Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C26.3°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.7°C25.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.0°C25.5°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C24.3°C
5 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 36%
Ελεύθερες παραλίες / Κατακλύστηκε από πολίτες το δημαρχείο της Πάρου, παρέδωσε 2.500 υπογραφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθερες παραλίες / Κατακλύστηκε από πολίτες το δημαρχείο της Πάρου, παρέδωσε 2.500 υπογραφές

133779910.png

Συνέχεια στον αγώνα τους για ελεύθερες παραλίες έδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης οι Παριανοί με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο την ώρα που πραγματοποιούνταν δημοτική συνεδρίαση.

Οπως τόνισαν στην ΑΥΓΗ μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα τοποθετώντας το πέμπτο στην ημερήσια διάταξη ανάμεσα σε πολλά άλλα, ωστόσο στο τέλος υποχρεώθηκε να ψηφίσει ομόφωνα και η δική του παράταξη τις προτάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης για πιο ενεργή δράση μία προς μία. «Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο θέμα αφορούσε πάνω από 15 υποθέσεις διοικητικών προστίμων και η συζήτηση κράτησε πάνω από ώρα. Έκανε ένα ομαδικό καψόνι στους πολίτες».

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος παρέμεινε στο δημαρχείο και υπολογίζεται ότι πέρασαν από τη συγκέντρωση πάνω από 400 άτομα, ενώ αναγνώστηκε και παραδόθηκε ψήφισμα με 2.500 υπογραφές από κάτω.

Οταν έφτασε επιτέλους η στιγμή να συζητηθεί το θέμα των παραλιών, απέναντι στον ισχυρισμό του δημάρχου ότι δεν έχει τρόπο να βγάλει τις ομπρέλες η Κίνηση Πολιτών Πάρου αντιπαρέταξε μία στέρεη νομική βάση, την οποία μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο δήμος ώστε να μπορέσει να δράσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον κανονισμό της καθαριότητας και να χειριστεί τις πλεονάζουσες ομπρέλες ως αστικά απόβλητα. «Αν εγώ πετάξω το στρώμα μου στην παραλία, κάποιος θα το μαζέψει» μας ανέφεραν ενδεικτικά μέλη της κίνησης, εξηγώντας ότι «ο δήμος μπορεί να λέει ότι δεν είναι αρμόδιος για τις για τις ομπρέλες, είναι όμως αρμόδιος για την καθαριότητα των παραλιών».

Εμμένει η δημοτική Αρχή

Η δημοτική Αρχή επέμεινε σε σχέση με το όριο των δυνατοτήτων παρέμβασής της, παρότι αναγνώριζε ότι υπάρχει διευρυμένο καθεστώς ασυδοσίας. Η δική της πρόταση ήταν η επανάληψη της πρότασης που είχε ήδη κάνει, σύμφωνα με ιδίους ισχυρισμούς, πριν δέκα μήνες, να ζητήσει δηλαδή από την Πολιτεία να δώσει στους δήμους όλη την ευθύνη των παραλιών. «Με άλλα λόγια η πρότασή της είναι να μην κάνω τίποτα».

Εντός και εκτός κτηρίου επικρατούσε αναβρασμός. Και το σύνθημα που ακουγόταν ξανά και ξανά ζητούσε στην ουσία από τον δήμο του νησιού να πάρει ξεκάθαρη θέση. «Οι δήμοι έχουν τεράστια ισχύ. Και το μήνυμα που φωνάζαμε χθες ήταν αυτό ακριβώς. Ότι χρειάζονται πια πράξεις, φτάνουν τα λόγια, ή με τους πολίτες ή με τα λαμόγια».

Τελικώς τέθηκαν σε ψηφοφορία ένα προς ένα τα αιτήματα της δημοτικής αντιπολίτευσης και υπερψηφίστηκαν όλα. Μεταξύ αυτών και η αυτενέργεια του δήμου, η οποία προβλέπει τον έλεγχο στο σημείο που γίνεται η παράβαση και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση, να ακολουθήσει απομάκρυνση της ξαπλώστρας ως απόρριμμα...

Στο μεταξύ, στις δύο παραλίες που έχουν απελευθερωθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, Μικρή Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο, συνεχίζουν να καταγράφονται εικόνες που είχαν ξεχαστεί την τελευταία δεκαετία. «Έχουν γίνει ένα μελίσσι οι παραλίες. Βλέπεις παιδιά που τρέχουν, σκάβουν, κάνουν πυργάκια που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν. Δεν υπήρχε χώρος για παιδιά». Κι εδώ υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο ότι αγώνας στις Κυκλάδες είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα που θέλει να απλώσει άνετα την πετσέτα του.

Νέες κινητοποιήσεις

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δίνει για αύριο Κυριακή, με εκδρομή στο Μοναστήρι της Νάουσας, εκεί όπου επιχείρηση έχει καταστρατηγήσει κάθε έννοια δικαίου και έχει καταλάβει το 100% της παραλίας, όπως και τον γύρω χώρο. «Θα δείξουμε και πάλι ότι οι πολίτες της Πάρου είναι ενωμένοι πέραν από παραταξιακές λογικές, ότι η Κίνηση περιλαμβάνει ανθρώπους όλων των ηλικιών και αυτοί οι πολίτες έχουν χαρά για τη μάχη που δίνουν» είναι το μήνυμα της Κίνησης Πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL