Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά / Κύμα συμπαράστασης στον ιερέα που τέθηκε σε αργία για τα κορίτσια «παπαδάκια»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά / Κύμα συμπαράστασης στον ιερέα που τέθηκε σε αργία για τα κορίτσια «παπαδάκια»

Η Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
Facebook/Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Σε αργία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκανε δύο κορίτσια «παπαδάκια». 

Πρόκειται για τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρυότογλου και το γεγονός εκτυλίχθηκε στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα. 

Η απόφαση του κληρικού, όπως αναφέρει το «Βήμα» προκάλεσε την μήνη συντηρητικών κύκλων με συνέπεια να κληθεί άρον – άρον στην Αγίας Φιλοθέης όπου ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να ιερουργεί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ούτε έχει το δικαίωμα να τελεί Μυστήρια (Γάμους, Βαφτίσεις, Εξομολογήσεις κ.λ.π.) έως ότου η 12μελής Ιερά Σύνοδος συζητήσει το θέμα και αποφανθεί.

«Η αγανάκτηση και η άρνηση των συντηρητικών είναι υποκριτικές. Πολλές γυναίκες υπηρετούν από καιρό στο Ιερό Βήμα: μοναστήρια, ιδρύματα, κατασκηνώσεις ακόμη και ενορίες» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός. Όπως προσθέτει ο κληρικός που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιερείς της χώρας: στο μεταξύ «οι περισσότεροι μητροπολίτες δεν νοιάζονται για την ουσία. Ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν κορίτσια στο ιερό είναι ο πόλεμος των «κολλημένων». Η Εκκλησία μας κατάντησε όμηρος των φονταμενταλιστών. 

Η απόφαση να τεθεί σε αργία ο ιερέας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και η σελίδα της Ενορίας Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στο Facebook έχει γεμίσει με μηνύματα συμπαράστασης υπέρ του πατέρα Αλέξανδρου.

«Όταν ένας ιερέας άμισθος, που έχει αφιερώσει ολάκερη την ζωή του στην εκκλησία και την θεολογία απειλείται με αργία και βάναυσα λοιδορείται από αγέλες θρησκευτικών φονταμεταλιστών επειδή έδωσε σε δυο κοριτσάκια να κρατήσουν την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην Εκκλησία. 

Αλλά γιατί δεν μας αρέσει η αλήθεια; Ο Χριστός δεν μας ζήτησε να είμαστε ακέραιοι και αληθινοί; Γιατί δεν λένε καθαρά όλοι αυτοί που ενοχλήθηκαν από τα κοριτσάκια που κρατούσαν ως Άγγελοι πραγματικά, την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, ότι το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα;;» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε μία από τις αναρτήσεις.

«Στις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, κυρίως προτεσταντικές, είναι γνωστό ότι υπάρχουν διακόνισσες, γυναίκες ιερείς και επίσκοποι. Στην ορθόδοξη εκκλησία στα γυναικεία μοναστήρια δεν υπάρχει ζήτημα οι μοναχές να υπηρετούν ως διακόνισσες στις ανάγκες της λατρείας, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος είχε χειροτονήσει γυναίκες» θα γράψει μεταξύ άλλων ένας άλλος χρήστης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL