Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C17.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.0°C17.6°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.1°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
0 BF 100%
Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / Εισαγγελικός έλεγχος για τα νεκρά ζώα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / Εισαγγελικός έλεγχος για τα νεκρά ζώα

νεκρά ζώα στη Θεσσαλία 3
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Χιλιάδες νεκρά ζώα, απόβλητα φερτά υλικά και σκουπίδια στα λιμνάζοντα νερά συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας, για ενδέκατη μέρα, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Τα πάντα έχουν «σαπίσει» μέσα σε ένα τεράστιο βάλτο, με τους κατοίκους να στέκονται απελπισμένοι απέναντι στην καταστροφή της δημόσιας υγείας που συντελείται στην Θεσσαλία και στα άψυχα κουφάρια χιλιάδων ζώων.

νεκρά ζώα 2
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας για τη δημόσια υγεία, χωρίς «ολιγωρία ή χρονοτριβή» και τη διαχείριση των νεκρών ζώων που θανατώθηκαν από τις πλημμύρες.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, με έγγραφό προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή τις καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ζωικό κεφάλαιο και της ασφαλούς για τη δημόσια υγεία διαχείρισης των νεκρών ζώων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ως έχουσα την ευθύνη, καλείται χωρίς χρονοτριβή και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να διενεργήσει ελέγχους στις μονάδες και να ενεργήσει για την ασφαλή διαχείριση των νεκρών ζώων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το onlarissa.gr από την Περιφέρειας Θεσσαλίας επιταχύνεται η διαχείριση της κατάστασης των νεκρών ζώων μετά και την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης με μονάδα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.

νεκρά ζώα στη Θεσσαλία 1
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε χθες Πέμπτη 14/09 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό της Λάρισας, τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί πάνω από 210.000 νεκρά ζώα.

Ειδικότερα, μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • 61.786 αιγοπρόβατα
  • 19.355 χοίροι
  • 5.306 βοοειδή
  • 123.810 πτηνά

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για έναν κρατικό μηχανισμό που αποδεικνύει διαχρονικά πόσο «μακριά από εμάς είναι», καθώς η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και όποιος συντονισμός επιχειρήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο απέτυχε. Μάλιστα, υπό την απειλή της έξαρσης πολύ μολυσματικών ασθενειών, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή να αναλάβει ο στρατός

Κτηνοτρόφος από το Ριζοβούνι, καταγγέλλει ότι με τα ίδια του τα χέρια απομάκρυνε πνιγμένα ζώα από την κτηνοτροφική του μονάδα.

Το κράτος περισυνέλλεξε μόνο 600 ζώα, τα οποία ο ίδιος είχε τοποθετήσει σε αποθήκη σε ψηλό σημείο στην προσπάθειά του να τα σώσει από τις φονικές πλημμύρες. «Για τα υπόλοιπα 400 που ήταν μέσα στη στάνη, μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθεντο μέσα στη στάνη. Είναι νεκρά από την Παρασκευή, άρχισαν να σκάνε», περιγράφει ο κ. Μεριχωβίτης.

Από την τσέπη του κι εκείνος έδωσε λεφτά, πλήρωσε εργάτες και τον βοήθησαν να απομακρύνει τα ζώα. Κατά τα δικά του λόγια, «έχω υπαλλήλους μέσα. Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Έπειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;», διερωτάται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL