Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C27.3°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C26.4°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
26 °C
26.0°C32.6°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C31.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Κακοκαιρία Daniel / Και ελικόπτερο Απάτσι στα λασπόνερα – Φωτογραφίες ντοκουμέντο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel / Και ελικόπτερο Απάτσι στα λασπόνερα – Φωτογραφίες ντοκουμέντο

ελικόπτερο πλημμύρα
(documentonews.gr)

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση που έβγαλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) μετά την αποκάλυψη ότι «βυθίστηκαν» ελικόπτερα στο στρατόπεδο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο του Βόλου εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Το ΓΕΣ σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε λόγο για ελικόπτερα που έχουν «χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών».

Ωστόσο, φωτογραφίες που δημοσίευσε το documentonews.gr, δείχνουν πανάκριβα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι να κολυμπάνε επίσης στο νερό.

ελικόπτερο πλημμύρα Απάτσι
(documentonews.gr)

Παράλληλα φαίνονται ελικόπτερα Χιούι με προστατευτικά καλύμματα στις εξατμίσεις και άλλα μέρη τους.

ελικόπτερο πλημμύρα
(documentonews.gr)

Την ίδια στιγμή στο φόντο της φωτογραφίας που δημοσίευσε το documentonews.gr, φαίνεται το κτήριο του 307 Εργοστασίου Βάσης ελικοπτέρων. Πρόκειται για εργοστάσιο με ηλεκτρονικά υλικά δεκάδων εκατομμυρίων και πολύ ευαίσθητο υλικό. Το ερώτημα είναι αν έχει πλημμυρίσει και αυτό και κατά πόσο έχει καταστραφεί το υλικό.

ελικόπτερο πλημμύρα
(documentonews.gr)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κολοσσιαίες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελικόπτερα που «βυθίστηκαν»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσαν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια σε στρατιωτικά μέσα απέναντι στις πλημμύρες, την ώρα που η Θεσσαλία βρίσκεται για ημέρες κάτω από τα νερά και τις λάσπες, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις σοκαριστικές εικόνες με ελικόπτερα κυριολεκτικά βυθισμένα στην βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, που  έμεινε απροστάτευτη από τις πλημμύρες, αλλά και στο ρεπορτάζ ότι ελάχιστα Super Puma, ελικόπτερα SAR, αλλά και Σινούκ είναι σε διαθεσιμότητα για να πετάξουν.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν επίσης και την κριτική μας όλο το προηγούμενο διάσημα, καθώς παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, φαίνεται ότι έχουν μείνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Με αποτέλεσμα, στο μέσο μιας φονικής καταστροφής, και ενώ οι πολίτες αγωνιούν εγκλωβισμένοι, βασικός εξοπλισμός να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα στις λάσπες» σημειώνει.

«Οι ευθύνες του υπουργού Άμυνας και της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κολοσσιαίες γι’ αυτή την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο μέγας υπεύθυνος, όμως, είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έταξε επιτελικό κράτος με ασφάλεια και σήμερα, με ευθύνη του, οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Και πολλαπλασιάζονται οι αποδείξεις της καταστροφικής πολιτικής του, αγγίζοντας μέχρι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις» καταλήγει.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL