Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C18.1°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.1°C
0 BF 94%
Πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος / O κρατικός μηχανισμός άφησε στο συρτάρι το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος / O κρατικός μηχανισμός άφησε στο συρτάρι το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS

Φωτιά
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  έμεινε, για άλλη μία φορά στο συρτάρι, του κρατικού μηχανισμού παρατήρησε σκωπτικά ο πυρομετεωρολόγος, ο Θεόδωρος Γιάνναρος

Μιλώντας στο Open ο Θεόδωρος Γιάνναρος αιχμηρά ανέφερε πως πρέπει να «να πάψουμε να συζητάμε το πρόβλημα και να αναλάβουμε δράση» κάθε φορά που η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις που όμως δεν εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές. 

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουμε «προγνώσεις υψηλής ανάλυσης για 4-5 μέρες. Καινοτόμα συστυματα όπως IRIS για την πρόγνωση, την εξάπλωση και συμπεριφορά της φωτιάς. Χρησιμοποιήθηκε το 2019 και το 2020 και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε» κατήγγειλε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.   

Υπενθυμίζεται ότι το IRIS είναι ένα σύστημα ταχείας απόκρισης, το οποίο λαμβάνει υπόψιν την αμφίδρομη αλληλεπίδραση καιρού-φωτιάς. 

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η επιστημονική κοινότητα δύο δεκαετίες τώρα έχει επισημάνει ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταγράφεται μία διαρκής αύξηση και συχνότητα της έντασης δασικών πυρκαγιών οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να διαχειριστεί οποιοσδήποτε δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στον κόσμο». 

Ο πυρομετεωρολόγος, υπογράμμισε ότι η «προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου για το 2024 πρέπει να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου του 2023». 

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος επέμεινε στην υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι φωτιές.  

Και συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει «επιτέλους» να δημιουργηθεί μία Ομάδα να αναλύει τις συνθήκες της φωτιάς και να μπορεί να υποστηρίζει την ασφαλή καταστολή της υποστηρίζοντας το έργο των πυροσβεστών

«Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο έχουμε εργαλεία και συστήματα, έγκαιρης προειδοποίησης έχουμε ήδη εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν» ανέφερε καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL