Live τώρα    
Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό - Έξαρση covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό - Έξαρση covid-19

Πλημμυρισμένος δρόμος στην Λάρισα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Μία συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό πληγείσας περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει παρατηρηθεί το τελευταίο 24ώρο, σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Ειδικότερα, όπως είπε, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι τώρα, με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχει παρατηρηθεί μία συρροή κρουσμάτων σε οικισμό πληγείσας περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, χθες 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και προσέθεσε ότι πραγματοποιήθηκε επί τόπου εκτίμηση στον συγκεκριμένο οικισμό, ελήφθησαν περιβαλλοντολογικά δείγματα και ανευρέθη ένα συγγενικό πρόσωπο με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, στο οποίο έγινε σύσταση για κλινική εκτίμηση.

Επιπλέον ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο, καταμετρήθηκαν 1.348 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. 

Από τις προσελεύσεις αυτές, οι 48 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Από τις 86 λοιμώξεις του αναπνευστικού οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για SARS CoV-2, σε ένα ποσοστό 43%.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 16 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 3 θετικές μοριακές μέθοδοι, μια σε δείγμα γαστρεντερικού όπου ανευρέθη εντεροπαθογόνο και δύο σε δείγματα αναπνευστικού όπου ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό SARS.

Παράλληλα ο Φώτης Σερέτης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SARS-CoV-2 που παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες Περιφέρειες της Επικράτειας.

3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους

Όσον αφορά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο εστάλη έλεγχος δειγμάτων που έχουν ληφθεί από 7 άτομα για λεπτοσπείρωση, με ένα από αυτά να καταγράφεται και να κατατάσσεται σαν πιθανό κρούσμα. «Δεν έχουμε προς το παρόν άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης», υπογράμμισε.

Επίσης, όπως σημείωσε, το Συντονιστικό ενημερώθηκε για 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλεξε η φιλοζωική εταιρεία. «Παρακαλούμε τους Δήμους, λοιπόν, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά», σημείωσε.

 «Θα πρέπει οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί και διαμένουν στις πλημμυροπαθείς περιοχές, όταν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία είναι πιθανά για την εκδήλωση της λεπτοσπείρωσης, όπως είναι πυρετός, ρίγος, κόκκινα μάτια, πόνοι στους μυς, καθώς και κεφαλαλγίες, να προστρέχουν αμέσως στους γιατρούς της δομής μας και σε ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να έχουμε μία έγκαιρη διάγνωση της νόσου για να μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη θεραπεία» είπε κατά την ενημέρωση.

Παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.378 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών με το εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Α.

Πού παραμένει ακατάλληλο το νερό

Όσον αφορά το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως είπε, μέχρι σήμερα 25/9 στις 08:00 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.061 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:

 - Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ολόκληρο το Δήμο.

- Στον Δήμο Τυρνάβου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τον οικισμό της Λυγαριάς.

- Στον Δήμο Κιλελέρ το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καλαμακίου.

- Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αγιάς.

Όπως τόνισε, εκτός από τις αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Αγιάς, με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη ενημέρωση.

Ακόμη, τόνισε ότι το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες στους Δήμους.

Όσον αφορά το δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχει σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Πιερία, όπως είπε, τα εργαστηριακά αποτελέσματα, μετά από τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες, συμμορφώνονται με τα νομοθετικά όρια και προσέθεσε ότι εντός νομοθετικών ορίων ήταν για δείγματα από ορισμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας.

Το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης

Όσον αφορά το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης, σήμερα, όπως είπε, δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία.

Επιπλέον, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, συνεχίστηκε σήμερα ο έλεγχος συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς. 

Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

«Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές», σημείωσε ο κ. Σερέτης.

Όσον αφορά την ασφάλεια των οστρακοκαλλιεργητών, αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, σημείωσε ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια.

«Η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τους οστρακοκαλλιεργητές, και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Ωστόσο, προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να επηρεάζει τις περιοχές αυτές», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL