Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.1°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.0°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.2°C28.3°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
2 BF 88%
Πυρκαγιές / Μάχη με τις φλόγες για έκτη ημέρα - Ένα μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Μάχη με τις φλόγες για έκτη ημέρα - Ένα μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη

Πυροσβεστικό ελικόπτερο
INTIME

Αδιάκοπα συνεχίζεται, για έκτη ημέρα, η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα.

Ήδη σύμφωνα με το ρεπορτάζ το πύρινο μέτωπο της Λευκίμης έχει ενωθεί με αυτό στα Κοίλα ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της πυρόσβεσης προσπαθούν αν δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη για την προστασία οικισμών.

Παράλληλα υπό την πύρινη απειλή βρίσκονται οι οικισμοί Ιτέα, Λευκίμη, Τριφύλλι καθώς και ο οικισμός της Δαδιάς. Την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα Δυτικά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενωθεί με το μέτωπο της Ροδόπης και να φτάσει στο Δέριο.

Από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η ένταση των ανέμων είχε υποχωρήσει στα 3 μποφόρ, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκαν φτάνοντας τα 5-6. Μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=H4YLb6_OyAg

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς, όπου υπάλληλοι του δασαρχείου με τη συνδρομή δασεργατών από δασικούς συνεταιρισμούς συνεχίζουν να επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη ψηλά στον ορεινό όγκο προκειμένου ν' ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα δυτικά. 

Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.

Νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερηΚατά τη διάρκεια της νύχτας, στο χωριό Κοίλα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια. Υπήρχε ένα ρέμα όπου οι άνεμοι οδηγούσαν εκεί την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να συγκεντρωθούν πυροσβέστες και πολίτες με όσα μηχανήματα και υδροφόρα υπήρχαν, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα με δεξαμενές πάνω στην καρότσα. Με το πρώτο φως της ημέρας βγαίνει άσπρος καπνός από τα σημεία και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καύσιμη ύλη από κάτω.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών, ενθαρρυντική είναι η εικόνα και από το μέτωπο της Ροδόπης. Τιτάνια ήταν η μάχη των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα αλλά και της νύχτας. Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ενεργό μέτωπο και μετά τις προσπάθειες όλων όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση η φωτιά έχει σβήσει. Μάλιστα πλήθος εθελοντών βοήθησαν και σε αυτό το μέτωπο όπου ακόμη και με κλαδιά κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά. Ένα παχύ σύννεφο καπνού υπάρχει στην περιοχή κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ τεράστια βοήθεια αποτέλεσαν οι αντιπυρικές ζώνες που έκαναν γύρω από τα σπίτια.

Αρτοποιός: Ένα μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη

«Το μέτωπο την Αλεξανδρούπολης και το δάσος της Δαδιάς είναι εκείνο που μας απασχολεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου» σημείωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας πως «πλέον με το μέτωπο στη Ροδόπη θεωρείται μία πυρκαγιά μεγάλη οποία κινείται δυτικά από την Αλεξανδρούπολη και υπάρχει αυτή η τάση του μετώπου της Αλεξανδρούπολης να ενωθεί με το κομμάτι της Ροδόπης».

Παράλληλα ο Γ. Αρτοποιός έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν εστίες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών αλλά και των μηνυμάτων του 112 αν σταλούν.

Σημειώνεται πως η φωτιά στον Έβρο μαζί με τις φωτιές σε Βοιωτία και Πάρνηθα είναι τα τρία ενεργά μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL