεις που έπαιρνε η νέα καταστροφή, ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε για απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ χαρακτήριζε όσους δημοσίευαν εικόνες από την πόλη στα social media μια οργανωμένη ομάδα με γνωστά παρακμιακά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά το Πήλιο, το κρίσιμο πρόβλημα που δυσκολεύει την επίλυση των υπολοίπων εντοπίζεται στο κατακερματισμένο οδικό δίκτυο. Ήδη από την προηγούμενη φορά είχε πέσει μέσα στο ποτάμι η συνέχεια της Ιωλκού στο ύψος του Γηροκομείου, περιοχή έξω από τον Βόλο, και δρόμος από τον οποίο ξεκινά η ανάβαση στα χωριά. Τώρα η άσφαλτος χάθηκε από τον ορίζοντα στην Άλλη Μεριά, όπου μεγάλο κομμάτι του δρόμου έχει καταρρεύσει επίσης μέσα στο ρέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL