Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Πάρκο Δρακόπουλου / Με ΜΑΤ κλείνουν ακόμα έναν δημόσιο χώρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάρκο Δρακόπουλου / Με ΜΑΤ κλείνουν ακόμα έναν δημόσιο χώρο

13358869.jpg

Το σκηνικό έχει γίνει πια σύνηθες. Στις περισσότερες από τις αναπλάσεις που αποφασίζει να υλοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων, τα συνεργεία πηγαίνουν αγκαζέ με διμοιρίες των ΥΜΕΤ. Έτσι έγινε και χτες το πρωί. Έτσι θα γίνει και σήμερα το ξημέρωμα. Την ώρα που θα βγαίνει από το πιεστήριο η εφημερίδα, οι αστυνομικοί θα σηκώνουν ψηλότερα από το κεφάλι τα λευκά τους κράνη για να τα φορέσουν και θα παίρνουν θέση απέναντι σε όποιον δείχνει διάθεση να αντιδράσει.

Για την ακρίβεια, το σενάριο που είχαν στο μυαλό τους οι εργολάβοι για τους διαδηλωτές που θα εμφανίζονταν και το μοιράζονταν ανοιχτά σε γειτονική καφετέρια ήταν να σκουπίσουν και να τελειώσουν. «Δέκα-είκοσι άτομα θα είναι, θα τους μαζέψουν γρήγορα και θα προχωρήσουμε».

Σύνορό τους η έγνοια για ένα αυλάκι

Η μάχη που δίνεται στο πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια συμπυκνώνεται σε μία εικόνα. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων και της Ανοιχτής τους Συνέλευσης, δεν άργησε η στιγμή που μια διμοιρία ΥΜΕΤ πλησίασε σε απόσταση που μπορούσε να τους απωθήσει με τις ασπίδες. Τις δύο πλευρές, κι έναν κόσμο ολόκληρο, χώριζε ένα δέντρο το οποίο είχε φυτευτεί από τους ίδιους τους ανθρώπους της γειτονιάς. Στο κυκλικό αυλάκι του δέντρου κατέληγε από τη μία και το αλλοίωνε η βαριά αρβύλα του αστυνομικού και από την άλλη στεκόταν ευλαβικά, στο όριο που είχε ορίσει το προηγούμενο πότισμα, το καθημερινό απλό παπούτσι της διαδηλώτριας. Ταυτόχρονα ακουγόταν το σύνθημα: «Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά, τα δέντρα μας θα βλέπουμε μονάχα ζωγραφιά».

Τελικά οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί δεν ήταν δέκα-είκοσι άτομα. Έφτασαν να μετριούνται σε δεκάδες οι φωνές κι όσο περνούσε η ώρα το πλήθος γινόταν ακόμη μεγαλύτερο. Το ενίσχυε ο κόσμος που περνούσε, ρωτώντας τι συμβαίνει κι αποφασίζοντας στη συνέχεια να πάει τις δουλειές του πιο πίσω, έστω για μισή ώρα. Μία γυναίκα με πατερίτσα παρέμεινε παραπάνω. «Θα περάσετε από πάνω μου», είπε απευθυνόμενη στους αστυνομικούς.

Πρώτα αποχαρακτήρισε το πράσινο η Ντ. Μπακογιάννη

Τα τρία στρέμματα που θέλουν να ποδοπατήσουν οι μπουλντόζες είναι γεμάτα από δέντρα που ξεκίνησαν να φυτεύουν οι κάτοικοι των Πατησίων πριν 13 χρόνια. Τότε δηλαδή που είχαν σταματήσει τα έργα για την ανέγερση δύο κτηρίων συνολικά 4.000 και 5.000 τ.μ, με το σχέδιο να έχει την υπογραφή τού τότε δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), στον οποίο είχε περιέλθει το σύνολο της έκτασης ως κληροδότημα για κοινωφελείς σκοπούς. Τελικώς ο ΕΕΣ συνεχίζει να διατηρεί αξιώσεις για τα τρία στρέμματα, «πατώντας» στον αποχαρακτηρισμό μέρους του οικοδομικού τετραγώνου ως χώρου πράσινου (στην πλευρά της Πατησίων 356, όπου υπήρχαν παλιότερα κάποια από τα κτήρια του κτήματος) από μια άλλη δήμαρχο τότε, την Ντόρα Μπακογιάννη, το 2003.

Τουλάχιστον 70 δέντρα σε κίνδυνο

Η σημερινή σύμβαση παραχώρησης των στρεμμάτων από τον ΕΕΣ στον Δήμο για 8 χρόνια, ώστε να τον πάρει πίσω ανακαινισμένο, εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία ότι το σημερινό πάρκο θα εξελιχθεί σε αυλή - βιτρίνα του οργανισμού. Με λιγότερα δέντρα, βέβαια, και περισσότερο τσιμέντο. Καθώς, όπως προκύπτει από το φυτοτεχνικό σχέδιο του έργου, πρόκειται να απομακρυνθούν τουλάχιστον 34 ώριμα δέντρα και όλα τα νεαρά δέντρα των φυτεύσεων των τελευταίων ετών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κοντά στα 70. Σημειώνεται ότι κανένα από αυτά δεν είναι ξερό ή άρρωστο για να δικαιολογείται το κόψιμο με βάση την τεχνική περιγραφή του έργου.

Το ψηλό πράσινο θα αντικατασταθεί από θάμνους και γκαζόν. Ενώ όλοι οι διάδρομοι κι οι μη φυτεμένοι χώροι θα καλυφθούν με αδρανές 3Α (διαστρωματώσεις με διάφορα οικοδομικά υλικά) και θα δημιουργηθεί κι ένας διάδρομος με κυβόλιθους, ο οποίος θα διασχίζει το πάρκο από τη μία πλευρά στην άλλη. Από τα 9.062 συνολικά τ.μ. του χώρου θα γίνουν εργασίες ανάπλασης στα 7.400 τ.μ.

Μετατρέπουν το φυσικό περιβάλλον σε τεχνητό

Υποτίθεται ότι οι παρεμβάσεις γίνονται στο όνομα των διεθνών κανόνων για την προσβασιμότητα. Ωστόσο, όπως σημείωσε στην ΑΥΓΗ κάτοικος με γνώση του αντικειμένου, πρόκειται για μια μέθοδο ξεπερασμένη, «η οποία πηγαίνει κόντρα σε κάθε διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία, γιατί στην πραγματικότητα μετατρέπει το φυσικό περιβάλλον σε τεχνητό, ενώ το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι πώς θα γίνει προσβάσιμο το φυσικό περιβάλλον». Χαρακτηριστική υπήρξε κι η κουβέντα ενός ανθρώπου μεγαλύτερου σε ηλικία, ο οποίος περνούσε εκείνη την ώρα μπροστά από την κινητοποίηση. «Από χωριά ήρθαμε, ξέρουμε να πατάμε χώματα».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι κάτοικοι και τα μέλη της Συνέλευσης είχαν καταφέρει να κρατήσουν το πορτοκαλί πλαστικό πλέγμα της περίφραξης τυλιγμένο. Ο χώρος του πάρκου είναι προσβάσιμος τόσο από τη Λεωφ. Ηρακλείου όσο και από τον δρόμο της Πατησίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL