Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
18.2°C22.4°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.6°C19.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C20.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.8°C26.6°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C14.6°C
0 BF 82%
Πυρκαγιές / «Στάχτη» μέσα σε 15 ημέρες 470.000 στρέμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / «Στάχτη» μέσα σε 15 ημέρες 470.000 στρέμματα

Πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά σε δάσος
INTIME/ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα καθώς μέσα σε 15 ημέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα.

Συγκεκριμένα, από τις 15 έως και 31 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στη χώρα επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) οι οποίες κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές αναφέρουν ότι από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά 550.000 στρέμματα.

Η εν λόγω έκταση είναι ήδη κατά 30% μεγαλύτερη αναφορικά με τις συνολικές εκτάσεις που καίγονται κατά μέσο όρο στη χώρα μας (435.000 στρέμματα) κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 - 2022.

Όσον αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα έως τις 30/7/23, αυτός δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με το meteo, σημαντική συνεισφορά στην ένταση και την έκταση που έλαβαν οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου μας έπαιξαν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης για τις περιόδους 1 με 7 Ιουλίου (πριν το κύμα καύσωνα), 12 με 23 Ιουλίου (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα) και 24 με 26 Ιουλίου (ολοκλήρωση κύματος καύσωνα) με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, όπως αυτό υπολογίζεται καθημερινά από την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ.

1 με 7 Ιουλίου (πριν το κύμα καύσωνα)
12 με 23 Ιουλίου (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα)
24 με 26 Ιουλίου (Ολοκλήρωση του κύματος καύσωνα)

Αυτό που καταγράφεται πολύ χαρακτηριστικά είναι η σημαντική αύξηση στην ευκολία ανάφλεξης και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τις 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου παρατηρείται ότι κατά την εκδήλωση τους και την κύρια φάση εξάπλωση τους, οι αντίστοιχοι νομοί που επηρεάστηκαν βρίσκονταν σε υψηλή ή/και πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης.

Αυτή η παρατηρήση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και τη ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων, τονίζει το meteo επισημαίνοντας ότι μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και συνεπώς η ενίσχυση της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL