Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.2°C29.7°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.8°C25.7°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.5°C31.5°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.0°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.6°C
2 BF 57%
Κακοκαιρία Daniel / Βιβλική καταστροφή - Δεκάδες εγκλωβισμένοι, φόβοι για αύξηση των νεκρών από τις πλημμύρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel / Βιβλική καταστροφή - Δεκάδες εγκλωβισμένοι, φόβοι για αύξηση των νεκρών από τις πλημμύρες

καρδιτσα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στους έξι ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, καθώς νεκρές εντοπίστηκαν άλλες δυο γυναίκες 75 και 85 ετών μέσα στο σπίτι τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας. Αγωνία για τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Πήλιο, την ώρα που υπάρχει φόβος υπερχείλισης ρεμάτων και ποταμών αλλά και στατικότητας των κτιρίων, όσο περνάνε οι ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάρκες και σκαπτικά μηχανήματα επιχειρούν να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα πλημμυρισμένα χωριά. 67 διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων έχουν πραγματοποιηθεί από αέρος, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Δραματικοί είναι απεγκλωβισμοί στους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Βάρκες, Super Puma αλλά και σκαπτικά μηχανήματα έχουν επιστρατευθεί για να σώσουν τον κόσμο που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα βυθισμένα χωριά. 

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

«Ο Δήμος Παλαμά πέθανε»

Σε βοήθεια καλούν μέσω του Κόκκινου 105,5, μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, όπου έχουν εγκλωβιστεί.

«Ο Δήμος Παλαμά πέθανε» λέει απελπισμένος ο δήμαρχος. «Ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος μέσα στα σπίτια. Θα έχουμε πνιγμούς», τονίζει. Είμαστε μέσα στα νερά δεν έχει ο κόσμος που να πάει, τα σπίτια είναι διαλυμένα. Ανύπαρκτη η βοήθεια μηδέν, ένα τίποτα, είπε στο Κόκκινο ο Βασίλης κάτοικος Παλαμά, κάνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια. 

«Είμαστε σε μια κατάσταση εξωφρενική. Οι ζημιές είναι τεράστιες, οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια. Κοιτάμε ο ένας τον άλλο χωρίς να μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι άνθρωποι που κυβέρνησαν τον δήμο και τις περιφέρειες μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τα αυτονόητα. Άπαντες απόντες», είπε στο Κόκκινο ο Δημήτρης Στάμος κάτοικος Φαρκαδώνας Τρικάλων.

Απεγκλωβισμοί στο Νότιο Πήλιο

https://www.youtube.com/watch?v=wiW8IQN81LI&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.avgi.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Επιχείρηση απεγκλωβισμού δια θαλάσσης δεκάδων κατοίκων και τουριστών το απόγευμα της Πέμπτης σε αποκλεισμένες περιοχές του Νοτίου Πηλίου αφού έχουν καταστραφεί ή αποκλεισθεί όλοι οι δρόμοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα πέραν της επιχείρησης απεγκλωβισμού από το Μικρό και τον Πλατανιά, γίνονται προσπάθειες με μεγάλα και μικρότερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να βοηθηθεί κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στη Μηλίνα και τα Κουκουλέικα. 

Σκάφος του λιμενικού κινείται επίσης μεταξύ Πλατανιά, Μικρού και Τρικερίου και περισυλλέγει ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις κατεστραμμένες από τη θεομηνία περιοχές.

Όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος αναμένεται μόλις ολοκληρώσουν τις αποστολές τους θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Βόλου αργά το βράδυ.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η καταστροφή, αυτή τη φορά μας πήρε και μας σήκωσε. Από το ύψος της Αργαλαστής δεν υπάρχει κανένας οικισμός και χωριό και παραλία που δεν έχει πνιγεί κάτω από νερό και λάσπη», είπε στο Κόκκινο ο Σταμούλης Δελλής κάτοικος του χωριού Κατηγιώργη στο Πήλιο. «Δεν υπάρχει δρόμος και επαφή με τον Βόλο, δεν έχουμε νερό και τρόφιμα. Έχω εστιατόριο και προσπαθώ να ταΐσω καμιά 50ρια ανθρώπους. Έχουν ξεριζωθεί χιλιάδες πλατάνια, έχουν πέσει σπίτια στη θάλασσα, έχουν χαθεί περιουσίες και αυτοκίνητα. 

Έχουμε πληροφορίες για νεκρούς στη Πάλτση», σημείωσε. 200 τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχεία στο Χορευτό και άλλοι τόσοι στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, πολλοί με παιδιά και μωρά. Στη Ζαγορά είναι αποκλεισμένοι εδώ και μέρες και πλέον τους τελειώνουν και τα τρόφιμα και το νερό, είπε στο Κόκκινο ο Τσαπράζης Βασίλης υποψήφιος δήμαρχος στη Ζαγορά με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL