Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C24.1°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.1°C23.2°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C27.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C27.1°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C20.9°C
3 BF 64%
Πυρκαγιές / Δύσκολη νύχτα σε Δυτική Αττική και Ρόδο - Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Δύσκολη νύχτα σε Δυτική Αττική και Ρόδο - Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις

Φωτιά στο Λουτράκι
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τέταρτη ημέρα. Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής κ. Αρτοποιό, να προειδοποιεί για ακραίες συνθήκες που πλέον δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στη Δυτική Αττική μετά την αναζωπύρωση του μετώπου μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας το απόγευμα, ωστόσο οι εστίες είναι πολλαπλές και διάσπαρτες, ενώ δύσκολη προμηνύεται η νύχτα στη Ρόδο με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη κατά σειρά νύχτα που η φωτιά συνεχίζει να καίει στο νησί σε τέσσερα μέτωπα.

Εκκενώσεις οικισμών της Μάνδρας

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Μιχάλης Σακελλάρης μίλησε για πολλαπλές ενεργές εστίες, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί το μέτωπο στη διάρκεια της νύχτας. 

Όπως εξήγησε, πετούσαν πάνω από δέκα εναέρια μέσα πριν νυχτώσει αλλά το ζητούμενο είναι τι θα καταφέρουν τώρα οι επιγειες δυναμεις στα ενεργα μετωπα. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό ζωων και στην Οινόη και σε περιοχές προς την Αγία Σωτήρα.

«Βροχή» τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών το απόγευμα. Εστάλη μήνυμα για εκκέωνση του οικισμού Κιάφα προς Μάδρα αλλά και για εκκένωση του Αγίου Παντελεήμονα προς Ερυθρές. 

Νωρίτερα εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης από τον Άγιο Ιωάννη Κόρακα προς Μάνδρα, ενώ πιο πριν μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης της Οινόης προς Ερυθρές, αλλά και των οικισμών Αγία ΣωτήραΠαλαιοκούνδουραΠανόραμα και Παλαιοχώρι. Σπίτια στην Αγιά Σωτήρα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Το avgi.gr και ο ρεπόρτερ Κώστας Παπαντωνίου κατέγραψε τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κιάφα.

Σύμφωνα με την τροχαία υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Π.E.O. Αθηνών - Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι σήμανε συναγερμός για αναζωπύρωση στο Καραούλι Μάνδρας, κινητοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύσεις, καθώς και άνδρες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), προκειμένου να μην ξεφύγουν οι φλόγες. Στο Μελετάκι των Μεγάρων, νέα εστία ξεπήδησε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση εντοπίστηκε και στην θέση Κανδήλι στα Μέγαρα.

 

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο

Αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο νησί της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος.

Μαζί με τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται εθελοντές που καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ροδιακής, το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι' αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του.  Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Δραματική έκκληση νωρίτερα από την Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου όσοι εθελοντές έχουν οχήματα να ενισχύσουν τις προσπάθειες καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές. 

Το νέο μέτωπο που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου, ύστερα από το χθεσινό αίτημα του δημάρχου του νησιού και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των τεράστιου αντίκτυπου της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή.

Τεράστια είναι ήδη η περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL