Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.4°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C20.8°C
4 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C19.9°C
3 BF 52%
Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου / Καταδικάζει την επίθεση Βαξεβάνη - «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει επίσημη ανακοίνωση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου / Καταδικάζει την επίθεση Βαξεβάνη - «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει επίσημη ανακοίνωση»

Κώστας Βαξεβάνης
EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Καταδικάζει τη λεκτική και σωματική επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) και ζητά από τις ελληνικές αρχές να ταυτοποιήσουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τον δράστη.

Το ΙΡΙ τοποθέτησε την επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento σε ταβέρνα της Εύβοιας, τρώγοντας με την οικογένειά του, στον χάρτη ελευθερίας των ΜΜΕ, υπό τον χαρακτηρισμό «τραυματισμός (σωματική επίθεση με αποτέλεσμα τραυματισμό), Επίθεση/απειλή κατά ιδιοκτησίας».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ιστοσελίδα Mapping Media Freedom, «το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, καταδίκασαν την επίθεση. Το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) και οι σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) δεν έκαναν καμία επίσημη ανακοίνωση».

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΙΡΙ

Στις 25 Αυγούστου 2023, ο Κώστας Βαξεβάνης, παλαίμαχος δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, δέχθηκε λεκτική επίθεση και μέλος της οικογένειάς του δέχθηκε σωματική επίθεση από έναν άνδρα που φάνηκε να μην είναι ευχαριστημένος με ένα ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα σχετικά με ένα μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 21:00, καθώς ο Βαξεβάνης γευμάτιζε σε εστιατόριο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην Αμάρυνθο στην Εύβοια. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, η πεθερά του Βαξεβάνη δέχθηκε σωματική επίθεση και χρειάστηκε περίθαλψη για τραύματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento.

Η επίθεση σημειώθηκε αφού ένα άγνωστο άτομο μπήκε στο εστιατόριο και κάθισε στο τραπέζι δίπλα στον Βαξεβάνη. Αντί να καθίσει, το άτομο πλησίασε τον δημοσιογράφο και άρχισε να τον βρίζει επιθετικά. Μπροστά στα μάτια των άλλων θαμώνων, ο άνδρας φέρεται να είπε στον Βαξεβάνη: «είσαι ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο, θα σε τακτοποιήσω αλλά όχι τώρα. Μπάσταρδε που τόλμησες να γράψεις για μένα επειδή έχω λεφτά στην Ελβετία». Ο Βαξεβάνης είπε στον άνδρα ότι δεν ήξερε ποιος ήταν και του είπε να σταματήσει να είναι επιθετικός, λόγω του ότι στο τραπέζι βρισκόταν η 8χρονη κόρη του και είχε αρχίσει να ανησυχεί. Ο άνδρας συνέχισε να προσβάλλει και να απειλεί τον Βαξεβάνη, παραπονούμενος ότι «αν βάλεις το όνομά μου στη λίστα Λαγκάρντ, θα σου δείξω εγώ». Οι παρευρισκόμενοι φέρεται να ζήτησαν από τον άνδρα να φύγει, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η σύζυγος του Βαξεβάνη παρενέβη, κρατώντας την κόρη τους στην αγκαλιά της, και είπε στον άνδρα να φύγει, λέγοντας ότι αν είχε πρόβλημα θα έπρεπε να πάει στα δικαστήρια. Ο άνδρας έγινε πιο επιθετικός, σπρώχνοντας άλλα άτομα που του ζήτησαν να φύγει. Καθώς η κατάσταση κλιμακώθηκε, ο άνδρας προσπάθησε στη συνέχεια να χτυπήσει τη σύζυγο του Βαξεβάνη, σύμφωνα με τις αναφορές. Καθώς η πεθερά κινήθηκε για να παρέμβει σωματικά, δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο. Δεν είναι σαφές αν χτυπήθηκε κατά λάθος ή ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος. Στη συνέχεια, εν μέσω της κατακραυγής των παρευρισκομένων, ο άγνωστος έφυγε γρήγορα από το εστιατόριο.

Η πεθερά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο το επόμενο πρωί. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Το Documento ανέφερε ότι ο άνδρας είναι συγγενής του τοπικού επιχειρηματία Μιχάλη Στασινόπουλου, ο οποίος έχει εξοχική κατοικία στο νησί. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας διεξήγαγαν έρευνα για να ταυτοποιήσουν τον άνδρα και να διασταυρώσουν το όνομά του με τη λίστα Λαγκάρντ, ένα φύλλο που περιέχει περίπου 2.000 πιθανούς φοροφυγάδες με αδήλωτους λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη, λεπτομέρειες του οποίου είχε δημοσιεύσει ο Βαξεβάνης το 2012. Η Documento δήλωσε ότι ετοιμάζεται να καταγγείλει την επίθεση στην αστυνομία.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του, ο Βαξεβάνης είπε: «Αυτό που συνέβη δεν είναι μόνο ένα προσωπικό θέμα. Το γεγονός ότι υπήρξε επίθεση τραμπούκου μπροστά στην σοκαρισμένη κόρη μου είναι η μία πλευρά της ιστορίας που χαρακτηρίζει έναν άθλιο και δειλό τραμπούκο. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Αφορά κάθε δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι ένας τύπος, έντεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα, επέλεξε να επιτεθεί σε μένα και την οικογένειά μου, δημόσια και χωρίς να φοβάται επιπτώσεις. Η συγκεκριμένη πράξη είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ενοχοποίησης της δημοσιογραφίας και του έργου του δημοσιογράφου». Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση δύο γραμμών με την οποία καταδικάζει την επίθεση. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση κατά του Κώστα Βαξεβάνη και μελών της οικογένειάς του από επιχειρηματία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ», αναφέρεται. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και το κομμουνιστικό κόμμα καταδίκασαν την επίθεση. Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) και οι σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) δεν έκαναν καμία επίσημη ανακοίνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL